Chainlik Nedir? LINK Nasıl Çalışır ve Hedefleri Nelerdir?

Akıllı sözleşmeler, blok zinciri ve merkezi olmayan finans (DeFi) dünyasında giderek daha merkezi bir rol oynamaya başladı. Merkezi bir aracının yokluğu göz önüne alındığında, geliştiriciler, daha iddialı işlevleri yerine getirebilmek için ideal olarak arayüz oluşturmaları gereken gerçek dünya verileriyle akıllı sözleşmeler sağlamanın bir yolunu bulma zorluğuyla karşı karşıya kaldı. Bu sırada devreye Chainlink (LINK) girdi. Peki Chainlik Nedir? Chainlink, çeşitli blok zincirlerinde çalışan akıllı sözleşmelere çok ihtiyaç duyulan bu bilgi akışını sağlayan merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Dış kaynaklardan toplanan dinamik veri girdilerinden yararlanmalarını sağlayarak akıllı sözleşmeleri, daha da güçlü bir araç haline getirmeyi amaçlıyor. Şimdi gelin Chainlink (LINK)’in detaylarına göz atalım! Chainlink nedir, Chainlink nasıl çalışır, Chainlink’in hedefleri nelerdir, hangi blokchain üzerinde çalışır ve Chainlink’i nereden satın alabilirsiniz? Chainlink’e dair bilmeniz gerekenlerin tümü bu makalede!

Chainlik Nedir?

Chainlik Nedir? Chainlink (LINK), blockchain dışı işletmelerin blockchain platformlarıyla güvenli bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayan hem kripto para hem de teknoloji platformudur. Chainlink, blok zinciri tabanlı akıllı sözleşmeleri veya hisse senedi fiyatları gibi harici verilerle birleştiren ara katman yazılımıdır. Chainlink’in LINK para birimi, Chainlink ağ operatörlerine ödeme yapmak ve ağın akıllı sözleşme anlaşmalarını teminat altına almak için kullanılır.

Chainlink, merkezi olmayan bir oracle ağı veya blok zinciri soyutlama katmanı olarak bilinir. Chainlink, hibrit akıllı sözleşmeler olarak adlandırdığı şeyi destekleyerek, blok zinciri içinde ve dışında hesaplamaları güvenli bir şekilde etkinleştirmek için blok zinciri teknolojisini kullanır. Chainlink kullanan şirketler, Ethereum, Solana ve Terra dahil olmak üzere büyük blok zincir ağlarından herhangi birine erişebilir.

Chainlink’in yerel bir blok zinciri yoktur. Bunun yerine, birden fazla blok zinciri ile aynı anda entegre olur ve hepsine güncel bilgi akışları sağlar. Sadece bir oracle olarak değil, aynı zamanda bir oracle toplayıcı olarak da hareket eder. Chainlink, birçok veri sağlayıcıdan bilgi satın alır ve daha sonra doğrudan blok zincirlerine aktarır. Negatif bir itibar puanı, onların ağdan kaldırılmasına neden olacağından, yalnızca doğru bilgileri sunmak veri sağlayıcıların yararınadır. Chainlink oracle ağı, Ethereum gibi blok zincirlerinin yanı sıra bunlar üzerinde çalışan merkezi olmayan uygulamaların (DApp’ler) verilere erişmesini ve böylece gerçek dünya ile güvenli blok zinciri ortamları arasında bir köprü kullanmasını sağlar. Ağdaki oracle’lar binlerce veri kaynağından veri toplar, sorgular ve doğrular ve ardından dinamik girdileri akıllı sözleşmelere besleyen Chainlink’e iletir. Tüm bunlar daha akıllı, daha bağlantılı bir blockchain ekosistemini kolaylaştırır. 

Chainlink blok zinciri, Proof of Work işletim protokolünü kullanan Ethereum platformunda barındırılmaktadır. Chainlink, açık kaynaklı bir blok zinciri projesidir. Yani herkes projenin kodunu görüntüleyebilir ve katkıda bulunabilir.

Chainlik hakkında bilmeniz gerekenler;

  • Chainlink, blok zincirlerini zincir dışı verilerle birbirine bağlayan merkezi olmayan bir oracle ağıdır.
  • Chainlink, zincir içi kod ve zincir dışı veri altyapısını entegre etmek için hibrit akıllı sözleşmeler kullanır.
  • LINK olarak adlandırılan Chainlink belirteçleri, zincir dışı verileri almak ve hazırlamak ve hesaplamalar yapmak için Chainlink ağ operatörlerine ödeme yapmak için kullanılır.

Chainlink blok zinciri, girdilerin, çıktıların ve hesaplamaların güvenli paylaşımını destekleyebilir. Chainlink’in bazı özellikleri şunları içerir:

  • Merkezi olmayan veri akışlarını destekler: Birçok kaynaktan gelen veriler güvenli bir şekilde toplanabilir ve hibrit akıllı sözleşmeler için kullanılabilir.
  • Doğrulanabilir rastgelelik kaynakları sağlar: Oyunlar gibi kriptografik olarak güvenli rastgelelik gerektiren uygulamalar Chainlink’i kullanabilir.
  • Otomasyonu etkinleştirir: Chainlink akıllı sözleşmeleri, kuruluşlar için temel işlevleri ve olaya dayalı görevleri otomatikleştirebilir.
  • Çapraz blok zincir birlikte çalışabilirliğini destekler: Chainlink, mesajların, belirteçlerin ve belirli eylemlerin değişimini desteklemek için blok zinciri platformlarını birbirine bağlayabilir.

Chainlink, aşağıdaki adımlarla blok zincirleri ve harici veri kaynakları arasındaki iletişimi kolaylaştırır:

  • Chainlink, otomatikleştirilmiş bir süreçte gerçek dünya bilgilerini arayan blok zinciri operatörleriyle kahinleri eşleştirir. Bunu, blok zinciri kullanıcılarının istediği şartları ve beklentileri ortaya koyan bir hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) yazılımı kullanarak yapar. Örneğin, bir blok zincirindeki bir geliştirici, akıllı sözleşmelerinin günlük bankacılık faiz oranı verileriyle doldurulmasını isteyebilir. Chainlink, blok zinciri operatörünü, isteklerine göre en doğru bilgileri sağlayabilecek oracle’larla eşleştirecektir.

Operatör, SLA’yı sözleşmede tutulacak LINK tokenleri ile birlikte sunacaktır. Bu belirteçler daha sonra sözleşme şartlarını karşılayan doğru bilgileri sağlayan kehanetlere ödeme yapmak için kullanılacaktır. 

  • Oracle’lar seçildikten sonra, harici bir kaynaktan (örneğin bir banka faiz oranları raporu) istenen verileri elde etmek için çalışmaya başlayacaklar. Kahinler bu verileri işleyecek ve Chainlink üzerinden yönlendirecek. Chainlink, en doğru cevapları seçerken ve aykırı değerleri atarken verileri toplayacak ve sonuçları değerlendirecektir. Bu, son kullanıcının yalnızca doğru bilgileri almasını sağlar.
  • Bu yeni bilgiler, Chainlink aracılığıyla operatörün blok zincirine yönlendirilecektir. Daha sonra güncel ve güvenilir bilgilere göre değişiklik yapmak için akıllı sözleşmelere girdi olacaktır. Örneğin, faiz oranları belirli bir seviyenin üzerindeyse, blok zinciri bu bilgilere dayanarak bir dijital varlığın fiyatını değiştirebilir.

Chainlink’in Hedefleri

Chainlink, blockchain ortamlarına desteğini genişleterek ve hibrit akıllı sözleşmeler için yeni kullanım senaryolarını kolaylaştırarak büyümeye devam etmeyi hedefliyor. Önemli veri ve kayıt depoları henüz blok zincirlerinde tutulmadığından, Chainlink, blok zinciri ağlarını zincir dışı bilgilerle bağlamak için sayısız fırsata sahip olabilir.

2021’de Chainlink ağı, 1.000’den fazla projeyi içerecek şekilde büyüdüğü için 75 milyar dolardan fazla değer elde etti. Chainlink’in maksimum bir milyar token arzı vardır ve bunun yaklaşık 467 milyonu Şubat 2022 itibariyle ihraç edilmiştir.

Tüm doğru ekipmanlara erişimi olan herkesin bir Chainlink düğümü çalıştırabileceğini unutmayın. Chainlink’in düğümleri iki türe ayrılabilir: 

Çekirdek: Bu düğümlerin, hizmet düzeyi sözleşmelerini okuma ve tüm yeni atamaları ve çiftleri Chainlink bağdaştırıcısına aktarma sorumluluğu vardır. Adaptör: Bu düğümler, düğüm ve dış veriler arasındaki köprüyü kolaylaştırır. Bağdaştırıcılar, blok zinciri akıllı sözleşmelerine yeni bilgileri okuyabilir ve yazabilir. 

Chainlink, Oracle ağını güvence altına almak için Ethereum tabanlı bir ERC-20 belirteci kullanır. Bununla birlikte Chainlink, halihazırda bir hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasına sahip olduğu için Ethereum’dan bir adım öndedir. PoS, ağ içinde kaç tane LINK belirteci tuttuklarına bağlı olarak hangi düğümlerin işlemleri doğrulayacağını belirler. Ethereum, Ethereum 2.0 güncellemesiyle PoS’a geçmeyi planlıyor. Bunun nedeni, PoS’un iş kanıtından (PoW) daha az enerji tüketmesi ve ağın kaldırabileceği işlem sayısını artırmak için daha kolay ölçeklendirilmesidir. 

LINK, Chainlink’in yerel simgesidir. Ağ üzerinde çeşitli amaçlar için kullanılan bir yardımcı program belirtecidir. Veri doğruluğunu teşvik etmek, sözleşmeleri sabit tutmak ve işlemleri doğrulamada çalışmaları için düğümleri ödüllendirmek için kullanılır. LINK, fazladan bir ERC-223 işlevine sahip bir ERC-20 belirtecidir. Bu sonuncusu, akıllı sözleşmelerle etkileşimi kolaylaştıran “aktarım ve çağrı” adlı bir işlev sağlar. Bir düğümün sahip olduğu LINK belirteçleri ne kadar fazlaysa, PoS ağı içinde o kadar fazla güce sahip olur. LINK, bir yardımcı program belirteci olarak işlevinin yanı sıra, aynı zamanda takas edilebilir bir kripto para birimidir.

Chainlink ve LINK belirteci, piyasadaki en popüler kripto para birimleri arasındadır. Bunu göz önünde bulundurarak, birçok borsa LINK’te alım satım teklif etmeye başladı. Chainlink satın almak için en iyi borsalardan biri Binance.

LINK’te işlem sunan diğer borsalar şunlardır:

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir