Kripto RehberNedir?

Blok Zincir Teknolojisinin Süreçleri ve Bileşenleri

Bir blok zincir ‘inin oluşturulmasında yer alan birkaç önemli bileşen ve süreç vardır. Bu açıklama için örnek olarak Bitcoin’i kullanacağız:

Blok Zincir ‘inin Süreçleri ve Bileşenleri

  1. Düğümler:Bunlar, blok zincirinde bulunan kişiler ve cihazlardır (örneğin, bilgisayarınız ve diğer kripto para madencilerinin bilgisayarları gibi).
  2. Madenciler: Karmaları doğrulayarak blok zincirindeki onaylanmamış blokları doğrulamak (“çözmek”) olan belirli düğümlerdir. Madenci bir bloğu doğruladığında, onaylanan blok, blok zincirine eklenir. Karmayı çözdüklerini düğümlerin geri kalanına açıklayan ilk madenci, bir kripto para birimi ile ödüllendirilir.
  3. İşlemler: Bu partiyi başlatan şey bir işlemdir. Yani, kripto para birimi madenciliği süreci devam ediyor. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir işlem iki taraf arasında bir kripto para birimi değişimidir. Her ayrı işlem, onaylanmamış bir bloğa eklenen bir liste oluşturmak için diğerleriyle birlikte paketlenir. Her veri bloğu daha sonra madenci düğümleri tarafından doğrulanmalıdır.
  4. Hash’ler:Bu tek yönlü şifreleme işlevleri, düğümlerin kripto para birimi madenciliği işlemlerinin meşruiyetini doğrulamasını mümkün kılan şeydir. Bir karma blockchain her bloğun bir parçasıdır. Önceki blok zinciri bloğundan gelen başlık verilerinin bir nonce ile birleştirilmesiyle bir karma oluşturulur.
  5. Nonce’lar: Bir nonce, yalnızca bir kez kullanılan bir sayıyı tanımlamak için kripto-konuşmadır. Temel olarak NIST, nonce’yi “rastgele veya tekrarlanmayan bir değer” olarak tanımlar. Kripto madenciliğinde nonce, blok zincirinin her bloğundaki hash değerine eklenir. Ve madencilerin çözdüğü sayıdır.
  6. Konsensüs algoritması: Bu, dağıtılmış bir ağdaki farklı notların, verileri doğrulamak için bir anlaşmaya varmasına yardımcı olan blok zinciri içindeki bir protokoldür. İlk tür mutabakat algoritmasının “iş kanıtı”(PoW) veya PoS olduğu düşünülmektedir.
  7. Bloklar: Bunlar, her bir genel blok zincirini tehlikeye atan bireysel bölümlerdir. Her blok, tamamlanmış işlemlerin bir listesini içerir. Bloklar onaylandıktan sonra değiştirilemez. Eski bloklarda değişiklik yapmak, değiştirilmiş bloğun hash’inin – ve bu orijinal blok yayınlandıktan sonra blok zincirine eklenen her bloğun hash’inin – daha sonra eşler arası ağdaki diğer tüm düğümler tarafından tanınması gerektiği anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, eski blokları değiştirmek neredeyse imkansızdır.  
  8. Blok zinciri: Blok zincirinin kendisi, kronolojik sırada listelenen bir dizi bloktur. Önceden yayınlanmış bloklar, blok zincirine eklendikten sonra değiştirilemediğinden, bu bir düzeyde şeffaflık sağlar. Sonuçta, herkes işlemleri görebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir