Ripple Nedir? XRP’ye Yatırım Yapmalı mısınız?
Bir zamanlar SEC davasıyla adını çokça duyuran Ripple Nedir? Ripple’ın kripto para birimi olan XRP Nedir? Bu makalemizde Ripple’a (XRP) dair bilmeniz gerekenleri derledik. Ripple Nedir, XRP Nedir, Ripple Nasıl Çalışır, Kurucuları kimlerdir, XRP’ye yatırım yapmalı mısınız ve XRP nereden alınır? İşte detaylar…
Ripple Nedir?
Ripple Nedir? Ripple, uluslararası para transferlerini işlemek için blok zinciri teknolojisini kullanan bir ödeme protokolüdür. Düşük işlem ücretleri ve son derece hızlı işlem süreleri sunar ve teknolojisini kullanan yüzlerce finans kurumuyla ortaklık kurmuştur.
Ripple’ın bir kripto para birimi olduğuna dair yaygın bir yanılgı var. Ripple’ın kendisi bir kripto para birimi değildir, ancak XRP adlı yerel bir kripto para birimine sahiptir. Ripple’a yatırım yapmak isteyenler XRP satın alabilirler.
XRP Nedir?
XRP, Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz tarafından tasarlanan bir blok zinciri olan XRP Ledger üzerinde çalışan kripto para birimidir. XRP’yi bir yatırım olarak, diğer kripto para birimleriyle takas etmek için bir kripto para olarak veya Ripple ağındaki işlemleri finanse etmenin bir yolu olarak satın alabilirsiniz.
XRP’nin blok zinciri, diğer çoğu kripto paradan biraz farklı çalışır. Diğer kripto para birimleri, işlem defterlerini ve doğrulama süreçlerini karmaşık denklemleri hızlı bir şekilde çözebilen herkese açar, ancak defter sahiplerinin çoğunluğu, eklenmeleri için doğrulamayı kabul etmesi gerektiğinden işlemler güvenlidir.
Bunun yerine, XRP’nin Ripple ağı bazı şeyleri merkezileştirir: Herkes doğrulama yazılımını indirebilirken, kullanıcıların kendilerini dolandırma olasılığının en düşük olduğunu düşündükleri katılımcılara dayalı olarak işlemlerini doğrulamak için seçebilecekleri benzersiz düğüm listelerini tutar. Varsayılan listesi şu anda 35 güvenilir doğrulayıcı içerir. Ripple, bu liste için hangi doğrulayıcıların onaylanacağına karar verir ve ayrıca bu doğrulama düğümlerinden altı tanesini oluşturur. Bununla birlikte, kullanıcılar bu varsayılan listeden çıkabilir ve kendi güvenilir doğrulayıcı listelerini oluşturmak yerine, varsayımsal olarak Ripple destekli doğrulayıcıları işlemlerinden tamamen kaldırabilir. Bu, ağın, Ripple şirketi olmadan, hatta varlığını sürdürmeden bile işlemleri onaylamaya devam etmesine izin verecektir.
Yeni işlemler geldikçe, doğrulayıcılar defterlerini her üç ila beş saniyede bir günceller ve diğer defterlerle eşleştiğinden emin olur. Bir uyumsuzluk varsa, neyin yanlış gittiğini bulmak için dururlar. Bu, Ripple’ın işlemleri güvenli ve verimli bir şekilde doğrulamasını sağlar ve bu da ona Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine göre bir avantaj sağlar.
Lee, “Bitcoin işlem onayları birkaç dakika veya saat sürebilir ve genellikle yüksek işlem maliyetleriyle ilişkilendirilir” diyor. “XRP işlemleri, çok daha düşük bir maliyetle yaklaşık dört ila beş saniye arasında onaylanıyor.”
Ripple’ın Tarihi
Yazılım geliştiricisi Ryan Fugger, 2004 yılında RipplePay’i kurduğunda Ripple’ın ilk sürümünü buldu. Site, insanların topluluklarındaki diğer kişilere kredi vermelerine izin verdi. Bu, Ripple’ı, o zamanlar bir kripto para birimi olmasa da, Bitcoin’den (BTC) önce bir şekilde var olan nadir kripto projesi yapar. Satoshi Nakamoto takma adını kullanan Bitcoin’in anonim yaratıcısı, bir e-postada Ripple’dan bile bahsetti.
Programcı Jed McCaleb, 2011 yılında XRP kripto para birimini ve blok zincirini geliştirmeye başladı. Bir ekip kurdu, yatırımcılar buldu ve 2012’de Fugger’a, RipplePay ağını kullanma konusunda yaklaştı. Fugger, RipplePay’in kontrolünü devretmeyi kabul etti.
Şirketlerini ve XRP kripto para birimini 2012’de piyasaya sürdüler. Şirket, adını OpenCoin ve daha sonra Ripple olarak değiştirmeden önce NewCoin olarak adlandırdı.
Şirket 2019 yılında, 45’ten fazla ülkede 300’den fazla finans kuruluşunun RippleNet ödeme ağını kullandığını duyurdu.
22 Aralık 2020’de SEC, XRP kripto para birimi aracılığıyla 1,3 milyar dolarlık kayıt dışı menkul kıymet sattığı için Ripple’a dava açtı ve Ripple, XRP’nin bir menkul kıymet olmadığını iddia ederek iddiayı reddetti.
Ripple Nasıl çalışır?
Ripple ağı, bitcoin gibi bir iş kanıtı (PoW) sistemi veya Nxt gibi bir hisse kanıtı (PoS) sistemi ile çalışmaz. Bunun yerine, sistemdeki hesap bakiyelerini ve işlemleri doğrulamak için işlemler bir konsensüs protokolüne dayanır. Konsensüs, çift harcamayı önleyerek sistemin bütünlüğünü iyileştirmeye çalışır.
Birden çok ağ geçidi ile bir işlem başlatan, ancak aynı 100 doları ağ geçidi sistemlerine göndermeye çalışan bir Ripple kullanıcısı, ilk işlem hariç tüm işlemleri silmiş olacaktır. Bireysel dağıtılmış düğümler, hangi işlemin önce yapıldığına fikir birliği ile karar verir. Onaylar anında gerçekleşir ve yaklaşık beş saniye sürer. Kimin düğüm kuracağına ve işlemleri onaylayacağına karar veren merkezi bir otorite olmadığı için, Ripple platformu merkezi olmayan olarak tanımlanmaktadır.
Ripple, herhangi bir kullanıcı veya ağ geçidi için tüm IOU’ları belirli bir para biriminde takip eder. Ripple cüzdanları arasında meydana gelen IOU kredileri ve işlem akışları, Ripple konsensüs defterinde herkese açıktır. Ancak finansal işlem geçmişi herkese açık olarak kaydedilse ve bir blok zincirinde kullanıma sunulsa da, veriler herhangi bir kişinin veya işletmenin kimliği veya hesabıyla bağlantılı değildir. Bununla birlikte, tüm işlemlerin (yani blok zincirinin) halka açık kaydı, bilgileri anonimleştirme önlemlerine duyarlı hale getirir.
RippleNet‘in amacı, bankalar için hızlı, ucuz ve uygun sınır ötesi işlemler sağlamaktır. Bu, onu çoğu bankanın kullandığı mevcut uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT’e bir alternatif haline getiriyor. Uluslararası işlemler için Ripple’ın sunduğu çeşitli avantajlar vardır:
- Ortalama işlem beş saniyedir.
- İşlem ücreti, tokenin tüm zamanların en yüksek fiyatında bile bir kuruştan çok daha az olan 0.00001 XRP’dir.
- XRP kripto para birimi bir köprü para birimi olarak kullanılabilir. Bu, finansal kurumlara para ticareti yapmak için daha ucuz bir yol sağlar. Çeşitli fiat para türleri yerine XRP tutabilirler.
XRP kripto para birimi, işlemleri doğrulamak için bir konsensüs protokolü kullanır. Doğrulayıcılar, önerilen işlemleri XRP defterinin en son sürümüyle karşılaştırır ve meşru işlemleri kabul eder. Bir işlemin doğrulanması için doğrulayıcıların çoğunluğunun bunu kabul etmesi gerekir.
XRP Madenciliği Nasıl Yapılır?
“Madencilik”, çoğu blok zinciri tabanlı kripto para birimi tarafından kullanılan dağıtılmış doğrulama sistemidir. Hem işlemleri kolaylaştırır hem de yeni para biriminin kripto para birimi sistemine dahil edildiği mekanizmayı sağlar. Örneğin, Bitcoin’in toplam arz limiti 21 milyon tokendir ve bunlar giderek daha fazla işlem doğrulandıkça istikrarlı bir şekilde serbest bırakılır.
Buna karşılık XRP, “önceden mayınlandı”. Yani XRP Ledger, periyodik şekilde halka açık olarak piyasaya sürülen 100 milyar token yarattı. Ripple, kripto para biriminin zaman içinde büyümesine ve başarılı olmasına yardımcı olmak için bir teşvik olarak bunun yaklaşık %6’sına sahiptir. Diğer bir yaklaşık %48’i ise satışlar yoluyla piyasaya düzenli olarak salınmak üzere bir rezervde tutulmaktadır.
Anlaşılır bir şekilde bu, bir kerede çok sayıda XRP’nin serbest bırakılabileceği endişelerine yol açarak, halihazırda dolaşımda olan diğer XRP’lerin değerini seyreltiyor. Çünkü herhangi bir para birimine değerini veren şeyin bir kısmı, onun kıtlığıdır.
Dijital Sermaye Yönetimi müdürü Tim Enneking, “Şirket, çeşitli mekanizmalar (güven, öngörülebilir sürüm, vb.) uygulayarak belirsizliği azaltmaya çalıştı” diyor. SEC, XRP’yi farklı, daha katı düzenlemelere tabi olan bir hisse senedi gibi daha az para birimi ve daha çok bir menkul kıymet olarak düşünebileceğinden, bu madencilik ve madencilik öncesi ayrımı, SEC ile çatışmasının bir nedeni olabilir.
XRP’ye Yatırım Yapmalı mısınız?
Ripple’ın XRP tokeni riskli bir oyundur ve bu, diğer kripto para birimlerinde de geçerlidir. SEC davası, birkaç popüler borsanın XRP’yi düşürmesine neden oldu ve ayrıca özel bir şirketin sorumlu olması nedeniyle kripto topluluğunda eleştiri aldı.
Aynı zamanda, Ripple’ın potansiyelini görmek kolaydır. Uluslararası para transferleri için verimsiz ve modası geçmiş bir sistemin yerini alabilir. Bankalarla ortaklıkları olması umut verici. Yasal statüsündeki herhangi bir olumlu gelişme de fiyat artışına neden olabilir.
Genel olarak kripto para birimleri değişkendir ve XRP daha da karmaşık bir konumdadır. Ripple’ın büyümeye devam edebileceğini düşünüyorsanız, XRP’ye küçük bir yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Hisse senetlerine yatırım yapmak kadar güvenli değil, ancak Ripple başarılı olursa büyük bir getiri elde edebilirsiniz.
XRP’yi Nereden Satın Alabilirsiniz?
Ripple’ın XRP kripto para birimini satın almak için, onu sunan bir borsada bir hesap açın. Ardından, borsanın kabul ettiği ödeme yöntemlerinden herhangi birini kullanarak satın alın.
İşte XRP satın alabileceğiniz borsalar:
SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.