Kripto RehberNedir?

Bulut Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Cloud mining, Türkçe adıyla bulut madenciliği, kripto para dünyasındakilerin bulut madenciliği nedir, bulut madenciliği karlı mıdır, bulut madenciliği nasıl yapılır gibi soruları akıllara getirmiştir. Bulut madenciliği nedir sorusuna özetle, üçüncü taraf kaynaklardan bilgi işlem gücü kiralayarak kripto para kazanmanın uygulamalı bir yoludur, diyebiliriz. Şimdi gelin bulut madenciliğine daha yakından bakalım.

Bulut Madenciliği Nedir?

Onlarca yıl önce, her büyük yazılım bilgisayar şirketi, bodrum katlarını gece gündüz sayılarla işlem yapan bilgisayarlarla doldururdu. Bunların hepsi bulut bilişim çağında değişti. Yazılım şirketleri, değerli yeraltı gayrimenkullerini feda etmek yerine, başka yerlerde barındırılan güçlü makinelerle dolu depolardan bilgi işlem gücü kiralamaya başladı.

Bulut madenciliği, dış kaynak kullanımını kripto para madenciliğine, bitcoin, litecoin ve dogecoin gibi kripto paralar için madencilik yapan güçlü bilgisayarları çalıştırma sürecine getiriyor. Bu kripto paraları, pahalı bilgisayar satın alarak kendiniz çıkarmak yerine, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir bulut madenciliği şirketinden uzman bir madencinin bilgi işlem gücünü kiralayabilirsiniz.

Dahası, bulut madenciliği hizmetleri için ödeme yaptığınızda, büyük miktarda hesaplama gücüne sahip bir havuzun bir bölümünü kiralıyorsunuz. Bu da, kazanan bir hash oluşturmak için yarışan diğer daha az güçlü bitcoin madencilerini yenme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Bulut madenciliği yalnızca salt hesaplamalı kaba kuvvetle yeni kripto para birimleri çıkaran Bitcoin ve orijinal Ethereum blok zinciri gibi proof of work(Pow) sistemleri için geçerlidir.

Bulut madenciliği, ağ içinde bir dizi coini kilitleyenlerin yeni blokları doğrulamaya katılmasına ve karşılığında yeni basılmış kripto para birimi kazanmasına izin veren proof of stake (PoS) sistemleri için geçerli değildir. Bununla birlikte, Ethereum 2.0, Solana ve EOS gibi birçok staking hizmeti, işlevsel olarak bulut madenciliğine benzer şekilde, kardan bir pay almak için madeni paralarınızı diğer doğrulayıcılara devretmenize izin verir. Yani bulut madenciliği, kripto para birimi işlemlerinin meşruluğunu doğrulamak ve yeni kripto para birimini dolaşıma sokmak için bilgisayarlı bir yöntemdir de diyebiliriz.

Kripto para bulut madenciliği nasıl başlatılır

Bulut madenciliğine başlamak, normal kripto para madenciliğinin yaptığı kurulumların hiçbirini gerektirmez. Özel donanım satın almanız, herhangi bir yerde saklamanız veya elektrik faturası ödemeniz gerekmez.

Bunun yerine, başarılı bir madencilik havuzu seçmeli, ondan biraz donanım kiralamalı ve madencilik havuzunun para kazanmasını beklemelisiniz. Ayrıca bir kripto para birimi seçmelisiniz. Uzmanlara göre Bitcoin, ethereum ve dogecoin en büyük madencilik havuzlarını barındırıyor .

Antpool, Poolin, f2pool ve Slush Pool, perakende tüketicilere hizmet veren en büyük bitcoin madenciliği havuzları arasındadır. Ayrıca Foundry Digital, kurumsal yatırımcılara hizmet veren büyük bir Kuzey Amerika madencilik havuzudur.

Bir bulut madenciliği hizmetini kullanmaya başlamak için yapmanız gerekenler:

  • Bir bulut madenciliği sağlayıcısı ve madenciliğini yapmak istediğiniz bir madeni para seçin.
  • Bir hesap açıp kaydolun.

Her site biraz farklıdır; ücretler, sunulan hizmetler ve madenciler gibi kriterler değişiklik gösterebilir.

Bitcoin hash oranının yaklaşık %15’ini oluşturan bir madencilik havuzu olan Antpool’a başlamak için bir hesap oluşturmanız, özel madencilik yapılandırma yazılımı indirmeniz ve bir madenci seçmeniz gerekiyor. Site, madencilik makinelerini verimlilik ve karlılığa göre sıralamanıza olanak tanır. Madencileri kiralayabilir ve madenciliğini yaptığınız para biriminde periyodik olarak ödemeler kazanabilirsiniz.

Bulut madenciliği karlı mı?

Üçüncü taraf madencileri kiralamak için ödeme yapmanız gerekir ve madencilik havuzları da kârınızdan bir pay alabilir.

Kârınız, havuzlar tarafından kullanılan madencilerin gücüne ve piyasanın durumuna bağlı olacaktır. Daha yeni madenciler, eski modellere göre daha iyi özelliklere sahip olacak ve muhtemelen daha yüksek getiri elde edecektir.

Farklı kripto paralar farklı kur riskleri oluşturur. Örneğin Antpool’da, bitcoin terahash başına 0,2900 dolar öderken, ethereum 0,3044 dolar ödüyor. Bu küçük farklılıklar, daha yüksek hash gücüne sahip madencileri kiralarsanız ortadan kalkacaktır.

Bulut Madenciliğinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bulut madenciliğinin birçok avantajı ve dezavantajı vardır. Birincisi, kullanıcının dolandırıcılık ve dolandırıcılıklarla dolu bir alanda bulut sağlayıcısına güvenmesi gerekir. Kullanıcı, ekipmanın veya nasıl kullanıldığının kontrolünde değildir.

Avantajları, elbette, evinizi bilgisayar ekipmanıyla doldurmak zorunda olmamak, gürültü, ısı, güç tüketimi ve madencilik ekipmanının bakımı vb. ile uğraşmak zorunda olmamaktır. Esasen, işi dışarıdan temin ediyorsunuz.

Bunlarla birlikte bulut madenciliğinde, kendinize ait olan blokları elinizde tutmamanız, bunları paylaşmanız gerekir. Bulut madenciliği şirketine oynamak için bir ücret ödemeniz gerekir ve havuz madenciliği gibi gücün az sayıda elde toplanma tehlikesi vardır.

Bazı bulut sözleşmeleri daha uzun vadeli taahhüt gerektirdiğinden, geçişi daha zor bulabilirsiniz; gemiyi hızlı bir şekilde atlayamayabilirsiniz. Ayrıca, bazen, belirli bir kripto para biriminin madenciliği kârsız hale gelirse operatör sözleşmeyi iptal edebilme hakkına sahiptir.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için sizler için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir