Kripto RehberNedir?

Merkez Bankasının Kripto para Regülasyonu Nedir?

Regülasyonu nasıl yorumlamalı?

Bildiğiniz gibi MB’nin kararı piyasayı oldukça etkiliyor, bunun en büyük sebebi kripto para ekolojisinde Türkiye’nin yeri yadsınamayacak kadar büyük. Kripto para kullanımında yanılmıyorsam Dünya’da 3 veya 4. sıradayız.Yurtdışındaki kripto para fenomenlerinden de Türkiye kararına eleştiri gelmesinin ana sebebi budur!

MB tarafında kripto paraların, emtia mı, para mı, menkul kıymet mi olduğu konusunda oldukça kafalar karışık..

Merkez Bankası Ne Diyor?

Kısacası Merkez Bankası, ‘para bizim işimiz, başka araçları tanımayız’ diyor.

Öncelikle şunu ekleyeyim; kripto borsalarıyla bankalar arasındaki ilişkiye, yani para yatırma çekme işlemlerine Merkez Bankası karışamaz, bu BDDK’nın işidir. Aynı şekilde MB’nin yaptığı açıklamada “Sermaye piyasası aracı olarak tanımayız ibaresi” var, bu önemli çünkü sermaye piyasasıyla ilgili kararları da SPK alır.Bu açıklamaya dayanarak; önümüzdeki günlerde SPK’dan sermaye piyasasıyla ilgili açıklama gelebileceğini öngörebiliriz.

Peki neden sevilmiyor bu kripto para?

Objektif taraftan regülasyona bakmaya çalışalım. Kripto paranın Terör besleme aracı, uyuşturucu vb gibi maddelerin ticareti konusunda ciddi endişe olduğu doğrudur, ki yıllar önce bitcoinin DARKWEB’de kiralık katil tutma, uyuşturucu kaçakçılığı gibi işler için kullanıldığını biliyorduk. Dolayısıyla doğru bir saptama var.

Ancak asıl neden bu olabilir mi? Bence hayır. Tl, rezerv para birimine($) karşı bu denli düşüş yaşarken, volatilitenin artışında önceki yıllarda yatırımcılar yastık altına, yani altına giderdi. Ancak son dönemde Türkiye’de çok fazla gündem olan kripto paralara yönelim arttı, nedeni çok açık çünkü oynaklık son derece yüksek. Bu yönelim ülkelerin itibari para birimlerine zarar veriyor.

(Dolar şimdilik hala rezev para birimi olduğu için onu ayrı tutuyorum)

Bu saptamalar dışında, kararın, Ekonomik Fon paketindeki geçen fintech ekosisteminin geliştirilmesi ve İstanbulun fintech merkezi olma yolundaki fikirlerle örtüşmediği kanaatindeyim.

Kripto para Borsalarına ne olacak, para yatırıp çekebilecek miyiz?

Kılıçdaroğlu’nun da açıklamalarında yer verdiği epara şirketleri, büyük darbe almış durumda. Özellikle türkiye kökenli Unicorn olma potansiyeli taşıyan bu şirketler büyük ölçüde zarar gördü.

Dünyada çok büyük şirketlerin kripto para ile ödeme aldığını biliyoruz, bu noktada İstanbul’un stratejik Fintech Ekosistem Merkezi olma yolundaki girişimlerine bir darbe geldiğini söyleyebiliriz.

Gelelim sorumuzun yanıtına; şu noktayı tespit etmek önemli, para yatırma ve çekme işlemlerinde herhangi bir kısıt bulunmuyor, tabii bankalar aracılığıyla yapılırsa.. Binance vb gibi Türkiye kökenli olmayan kripto para borsalarından ise çekim işlemleri şu şekilde yapılabilir; yabancı kaynaktaki KP’nızı önce Türk borsasına yollayıp, daha sonra itibari para olarak bankalar aracılığıyla çekebilirsiniz.

Yazının başında bahsettiğim SPK,BDDK,MB üçgeninin çatışması sonucu önümüzdeki günlerde daha fazla kripto para açıklaması göreceğimizi öngörüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir