Kripto RehberNedir?

Altcoin Nedir? Altcoin İyi Bir Yatırım mı? Artıları ve Eksileri!

Altcoin, Bitcoin’e alternatif bir kripto para birimi veya sanal para birimidir. Her altcoin kendi kurallarına göre çalışır. Altcoinlere yatırım yapıp yapmamaya karar verebilmek için daha fazlasını öğrenin. Peki altcoin nedir? Altcoin’in türleri nelerdir? İyi bir yatırım seçeneği midir, artıları eksileri nelerdir? Ve altcoinin geleceği nedir? Tüm soruların cevapları ve altcoine dair bilmeniz gerekenler…

Altcoin Nedir

Altcoin Nedir? Altcoinler, Bitcoin dışındaki kripto para birimleridir. Bitcoin ile aynı özellikleri paylaşırlar, ancak bazı yönleriyle Bitcoin’den ayrılırlar. Örneğin, bazı altcoinler blok üretmek veya işlemleri doğrulamak için farklı bir konsensüs mekanizması kullanırlar. Veya akıllı sözleşmeler, düşük fiyat oynaklığı gibi yeni veya ek özellikler sağlayarak kendilerini Bitcoin’den ayırırlar.

Mart 2021 itibariyle, neredeyse 9.000 kripto para birimi vardı. Ancak analistler, kripto para yatırım ekosistemlerinin olgunluğunun ve bu paralar için yeni pazarların geliştirilmesinin, Bitcoin’in ticaret sinyallerinden bağımsız olarak altcoinler için fiyat hareketleri yaratacağını söylüyor.

Özetle Altcoin Nedir:

  • “Altcoin” terimi, Bitcoin dışındaki tüm kripto para birimlerini ifade eder.
  • Mart 2021 itibariyle, altcoinler toplam kripto para piyasasının %40’ını oluşturuyor. Ve 9.000’den fazla kripto para birimi mevcut.
  • Ana altcoin türlerinden bazıları, madencilik tabanlı kripto para birimleri, sabit paralar, güvenlik belirteçleri ve hizmet belirteçlerini içeriyor.
  • Altcoinler, teknoloji kullanımı ile birlikte gelişmeye devam ettikçe gelecekte, Bitcoin dışında yalnızca madencilik tabanlı kripto para birimlerini içerebilir.
  • Ethereum ve Binance Coin, Mart 2021 itibariyle piyasa değerine göre en büyük altcoinlerdi.

Altcoinleri Anlamak

“Altcoin”, “alt” ve “coin” kelimelerinin birleşimidir. Ve Bitcoin’e tüm alternatifleri içerir. Bitcoin ve altcoinler için temel çerçeve benzerdir. Kodu paylaşırlar ve eşler arası sistemler olarak veya aynı anda büyük miktarda veri ve işlemi işleyebilen dev bir bilgisayar olarak işlev görürler. Bazı durumlarda altcoinler, dijital işlemler için ucuz bir yöntem haline gelerek bir sonraki Bitcoin olmayı da hedefliyorlar.

Ancak iki varlık arasında da bazı farklılıklar vardır.

Bitcoin, bir kripto para biriminin ilk yinelemeleri arasındadır ve felsefesi ve tasarımı, diğer kripto paraların geliştirilmesi için bir ölçüt oluşturur. Bununla birlikte, uygulanmasının çeşitli eksiklikleri vardır. Örneğin, bloklar oluşturmak için kullanılan fikir birliği mekanizması olan İş Kanıtı (PoW), yoğun enerji ve zaman alıcıdır. Bununla birlikte Bitcoin’in akıllı sözleşme yetenekleri de sınırlıdır.

Altcoinler, rekabet avantajı sağlamak için Bitcoin’in algılanan sınırlamalarını geliştirir. Birkaç altcoin, enerji tüketimini ve blok oluşturmak ve yeni işlemleri doğrulamak için gereken süreyi en aza indirmek için Hisse Kanıtı (PoS) konsensüs yöntemini kullanır.

Başka bir örnek, Ethereum’daki akıllı sözleşmelerde gaz (veya işlem maliyetleri için ödeme) olarak kullanılan, piyasa değerine göre dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan etherdir. Altcoinler ayrıca Bitcoin’e karşı geleneksel eleştirileri de ele alıyor. Örneğin, stablecoin’ler Bitcoin’in fiyat oynaklığını göstermez. Bu da onları günlük işlemler için ideal araçlar haline getirir.    

Altcoinler kendilerini bu şekilde Bitcoin’den ayırarak kendilerine bir pazar oluşturmuşlardır. Buna ayrışım potansiyellerini, Bitcoin’e alternatif olarak gören yatırımcıları cezbetti. Yatırımcılar, altcoinler daha fazla kullanıcı topladıkça ve fiyatta değer kazandıkça kâr etmeyi umuyorlar.

Altcoin Türleri

“Altcoin Nedir” ile altcoini tanımladıktan sonra türlerine göz atalım. İşlevlerine ve fikir birliği mekanizmalarına bağlı olarak, altcoinler çeşitli kategorilere ayrılır. İşte daha önemli olanlardan bazılarının kısa bir özeti:

Maden Tabanlı

Adlarından da anlaşılacağı gibi, madenciliğe dayalı altcoinler çıkarılmaktadır. Madenciliğe dayalı altcoinlerin çoğu, bloklar oluşturmak için sistemlerin zor problemleri çözerek yeni paralar oluşturduğu bir yöntem olan Proof-of-Work’ü (PoW) kullanır. Madenciliğe dayalı altcoinlere örnek olarak Litecoin, Monero ve Zcash verilebilir. 2020’nin başlarındaki en iyi altcoinlerin çoğu, madencilik tabanlı kategoriye girdi. Madenciliğe dayalı altcoinlere alternatif, önceden kazılmış madeni paralardır. Bu tür paralar bir algoritma aracılığıyla üretilmez, ancak kripto para piyasalarında listelenmeden önce dağıtılır. Önceden kazılmış bir kripto paraya bir örnek, Ripple’ın XRP’sidir.

Stabil paralar

Kripto para ticareti ve kullanımı, lansmanından bu yana oynaklığıyla kafalara kazındı. Stablecoin’ler, değerlerini fiat para birimleri, değerli metaller veya diğer kripto para birimleri gibi bir mal sepetine sabitleyerek bu genel oynaklığı azaltmayı amaçlar. Sepet, kripto para birimi başarısız olursa, sahipleri kullanmak için bir yedek görevi görür.

 Sosyal medya devi Facebook’un Diem’i, stablecoin’in en ünlü örneğidir. Dolar destekli bir madeni paradır. Diğer stabil coin örnekleri USDC ve MakerDAO’dur.

Güvenlik Simgeleri

Menkul kıymet belirteçleri, dijital bir kökene sahip olmaları dışında, borsalarda işlem gören menkul kıymetlere benzer. Menkul kıymet belirteçleri geleneksel hisse senetlerine benzer. Ve genellikle sahiplik veya sahiplerine temettü ödemesi şeklinde eşitlik vaat ederler. Bu tür belirteçler için fiyat artışı beklentisi, yatırımcıların bunlara para yatırması için büyük bir çekiliştir. Güvenlik belirteçleri genellikle yatırımcılara ICO’lar aracılığıyla sunulur .

Yardımcı Tokenler

Hizmet belirteçleri, bir ağ içinde hizmet sağlamak için kullanılır. Örneğin, hizmet satın almak veya ödülleri kullanmak için kullanılabilirler. Güvenlik belirteçlerinden farklı olarak, hizmet belirteçleri temettü ödemez veya mülkiyet hissesiyle ayrılmaz. Bir ağda depolama alanı satın almak için kullanılan Filecoin, yardımcı program belirtecine bir örnektir.  

Altcoinler İyi Yatırımlar mı?

Altcoinler için pazar yeni oluşuyor. Kripto para piyasalarında listelenen altcoinlerin sayısı son on yılda hızla arttı. Ve kısa vadeli karlar elde etmek için fiyat hareketleri üzerine hararetle bahis oynayarak perakende yatırımcı ordularını cezbetti. Ancak bu tür yatırımcılar, yeterli piyasa likiditesi yaratmak için gerekli sermayeye sahip değillerdir.

Zayıf piyasalar ve düzenleme eksikliği, altcoin değerlemelerinde cıva volatilitesine neden olur.

12 Ocak 2018’de 1299,95$’lık bir zirveye ulaşan Ethereum’un ether örneğini düşünün. Bir aydan kısa bir süre sonra, 597,36$’a düştü ve yıl sonuna kadar etherin fiyatı 89,52$’a düştü. Altcoin, iki yıl sonra 2.000 doların üzerinde rekor fiyatlara ulaştı. Zamanlanmış işlemler, traderlar için iyi bir kâr sağlayabilir.

Ama bir problem var. Kripto para piyasaları henüz olgunlaşmadı. Birkaç denemeye rağmen, kripto para birimlerini değerlendirmek için tanımlanmış bir yatırım kriteri veya metrik yoktur. Çoğunlukla, altcoin piyasası spekülasyon tarafından yönlendiriliyor. Yeterli çıkış elde edemeyen veya yatırımcıların parasını topladıktan sonra ortadan kaybolan birkaç ölü kripto para birimi vakası var.

Bu nedenle, altcoin piyasası, volatiliteye eğilimli, düzensiz ve gelişmekte olan bir piyasada faaliyet göstermenin büyük riskini üstlenmeye istekli yatırımcılar içindir. Ayrıca, vahşi fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan stresle de başa çıkabilmelidirler. Bu tür yatırımcılar için kripto para piyasaları harika getiriler sunuyor.

Artıları

  • Altcoinler, kripto para biriminin eksikliklerini tamamlamayı amaçladıkları için Bitcoin’in “daha iyi versiyonlarıdır”.
  • Stabil paralar gibi altcoinler, Bitcoin’in günlük işlemler için bir ortam vaadini potansiyel olarak yerine getirebilirler.   
  • Ethereum’un etheri ve Ripple’ın XRP’si gibi bazı altcoinler, ana akım kurumlar arasında şimdiden ilgi gördü ve yüksek değerlemelere neden oldu.
  • Yatırımcılar, kripto ekonomisinde farklı işlevleri yerine getiren çok çeşitli altcoinler arasından seçim yapabilirler.

Eksileri

  • Altcoinler, Bitcoin’e kıyasla daha küçük bir yatırım piyasasına sahiptir. Nisan 2021 itibariyle Bitcoin, genel kripto para piyasasının %60’ına sahiptir.
  • Yatırım için düzenleme ve tanımlanmış kriterlerin olmaması, altcoin piyasasının daha az yatırımcı ve zayıf likidite ile karakterize olduğu anlamına gelir. Sonuç olarak, fiyatları Bitcoin’e kıyasla daha değişkendir.  
  • Farklı altcoinler ve bunların kullanım durumları arasında ayrım yapmak her zaman kolay değildir. Bu da yatırım kararlarını daha da zor ve kafa karıştırıcı hale getirir.
  • Yatırımcı dolarlarını batıran birkaç “ölü” altcoin var.       

Altcoin Örnekleri

Dikkate değer en eski altcoin olan Namecoin, Bitcoin koduna dayanıyordu ve aynı çalışma kanıtı algoritmasını kullanıyordu. Bitcoin gibi Namecoin de 21 milyon jetonla sınırlıdır. Nisan 2011’de tanıtılan Namecoin, öncelikle kullanıcı alan adlarını daha az görünür hale getirerek Bitcoin’den ayrıldı. Namecoin, kullanıcıların anonimliği ve sansür direncini artırmayı amaçlayan kendi .bit alan adlarını kullanarak kaydolmalarına ve madencilik yapmalarına izin verdi.

Ekim 2011’de tanıtılan Litecoin, “Gümüşten Bitcoin’in altınına” olarak markalandı. Temelde kod ve işlevsellik açısından Bitcoin’e benzer olsa da, Litecoin birkaç temel yönden Bitcoin’den farklıdır. Madencilik işlemlerinin daha sık onaylanmasını sağlar. Ayrıca toplam 84 milyon jeton yaratılmasını sağlar. Bazıları Litecoin’in Bitcoin’den daha iyi bir yatırım olabileceğini düşünüyorlar.

Altcoinlerin Geleceği

Yerel bankalar bazı durumlarda hayali rezervlerle desteklenen kendi para birimlerini basıyorlardı. Bu çok sayıda para birimi ve finansal araç, altcoin piyasalarındaki mevcut durumla paralellik gösteriyor. Bugün piyasalarda her biri farklı bir amaca ve pazara hizmet ettiğini iddia eden binlerce altcoin bulunmaktadır.

Altcoin piyasalarındaki mevcut durumun, tek bir kripto para biriminde konsolide edilmesi pek olası değildir. Ancak kripto pazarlarında listelenen 1800’den fazla altcoinin çoğunluğunun hayatta kalamayacağı da muhtemeldir. Altcoin piyasası, güçlü kullanım durumlarına sahip olan, piyasalara hakim olacak bir grup altcoin etrafında birleşecek.

Kripto pazarlarında çeşitlenmek isteyen yatırımcılar için altcoinler, ufuklarını Bitcoin’in ötesine genişletmenin ucuz bir yoludur. Kripto para piyasalarındaki ralliler, Bitcoin tarafından üretilenlerin katları olan getiriler sağladı. Ancak altcoin yatırımıyla ilgili riskler var, bunlardan en önemlisi düzenleme yokluğu. Kripto para piyasalarının olgunlaşması, muhtemelen sektöre daha fazla karmaşıklık ve sermaye getirerek, düzenleme ve daha az oynaklığın önünü açacak.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmak için sizler için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan veTwitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir