Kripto RehberNedir?

Defi Dolandırıcılıkları Nedir, Nelerdir?

DeFi endüstrisinin popülaritesinin artmasıyla birlikte, dolandırıcılıklar giderek daha tehlikeli hale geliyor. Peki nedir bu DeFi dolandırıcılığı?

DeFi endüstrisi hızla büyüyor ve bunun etrafından dolaşmanın pek yolu yok. Pek çok kişi tarafından ‘DeFi yazı’ olarak adlandırılan 2020 yazından bu yana, çeşitli protokollerde kilitlenen toplam değer artarken, merkezi olmayan borsalar ve otomatikleştirilmiş piyasa yapıcılarının hacmi de hızla yükseliyor.

Bununla birlikte, bu o zamandan beri DeFi alanındaki istismarların sayısını da önemli ölçüde artırmıştır.

Yalnızca 2021’de bilgisayar korsanlığı, istismar ve kilim çekme gibi çeşitli dolandırıcılıklar gördük.

defi dolandırıcılığı

Yukarıdaki infografik kendi adına konuşuyor zaten ve en güvenilir protokollerin bazılarının bile potansiyel istismarlara maruz kaldığını gösteriyor. Bununla birlikte, Vitalik Buterin’in 2019 Ethereal Zirvesi sırasında belirttiği gibi DeFi protokolleri söz konusu olduğunda sıfır olmayan bir başarısızlık şansı var.

Bununla birlikte, her protokolle ilişkili bazı doğal riskler olsa da, gerekli durum tespiti ile toplu halde önlenebilecek bariz dolandırıcılıklar, istismarlar ve halı çekmeleri vardır.

Dikkat Edilmesi Gereken En Yaygın Dolandırıcılar Hangileridir?

Bir projenin aldatmaca olduğunu nasıl anlayacağımızı incelemeden önce, dikkat etmeniz gereken en yaygın dolandırıcılık türlerine bir göz atalım.

  • Hack’ler ve İstismarlar

Bu şüphesiz farkında olunması gereken bir şeydir. DeFi alanı, çeşitli protokollerdeki her küçük boşluğu istismar etmek ve olabildiğince çok para kazanmak için arayan hevesli bilgisayar korsanları için bir oyun alanıdır.

Pek çok örnek gördük. Örneğin, en son saldırılardan biri, merkezi olmayan değişim DODO’suydu.

Bildirilenlere göre, borsaya ait birkaç V2 kalabalık havuzu istismar edildi ve bilgisayar korsanı 3,8 milyon dolar çalmayı başardı.

  • Dolandırıcılıktan Çık

Çıkış dolandırıcılıkları da dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Belli bir projenin arkasındaki ekip ortadan kaybolduğunda, yatırımcıların parasını yanlarında götürüp görülecek hiçbir yer bırakmadığında gerçekleşir.

Bu dolandırıcılıklar en çok erken yatırım turlarında gerçekleşir. Örneğin, bir proje, yatırımcıların jetonları kamu pazarına girmeden önce çok şey elde ettikleri özel bir satışı teşvik ediyor olabilir. Ne yazık ki, bazı durumlarda proje asla o aşamaya gelmez çünkü ekip bir “çıkış dolandırıcılığı” çeker ve erken yatırımcılardan aldıkları parayla pes eder.

  • Kilim Çekme

Bunlar muhtemelen çıkış dolandırıcılığı olarak da sınıflandırılabilir. Bununla birlikte, takımın kullanıcıların satış öncesi bir tura yatırdıkları paradan paçayı sıyırmaması, bunun yerine jetonu merkezi olmayan bir borsada (Uniswap, SushiSwap, PancakeSwap vb.) Listelemesi ve ardından yeterli sayıda insanın beklemesi bakımından farklılık gösterirler.

Yeterli sayıda insanı ve sırasıyla fonları topladıktan sonra, ekip likiditeyi DEX’ten “çekerek” herkesin payını toplar.

Geçen yıl Uniswap’ta çok sayıda halı çekme olduğunu gördük ve bu yıl ve şimdi Binance Akıllı Zincir üzerindeki en büyük DEX olan PancakeSwap de bu tür dolandırıcılar için bir oyun alanı haline geldi. Son örneği TurtleDex adlı proje ile gelen ve kapalı yapılan BNB içinde 2.5 milyon $ ile!

Bunu aklımızda tutarak, herhangi bir DeFi tabanlı projeye yatırım yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şeye, Ethereum, Binance Smart Chain veya diğer blok zincirlerinden bağımsız olarak bakıyoruz.

Peki bu dolandırıcılıklardan nasıl uzak durabiliriz? Bunun için DeFi dolandırıcılıklarına yatırım yapmaktan kaçınmanın 6 yolunu okuyun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir