Kripto RehberNedir?

Blockchain Nedir, Nasıl Kullanılır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kripto paralarda blockchain teknolojisini çok duyuyorsunuzdur ama tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Eğer bir kripto para yatırımcısıysanız blockchain teknolojisini de anlamanız gerekir. Blockchain nedir? Gelin birlikte blockchain’e diğer adıyla blok zincirine göz atalım!

Blockchain nedir, Blockchain nasıl çalışır, nasıl kullanılır ve blok zincirinin avantajları ve dezavantajları nelerdir başlıklarıyla blockchain’i anlayın. Peki blockhain nedir? Özetle blockchain, neredeyse tüm kripto para birimlerinin kalbinde yer alan yenilikçi veri tabanı teknolojisidir. Bir veri tabanının aynı kopyalarını tüm ağda dağıtan blockchain, sistemi hacklemeyi veya aldatmayı çok zorlaştırır. Kripto para şu anda blok zinciri için en popüler kullanım olsa da, blockchain teknolojisi çok geniş bir uygulama yelpazesine hizmet etme potansiyeli sunuyor.

Blockchain Nedir?

Blockchain nedir? Özünde blockchain, her türlü veriyi depolayan dağıtılmış bir dijital defterdir. Bir blok zinciri, kripto para birimi işlemleri, NFT mülkiyeti veya DeFi akıllı sözleşmeleri hakkında bilgi kaydedebilir .

Herhangi bir geleneksel veri tabanı bu tür bilgileri depolayabilirken, blok zinciri tamamen merkeziyetsiz olması bakımından benzersizdir. Bir Excel elektronik tablosunu veya bir banka veri tabanını düşünün – merkezi bir yönetici tarafından tek bir yerde muhafaza edilmek yerine, bir blok zinciri veri tabanının birçok özdeş kopyası bir ağa yayılmış birden fazla bilgisayarda tutulur. Bu bireysel bilgisayarlara düğüm adı verilir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok zinciri adı tesadüfi değildir. Dijital defter genellikle bireysel veri bloklarından oluşan bir “zincir” olarak tanımlanır. Ağa periyodik olarak yeni veriler eklendikçe, yeni bir “blok” oluşturulur ve “zincir”e eklenir. Bu, blok zinciri defterinin sürümlerini aynı olacak şekilde güncelleyen tüm düğümleri içerir.

Bu yeni blokların nasıl oluşturulduğu, blockchain’in neden son derece güvenli kabul edildiğinin anahtarıdır. Düğümlerin çoğunluğu, deftere yeni bir blok eklenmeden önce yeni verilerin meşruiyetini doğrulamalı ve onaylamalıdır. Bir kripto para birimi için, bir bloktaki yeni işlemlerin hileli olmamasını veya kripto paraların birden fazla kez harcanmamasını sağlamayı içerebilirler. Bu, bir kişinin gözetim olmadan değişiklik yapabileceği bağımsız bir veri tabanı veya elektronik tablodan farklıdır.

Duane Morris LLP‘nin fintech uygulama alanlarındaki ortağı C. Neil Gray, “Bir kez fikir birliği sağlandığında, blok zincire eklenir ve temeldeki işlemler dağıtılmış deftere kaydedilir” diyor. “Bloklar birbirine güvenli bir şekilde bağlanır ve defterin başlangıcından günümüze kadar güvenli bir dijital zincir oluşturur.”

İşlemler tipik olarak kriptografi kullanılarak güvence altına alınır. Bu, düğümlerin bir işlemi işlemek için karmaşık matematiksel denklemleri çözmesi gerektiği anlamına gelir.

Perkins Coie‘nin fintech ve blok zinciri danışmanı Sarah Shtylman, “Paylaşılan verilerdeki değişiklikleri doğrulama çabalarının bir ödülü olarak, düğümler tipik olarak blok zincirinin yerel para biriminin yeni miktarlarıyla (örneğin, bitcoin blok zincirindeki yeni bitcoin) ödüllendirilir” diyor.

Genel Blok Zincirleri ve Özel Blok Zincirleri

Hem genel hem de özel blok zincirleri vardır. Halka açık bir blok zincirinde, herkes katılabilir. Yani blok zincirindeki verileri okuyabilir, yazabilir veya denetleyebilir. Özellikle, düğümleri tek bir otorite kontrol etmediğinden, halka açık bir blok zincirinde kaydedilen işlemleri değiştirmek çok zordur.

Bu arada özel bir blok zinciri, bir kuruluş veya grup tarafından kontrol edilir. Sisteme kimin davet edileceğine sadece o karar verebilir, ayrıca geri dönme ve blok zincirini değiştirme yetkisine sahiptir. Bu özel blok zinciri süreci, güvenliği artırmak için birden fazla düğüme yayılması dışında, kurum içi bir veri depolama sistemine daha benzer.

Blockchain Nasıl Kullanılır?

Blockchain nedir, nasıl çalışır ve türleri nelerdir öğrendiğinize göre blockchain nasıl kullanılır yazımız, blockchain hakkındaki soru işaretlerinizi ortadan kaldıracaktır. Blockchain teknolojisi, finansal hizmetler sağlamaktan oylama sistemlerini yönetmeye kadar birçok farklı amaç için kullanılmaktadır.

Kripto para

Günümüzde blok zincirinin en yaygın kullanımı, Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimlerinin bel kemiğidir. İnsanlar kripto para birimi satın aldıklarında, takas ettiklerinde veya harcadıklarında, işlemler bir blok zincirine kaydedilir. Kripto para birimini ne kadar çok kişi kullanırsa, blok zinciri o kadar yaygın hale gelebilir.

Foley & Lardner‘ın kıdemli ortağı ve firmanın blok zinciri görev gücünün lideri Patrick Daugherty, “Kripto para birimleri volatil olduğu için henüz mal ve hizmet satın almak için çok fazla kullanılmamaktadır. Ancak PayPal, Square ve diğer para hizmeti işletmeleri, dijital varlık hizmetlerini satıcılar ve perakende müşteriler için geniş çapta kullanılabilir hale getirdikçe bu değişiyor, ”diyor.

Bankacılık

Kripto para biriminin ötesinde, blok zinciri dolar ve euro gibi fiat para birimindeki işlemleri işlemek için kullanılıyor. İşlemler daha hızlı doğrulanabileceği ve normal çalışma saatleri dışında işlenebileceği için bu, bir banka veya başka bir finans kurumu aracılığıyla para göndermekten daha hızlı olabilir.

Varlık Transferleri

Blockchain, farklı varlıkların sahipliğini kaydetmek ve aktarmak için de kullanılabilir. Bu, şu anda dijital sanat ve videoların sahipliğinin bir temsili olan NFT’ler gibi dijital varlıklar arasında çok popüler.

Bununla birlikte, blok zinciri, gayrimenkul ve taşıt tapuları gibi gerçek hayattaki varlıkların mülkiyetini işlemek için de kullanılabilir. Taraflardan birinin mülke sahip olduğunu ve diğerinin satın alacak paraya sahip olduğunu doğrulamak için önce blok zincirini kullanır; daha sonra satışı blok zincirinde tamamlayabilir ve kaydedebilirler.

Bu işlemi kullanarak, yerel ilçenin hükümet kayıtlarını güncellemek için evrakları manuel olarak göndermeden mülk tapusunu devredebilirler; blok zincirinde anında güncellenecektir.

Akıllı Sözleşmeler

Diğer bir blockchain yeniliği, genellikle “akıllı sözleşmeler” olarak adlandırılan kendi kendini yürüten sözleşmelerdir. Bu dijital sözleşmeler, koşullar karşılandığında otomatik olarak yürürlüğe girer. Örneğin, bir malın ödemesi, alıcı ve satıcı bir anlaşma için belirtilen tüm parametreleri karşıladığında anında serbest bırakılabilir.

C. Neil Gray, “Blockchain teknolojisini ve yasal sözleşmeleri otomatikleştirmek için kodlanmış talimatları kullanan akıllı sözleşmeler alanında büyük bir potansiyel görüyoruz” diyor. “Dağıtılmış bir defter üzerinde uygun şekilde kodlanmış bir akıllı yasal sözleşme, performansı doğrulamak için üçüncü şahısların ihtiyacını en aza indirebilir veya tercihen ortadan kaldırabilir.”

Tedarik Zinciri İzleme

Tedarik zincirleri, özellikle mallar dünyanın bir yerinden diğerine giderken çok büyük miktarda bilgi içerir. Geleneksel veri depolama yöntemleriyle, hangi satıcıdan düşük kaliteli malların geldiği gibi sorunların kaynağını izlemek zor olabilir. Bu bilgiyi blok zincirinde depolamak, gıdaları hasatından tüketimine kadar takip etmek için blok zinciri teknolojisini kullanan IBM’in Food Trust’ında olduğu gibi, geri dönüp tedarik zincirini izlemeyi kolaylaştıracaktır.

Oylama

Uzmanlar, oylamada sahtekarlığı önlemek için blok zinciri uygulamanın yollarını arıyorlar. Teoride, blok zinciri oylama, insanların kurcalanamayan oyları göndermesine izin verecek ve insanların kağıt oy pusulalarını manuel olarak toplamasına ve doğrulamasına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır.

Blockchain’in Avantajları

Blockchain teknolojisi kullanımının önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artması bekleniyor. Bu ezber bozan teknolojinin hem yenilikçi hem de yıkıcı olduğu düşünülüyor. Çünkü blok zinciri mevcut iş süreçlerini akıcı verimlilik, güvenilirlik ve güvenlikle değiştirecek. İşte blok zincirinin avantajları;

İşlemlerin Daha Yüksek Doğruluğu

Bir blok zinciri işleminin birden fazla düğüm tarafından doğrulanması gerektiğinden, bu hatayı azaltabilir. Veri tabanında bir düğümde hata varsa, diğerleri bunun farklı olduğunu görür ve hatayı yakalar.

Buna karşılık, geleneksel bir veri tabanında, eğer biri bir hata yaparsa, hata yapma olasılığı daha yüksek olabilir. Ek olarak, her varlık blok zinciri defterinde ayrı ayrı tanımlanır ve izlenir. Bu nedenle iki kez harcama şansı yoktur (bir kişinin banka hesabından fazla çekmesi ve böylece iki kez para harcaması gibi).

Aracılara Gerek Yoktur

Blockchain kullanarak, bir işlemdeki iki taraf, üçüncü bir taraf aracılığıyla çalışmadan bir şeyi onaylayabilir ve tamamlayabilir. Bu, banka gibi bir aracıya ödeme maliyetinin yanı sıra zamandan da tasarruf sağlar.

Shtylman, “Tüm dijital ticarete daha fazla verimlilik getirme, dünyanın bankasız veya yetersiz banka nüfusuna finansal güçlendirme sağlama ve sonuç olarak yeni nesil internet uygulamalarına güç verme yeteneğine sahip” diyor.

Ekstra Güvenlik

Teorik olarak, blok zinciri gibi merkezi olmayan bir ağ, birinin hileli işlemler yapmasını neredeyse imkansız hale getirir. Sahte işlemlere girmek için her düğümü hacklemeleri ve her defteri değiştirmeleri gerekir. Bu imkansız olmasa da, birçok kriphttps://coinanalist.com/monero-xmr-nedir-monero-xmr-madenciligi-nasil-yapilir/to para birimi blok zinciri sistemi, hileli işlemler eklemeyi zorlaştıran ve katılımcıların çıkarlarına uygun olmayan, hisse kanıtı (PoS) veya iş kanıtı (PoW) işlem doğrulama yöntemlerini kullanır.

Daha Verimli Transferler

Blok zincirler 7/24 çalıştığından, insanlar özellikle uluslararası olmak üzere daha verimli finansal ve varlık transferleri yapabilirler. Bir bankanın veya bir devlet kurumunun her şeyi manuel olarak onaylaması için günlerce beklemeleri gerekmez.

Blockchain’in Dezavantajları

Saniye Başına İşlem Sınırı

Blok zincirinin işlemleri onaylamak için daha büyük bir ağa bağlı olduğu göz önüne alındığında, ne kadar hızlı hareket edebileceğinin bir sınırı vardır. Örneğin Bitcoin, Visa ile saniyede 1.700 işlem yerine saniyede yalnızca 4.6 işlem gerçekleştirebilir. Ek olarak, artan sayıda işlem ağ hızı sorunlarına neden olabilir. Bu iyileşene kadar, ölçeklenebilirlik bir zorluktur.

Yüksek Enerji Maliyetleri

İşlemleri doğrulamak için çalışan tüm düğümlere sahip olmak, tek bir veri tabanı veya elektronik tablodan çok daha fazla elektrik gerektirir. Bu sadece blok zinciri tabanlı işlemleri daha pahalı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda çevre üzerinde büyük bir karbon yükü yaratır.

Bu nedenle, bazı endüstri liderleri Bitcoin gibi belirli blok zincir teknolojilerinden uzaklaşmaya başlıyor: Örneğin, Elon Musk bir süre önce Tesla’nın kısmen çevreye verilen zarardan endişe duyduğu için Bitcoin’i kabul etmeyi bırakacağını söyledi.

Varlık Kaybı Riski

Bazı dijital varlıklar, bir blok zinciri cüzdanındaki kripto para birimi gibi bir kriptografik anahtar kullanılarak güvence altına alınır. Bu anahtarı dikkatli bir şekilde korumanız gerekir.

Gray, “Dijital varlığın sahibi, varlıklarına erişim sağlayan özel şifreleme anahtarını kaybederse, şu anda onu kurtarmanın bir yolu yoktur, varlık kalıcı olarak yok olur” diyor. Sistem merkezi olmadığı için, erişimi yeniden kazanmak için bankanız gibi merkezi bir otoriteyi arayamazsınız.

Yasa Dışı Faaliyet Potansiyeli

Blockchain’in ademi merkeziyetçiliği daha fazla mahremiyet sağlar. Bu da maalesef onu suçlular için çekici hale getirir. Blockchain’deki yasa dışı işlemleri takip etmek, bir isme bağlı banka işlemlerinden daha zordur.

Blockchain’e Nasıl Yatırım Yapılır?

Blockchain nedir yazısı ile blok zincirini anladıktan sonra yatırım yapma aşamasına geçebilirsiniz. Sadece işlemleri depolamak ve işlemek için bir sistem olduğundan, aslında blok zincirinin kendisine yatırım yapamazsınız. Ancak bu teknolojiyi kullanarak varlıklara ve şirketlere yatırım yapabilirsiniz.

Gray, “En kolay yol, Bitcoin, Ethereum ve bir blok zinciri üzerinde çalışan diğer tokenler gibi kripto para birimleri satın almaktır” diyor. Diğer bir seçenek de bu teknolojiyi kullanan blockchain şirketlerine yatırım yapmaktır. Örneğin, Santander Bank blok zinciri tabanlı finansal ürünlerle denemeler yapıyor.

Daha çeşitli bir yaklaşım için, varlıklarının en az %80’ini blok zinciri şirketlerine koyan Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) gibi blok zinciri varlıklarına ve şirketlere yatırım yapan bir borsa yatırım fonu satın alabilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir