Merkeziyetsiz Borsa (DEX) Nedir?
Blockchain teknolojisinin temel bir felsefesi varsa, o da ademi merkeziyetçiliktir. İşlemlerin bir banka veya finans kurumu gibi merkezi bir üçüncü taraf aracı olmadan gerçekleştiği ademi merkeziyetçilik, yetkiyi birkaç kişiden çoğa yeniden dağıtır. Ve kaç tane geleneksel finansal hizmetin çalıştığını yeniden yapılandırıyor.
Yine de yakın zamana kadar bazı yatırımcılar, ekosistemin temel felsefesiyle uyuşmayan merkezi borsalar aracılığıyla dijital varlıklara yatırım yapmakla sınırlıydı. Bu tutarsızlık, fonlarını başka bir kuruluşa güvenmek zorunda kalmadan varlıkları değiştirmek için merkezi olmayan bir platform sağlayan merkezi olmayan borsaların yaratılmasına ilham verdi. Peki Merkeziyetsiz Borsa (DEX) nedir?
Merkeziyetsiz Borsa (DEX) Nedir ve Nasıl Çalışır?
Merkezi olmayan bir değişim (DEX), kullanıcıların bir aracı olmadan güvenli bir çevrimiçi platform üzerinden doğrudan eşler arası (P2P) kripto para birimi işlemleri yoluyla kripto satın almalarını sağlayan bir dijital para birimi değişimidir. Bu, tipik bir işlemde bir üçüncü taraf kuruluşun (örneğin banka, ticaret platformu, devlet kurumu, vb.) kullanıcı fonlarının velayetini aldığı ve iki taraf arasındaki varlıkların güvenliğini ve transferini denetlediği geleneksel merkezi borsalardan farklıdır.
Merkezi olmayan bir borsa ile üçüncü tarafın yerini bir blok zinciri veya dağıtılmış defter alır. Kritik işlemleri bir blok zincirine taşıyarak, altta yatan kripto para teknolojisi, tek hata noktalarını ortadan kaldırır, kullanıcıların varlıklarının kontrolünü elinde tutmalarına ve daha güvenli ve daha şeffaf ticarete olanak tanır. DEX’ler, işlemlerin işlemlerini otonom koda tahsis ederek piyasa işlemlerini yürütmek için akıllı sözleşmeler kullanır, ancak farklı derecelerde ademi merkeziyetçilik ile birden fazla sipariş karşılama varyasyonu vardır.
Dijital para gibi, merkezi olmayan borsaları yetersiz güvenlik, teknik konularda ve şeffaflık eksikliği de dahil olmak üzere, kullanıcılarına merkezi bir sistemin risklerinin birlikte geçti kusurlu ve arkaik mali sistemlere tepki olarak yaratılmıştır.
DEX’lerin Avantajları
Merkeziyetsiz borsa (DEX) nedir ve nasıl çalışır yazımızdan sonra avantaj ve dezavantajlarına bakalım. Geliştirmenin ilk aşamalarında bile, merkezi olmayan kripto borsaları, dijital varlık saklama ve çeşitliliğini, işlem güvenini, ticaret ücretlerini ve yatırımcı gizliliğini etkileyen avantajlar sunar.
- Saklama: DEX’ler saklamaya tabi değildir, bu da traderların işlem yapmak için özel anahtarların kontrolünden vazgeçmeleri gerekmediği anlamına gelir. Bunun yerine, harici olarak tutulan cüzdanlar DEX’lerle etkileşime girer ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla kendi kendine işlem yapar. Merkezileştirilmiş borsalar, aksine, özel anahtarlarınızı kontrol ederek fonlarınız için koruyucu rolü oynar. Bu, özel anahtarlarınızın denetiminden vazgeçmenizi gerektirir, ancak merkezileştirilmiş değiş tokuşlar güven ve güvenlik sunar.
- Çeşitlilik: Ekim 2020’de piyasada 7.400’den fazla kripto para birimi vardı. CEX’ler listeleyecekleri kripto para birimleri üzerinde kontrol uygularlar. Ve genellikle kârlılığı ve yasal uyumu sağlamak için yalnızca yeterli ticaret faaliyetine, yaygınlığa ve etkili güvenlik standartlarına sahip olanları listeler. Birçok altcoin’e yalnızca DEX’ler aracılığıyla erişilebilir, burada P2P işlemleri yüksek işlem hacimleri olmadan gerçekleşebilir. Bu, dijital varlıklara katılım için daha geniş bir fırsat sağlar ve finansal katılımı artırır.
- Güvensiz İşlemler: CEX’lerde, her işlem merkezi bir otorite olan borsa tarafından denetlenir ve kaydedilir. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla, DEX’ler işlemleri yürütür ve bunları blok zincirine kaydederek güvenilir işlemlere olanak tanır. DEX’ler paranızı tutmadığından, bilgisayar korsanları tarafından hedef alınmaları daha az olasıdır.
- Daha Düşük Ücretler: Merkezi olmayan borsalar, kendi kendini yürüten akıllı sözleşmelerin kullanımı yoluyla çalışır. Bir aracının yokluğunda, DEX’ler, üzerine inşa edildikleri Ethereum blok zinciri ile aynı “ gaz ” ücret yapısını kullanır. DEX’ler, Uniswap gibi borsalar için yaklaşık %0,3 gibi düşük bir ücret alır. Bu ücretler ağ kullanımına bağlı olarak dalgalansa da, merkezi alternatiflerde oluşan maliyetlerden çok daha düşük kalır.
- Gizlilik: Merkezi olmayan borsaları kullanan yatırımcıların özel anahtarlarını ifşa etmelerine gerek yoktur. Çünkü cüzdanlar harici olarak tutulur ve DEX fonlardan sorumlu değildir. Aynı nedenle, kullanıcıların DEX’leri kullanırken genellikle KYC ve AML prosedürlerini tamamlamaları gerekmez. Bu kolaylık açısından avantajlı olsa da, yasal açıdan potansiyel olarak sorunludur.
DEX’lerin Dezavantajları
Merkezi olmayan borsa kullanımından kaynaklanan dezavantajlar da yaygın olarak benimsenmesinin önünde engeller oluşturuyor. Bu eksiklikler DEX’in ölçeklenebilirliğini, kullanıcı deneyimini, piyasa likiditesini ve sermayenin hareketliliğini etkiliyor.
- Ölçeklenebilirlik: Blok zinciri ölçeklenebilirliği, bir ağın kapasiteye ulaşmadan önce işleyebileceği işlem sayısına bağlıdır. Örneğin, Bitcoin ağı saniyede 4,6 işlem (TPS) işlerken, Ethereum 15 TPS’ye ulaşır. Merkezi olmayan borsalar, blok zincir ağlarında yaşayan akıllı sözleşmeler kullanarak çalışır. Bu nedenle, DEX’ler, temel ağ altyapılarının sınırlarına bağlıdır.
- Kullanıcı Deneyimi: DEX’ler geliştirmenin erken aşamalarındadır. Ve merkezi olmayan blok zinciri teknolojisine daha az aşina olanlar için kullanımı zor olabilir. İlk olarak, kullanıcıların bir DEX ile etkileşime girebilmeleri için harici cüzdan platformlarına aşina olmaları gerekir. Ardından, fiat veya kripto para birimi aktararak cüzdanlarını finanse etmeleri gerekir. Son olarak, bir ticaret gerçekleştirmek için bu cüzdanı DEX arayüzüne bağlamaları gerekir. Ticaret için para yatırma süreci, bir CEX’te önemli ölçüde daha basittir.
- Likidite: DEX’ler hala nispeten yeni olduğundan ve çeşitli ticaret çiftlerini desteklediğinden, piyasa ayrımının piyasa likiditesi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bununla birlikte, varlık likiditesi, DeFi’nin büyümesiyle önemli ölçüde artmaktadır.
- Açık ve Kapalı Rampalar: Mevcut DEX teknolojisi, USD gibi fiat para birimiyle dijital varlıkların satın alınmasını kolaylaştırmaz. Fiat ticareti yapamaz veya banka hesabınıza para çekemezsiniz. Stablecoin teknolojisi, DeFi ekosisteminde fiat rolünü, açık ve kapalı-rampalar fiat eksikliğini çoğaltmak için ortaya çıkmaktadır. Ve acemi kullanıcıların girişine engeldir.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmak için sizler için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.