Kripto RehberNedir?

Hard Fork Nedir? Kripto Paralarda Hard Fork Nasıl Yorumlanır?

Kripto dünyasına dahil oldukça duyduğumuz kelimelerden biri olan ve Türkçe karşılığı “sert çatal” olan Hard Fork Nedir? Nasıl çalışır, nedenleri nelerdir? Hard Fork’un kripto topluluğu üzerindeki ve ticaret anlayışınızdaki etkileri? İşte tüm bu soruların cevapları…

Hard Fork Nedir?

Başlangıçta, nakit para yerine merkezi olmayan bir dijital alternatif olarak işlev görecek şekilde tasarlanmış Bitcoin vardı. Zamanla, Ripple ve Monero gibi daha özel para birimleri ortaya çıktı. Bu yeni kripto para birimleri birdenbire ortaya çıkmadı, birçoğu bir çatallanma sonucunda doğdu.

En geniş anlamıyla, fork, yazılımın bir işlemin geçerli olup olmadığına karar vermek için kullandığı blok zincir protokolündeki bir değişikliktir. Bu, blok zincirindeki hemen hemen her sapmanın bir fork olarak kabul edilebileceği anlamına gelir.

Sert çatal ya da hard fork, bir blockchain ağı protokolündeki radikal değişiklik anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, bir hard fork, tek bir kripto para birimini ikiye böler ve daha önce geçersiz olan blokların ve işlemlerin doğrulanmasıyla sonuçlanır. Veya bunun tersi geçerlidir. Bu nedenle, tüm geliştiricilerin protokol yazılımlarını en son sürüme yükseltmesi gerekir.

Hard Fork’u Anlamak

Hard fork, bir blok zincirinin en yeni sürümünün düğümlerinin, artık blok zincirinin eski sürümlerini kabul etmemesidir; Bu, blok zincirinin önceki versiyonundan kalıcı bir sapma yaratır.

Koda yeni bir kural eklemek, esasen blok zincirinde bir çatal oluşturur: yeni bir yol, yükseltilmiş blok zincirini takip eder ve diğer yol eski yoluna devam eder. Genel olarak, kısa bir süre sonra, eski zincirdekiler, blok zincirinin sürümünün eski veya alakasız olduğunu anlayacak ve hızla en son sürüme yükseltilecektir.

Fork’lar Nasıl Çalışır?

Bir blok zincirindeki çatallanma, yalnızca Bitcoin’de değil, herhangi bir kripto teknolojisi platformunda meydana gelebilir. Bunun nedeni, blok zincirleri ve kripto para biriminin, hangi kripto platformunda olursa olsun temelde aynı şekilde çalışmasıdır. Blok zincirlerindeki blokları, hafızayı hareket ettiren kriptografik anahtarlar olarak düşünebilirsiniz.

Ancak, tüm madencilerin yeni kuralları ve zincirde geçerli bir bloğu neyin oluşturduğu konusunda anlaşmaları gerekiyor. Bu nedenle, bu kuralları değiştirmek istediğinizde, protokolde bir değişiklik veya sapma olduğunu belirtmek için “çatallamanız” gerekir. Geliştiriciler daha sonra tüm yazılımı yeni kuralları yansıtacak şekilde güncelleyebilirler.

Bitcoin’le benzer adlara sahip çeşitli dijital para birimleri bu çatallanma sürecinde oluştu: bitcoin cash, bitcoin gold vb.

Hard Fork’un Nedenleri?

Hard Fork Nedir” ve nasıl çalışır yazımızdan sonra kafanızda şekillendiğini düşünerek Hard Fork’un nedenlerini sizler için hazırladık.

Aynı zamanda güvenliğin düzeltilmesinde “hard fork” kullanmanın çeşitli nedenleri olabilir: bir dizi yeni işlevsellik eklemek veya Ethereum blokzinciri ters bir çatal oluştururken eski yazılımlardaki güvenlik riski devam etmektedir. Örn, Merkezi Olmayan Özerk Organizasyon (DAO) hack’i.

Saldırıdan sonra, Ethereum topluluğu neredeyse oybirliğiyle, anonim bir bilgisayar korsanı tarafından on milyonlarca dolarlık dijital para birimini yok eden işlemleri geri almak için bir hard fork lehine oy kullandı. Hard fork, DAO token sahiplerinin Ether (ETH) fonlarını geri almalarına da yardımcı oldu .

Hard Fork teklifi, ağın işlem geçmişini tam olarak çözmedi. Bunun yerine, DAO’ya bağlı fonları, orijinal sahiplerin fonlarını geri çekmesine izin vermek amacıyla yeni oluşturulan bir akıllı sözleşmeye taşıdı. 

DAO token sahipleri, yaklaşık 1 ETH ila 100 DAO oranında ETH çekebilir. Hard Fork’un bir sonucu olarak kalan tokenlerin ve herhangi bir etherin ekstra bakiyesi, kuruluş için “arızaya dayanıklı koruma” sağlamak için DAO küratörleri tarafından geri çekildi ve dağıtıldı.

Fork’ların Kripto Topluluğu Üzerindeki Etkisi

Fork’lar, bir topluluk için yıkıcı deneyimler olabilir. Bir kripto para biriminin geleceği için genellikle rekabet eden vizyonlar vardır. Ve bu, traderların ve madencilerin ayrı yollarına gitmekten başka seçeneklerinin olmadığı bir noktaya yol açabilir.

Bitcoin Çatalları için Bitcoin Cash

Örneğin, Bitcoin ve Bitcoin Cash bölünmesine giden yol, topluluk içinde giderek artan bir şekilde zehirli tartışmaların ardından gerçekleşti. Şu anda bölünmüş topluluklar arasında, özellikle Bitcoin Cash’in Satoshi’nin Bitcoin için “gerçek vizyonu” olduğu iddialarını çevreleyen büyük bir kötü niyet var.

SegWit 2.X

Öte yandan, bazen bu düzeyde bir bozulma, bir çatalın oluşmasını önlemek için yeterli olabilir. Tartışmalı SegWit 2.X çatalı, savunucuları “şu anda temiz bir blok boyutu yükseltmesi için yeterli fikir birliği oluşturmadığı” için 2017’de terk edildi .

Yükseltmenin başka bir hard fork’a yol açabileceği ve Bitcoin’i daha da istikrarsızlaştıracağı korkusu nedeniyle plan askıya alındı.

Hard Fork’tan Önce Kripto Ticareti Yapmalı mısınız?

Hard Fork, bir kripto para birimi için kararsız bir zamana işaret eder. Topluluk genellikle bu konuda bölünecek ve piyasa, kripto para birimi standartlarına göre bile çok değişken bir durumda. Nasıl tepki vereceğiniz, büyük ölçüde para birimindeki hissenize ve baktığınız fork türüne bağlı olacaktır.

Balinalar Satmadan Satış Yapabilecek misiniz?

“Bedava” para birimi alacağınız bir hard fork durumunda, para biriminizi elinizde tutmak ve hatta kripto para stokunuzu artırmak mantıklıdır. Bunun dezavantajı, diğer büyük traderlarında aynı şeyi yapıyor olmasıdır. Balinalardan önce satmak için yeterince hızlı tepki veremeyebileceğinizden endişe ediyorsanız, kripto paralarınızı çataldan hemen önce satmanız daha iyi olacaktır. “Bedava” para birimini kaybedeceksiniz, ancak paylarını artırmak isteyen balinalardan kar elde edebilirsiniz. Bunu, kaçınılmaz çöküşten sonra daha büyük bir hisse satın almak için kullanabilirsiniz.

Sermayenizin Risk Altında Olduğunu Unutmayın

Unutmayın, ne kadar emin olursanız olun, piyasa her zaman tahmin ettiğiniz şekilde tepki vermeyecektir. Kripto para birimi son derece değişken bir emtiadır. Bu nedenle para kaybetmeye hazır olmalısınız. Altın kuralı uyguladığınızdan emin olun ve asla kaybetmeyi göze alamayacağınız sermaye ticareti yapmayın.

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmak için sizler için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerin bulunduğu “kripto rehber” kategorisine linke tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir