Kripto RehberNedir?

Stablecoin Nedir? Ne İçin Kullanılır? En Popülerleri Hangileridir?

Stablecoin nedir, ne için kullanılır, en popüler stablecoinler, artıları ve eksileri ve stablecoine dair her şeyi bu yazımızla öğrenebilirsiniz.

Stablecoin Nedir?

Kripto piyasasında önemli yeri olan Stablecoini birçoğumuz pek çok kez duymuştur. Peki Stablecoin nedir?

Stablecoin, fiyatı dengelemek için değeri ABD doları veya altın gibi bir dış varlığa bağlı olan bir tür kripto para birimidir.

Stablecoinler, diğer kripto para birimlerinin sağladığı birçok avantajı sunar. Tek temel farkı stabil yani değişken olmamasıdır.

Sahip olunan varlık fiyatlarının şiddetli bir şekilde sallandığı bir piyasada, fon değerlerinin oynaklığı dışlayacak şekilde ‘depolama’ seçeneği oldukça önemlidir. Bu seçenek yalnızca kripto traderlarıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda perakendecilerin, fiyat dalgalanmalarından endişelenmeye gerek kalmadan kripto para birimleriyle işlem yapabilmelerini sağlar.

Birçok stablecoin, ABD Doları veya Euro gibi yaygın olarak kullanılan bir FIAT para birimine sabittir. Bazıları, Altın gibi emtialara sabitlenmiştir.

Stablecoinler Ne İçin Kullanılır?

Stablecoinler birçok kripto para traderı için, FIAT’a para yatırmadan, kripto portföylerini korumak istediklerinde kaçabilecekleri bir cankurtaran botu görevi görür. Bu, özellikle ayı piyasalarında ve kârı FIAT değerinde tutmak için çok etkilidir. Sonuçta, dünyanın günlük para birimi hala Bitcoin değil, FIAT.

Stablecoinlerin de merkezi olmayan finansta (DeFi) kritik bir bileşen haline gelmesi muhtemeldir. DeFi, halka açık blok zincirleri üzerine kurulu olan mevcut finansal sistemlere bir alternatif sunar.

Bu kavram son zamanlarda oldukça popüler halde geldi ve eşler arası krediler gibi heyecan verici ürünler geliştiren projelerde ciddi bir artış oldu. DeFi büyümesini devam ettirirse, istikrarlı paralar şüphesiz hayati bir rol oynayacak. Çünkü insanlar kripto para birimlerindeki kazançlarını kaybetmeden birbirleriyle işlem yapmak için oynaklık içermeyen bir araca ihtiyaç duyacaklar.

Ticari Stabil Paralar: JPM Coin’den Libra’ya

Büyük şirketler ve hatta finansal kurumlar daha derine indikçe, stablecoinler son zamanlarda medyanın dikkatini çekti. Dünyanın önde gelen banka kurumları, kendi dijital stablecoinlerini oluşturma planları yapıyor. JP Morgan’ın JPM Coin’i buna örnektir.

Ve elbette Facebook, 2019’un ikinci yarısında devrim niteliğinde olan teknoloji devi projesini duyurdu. Girişimin lanse edildiği an Libra, bir fiat para birimi sepetine ve birden fazla varlığa sabitlendi.

Ancak gelişmeler bunlarla bitmedi. Hükümetler ve merkez bankaları bile stablecoin fikrini düşünmeye başladı. ABD Vadeli Emtia İşlemleri Komisyonu eski Başkanı (CFTC), “dijital dolar” oluşturmak için bir girişim başlattı. Avrupa Birliği’nden açıklanan taslak halindeki bir belgede de, yeni bir stablecoin yaratmayı düşündükleri ima ediliyor.

Üç Çeşit İstikrarlı Kripto Para

Oldukça geniş bir kategoriye sahip stablecoinleri üç sabit para türüne ayırabiliriz.

FIAT Tarafından Desteklenen Merkezi Stablecoinler

Bunlar, banka hesaplarında saklanan fiat para birimleriyle 1:1 oranında desteklenirler. Örnekler: Tether (USDT), USD Coin (USDC), Gemini USD (GUSD) vb. Bir şirket, bir banka hatta bir hükümet gibi merkezi bir organizasyon tarafından başlatıldıkları ve yönetildikleri için merkezileştirilirler.

Kripto Tarafından Desteklenen Merkezi Olmayan Stablecoinler

Bunlar, merkezi bir operatöre bağlı değildir. Ancak ağ içinde yer alan kullanıcıların fikir birliği ile yönetilen ve nispeten yeni bir stablecoin türüdür.

Maker DAO’nun stablecoini DAI buna örnektir. Kullanıcıların, ABD Dolarına sabitlenmiş olan DAI’yi almak için teminat olarak, belirlenen miktarda kripto para birimini kilitlemeleri gerekir.

Merkezi Olmayan Algoritmik Stabil Paralar

Bu kategori diğerlerine göre daha yenidir. Sistemlerini destekleyen herhangi bir teminatları yoktur. Ve fiyat istikrarını sağlamak için algoritmalara güvenirler

Piyasa Değerine Göre En Popüler Stablecoinler

Farklı farklı stablecoinler mevcut olsa da bazıları kullanım ve genel hacim açısından öne çıkıyor. Aşağıdaki pasta grafiği, 2020’nin başı itibariyle pazar payına göre en iyi stablecoin’leri gösteriyor.

Stablecoin Dağılımı
Stablecoin Dağılımı

Tether (USDT)

2014 yılındaki kuruluşundan bu yana Tether (USDT), istikrarlı paralar söz konusu olduğunda şüphesiz en baskın pazar lideridir. Tether, parayı dijital para birimine çevirerek fiyatını 1:1 ABD Doları’na sabitler. Resmi web sitesine göre, “her ağ, her zaman şirketin rezervleri tarafından %100 desteklenir”. Bu rezervler geleneksel itibari para birimlerini ve nakit eşdeğerlerini içerir.

USDT’nin basıldığı birkaç ağ olduğunu belirtmekte fayda var. Bu yazının yazıldığı sırada bunlara Omni, Ethereum, Tron, EOS ve Liquid dahildir.

USDT, popüler borsa Bitfinex’in ana şirketi olan iFinex ile yakından ilişkili olan Tether Limited tarafından işletilmektedir.

Bu ilişkiler, stablecoin’e çok fazla tartışma getirdi. Aslında, 2017 yılında CFTC hem Tether hem de Bitfinex’e bir mahkeme celbi gönderdi, bunun olası nedenleri güvenlik denetimlerinin olmaması ve Bitcoin fiyatının manipüle edildiği iddiasıydı.

Mevcut Fiyat: 1,0011$
Piyasa Değeri: 62,453,556.399$

Lansman Tarihi: Kasım 2014
Blockchain: Omni, Ethereum, Tron, EOS, Liquid
Daha fazla bilgi için: Tether Web Sitesi

USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC), ABD kripto borsası Coinbase ticaret masasının, Circle ile birlikte piyasaya sürdükleri bir sabit paradır. 1:1 USD’ye sabitlenmek üzere tasarlanmıştır. Eğlenceli bir gerçeği de bulunuyor. Coinbase, müşterilerini döviz hesaplarında USDC tuttukları için ödüllendiriyor.

Coinbase’in resmi web sitesine göre, her USDC, banka hesaplarında tutulan 1 ABD Doları ile desteklenmektedir.

Kripto para birimi, ERC-20 belirteciyle Ethereum blok zinciri tarafından desteklenmektedir. Bu, kullanıcıların MyEtherWallet ve MyCrypto gibi uyumlu cüzdanlarda depolayabileceği anlamına gelir.

Mevcut Fiyat: 1,0002 $
Piyasa Değeri: 23.236.979,865 $

Lansman Tarihi: Ekim 2018
Kurucu: Coinbase, Circle
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: Usdc Web Sitesi

Paxos Standard (PAX)

Diğer tüm stablecoinlere benzer şekilde PAX de, zaman veya yer gözetmeksizin anında hareket ettirilebilir. İlki gibi, PAX de 1:1 ABD dolarına sabittir ve Ethereum’un ERC-20 blok zincirine dayanır.

Paxos Trust Company, PAX ihraççısıdır. Aynı zamanda, saklama hizmetleri ile birlikte Paxos borsasını işletir ve düzenlenmiş bir güven olarak fiziksel ve dijital varlıkları koruyan bir şirkettir.

Şirket 2012 yılında kurulmasıyla Singapur’daki itBit borsasının lansmanı ile başladı. 2015 yılının sonlarında Paxos, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) güven tüzüğünü aldı.

Paxos, her bir PAX’i destekleyen dolarların düzenlenmesinde, FDIC sigortalı ve ABD bankalarında yerleşik ayrı hesaplarda tutulduğunu iddia ediyor. Bununla birlikte resmi web sitesine göre PAX, 100’den fazla borsada listeleniyor.

Mevcut Fiyat: 1,0001 $
Piyasa Değeri: 1,163,549,343 $

Lansman Tarihi: Ekim 2018
Kurucu: Paxos Trust Company
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: PAX Web Sitesi

True USD (TUSD)

TUSD, 1:1 ABD Doları’na sabitlenmiş olan başka bir ERC-20 tabanlı stablecoindir. Resmi web sitesine göre TUSD, büyük borsalar da dahil olmak üzere dünya çapında 70’den fazla borsa tarafından desteklenmektedir.

True USD’nin ihraççısı, diğer kripto paralara sabitlenmiş diğer sabit paraları da paylaştı. Bunlar arasında TrueGBP, TrueAUD, TrueCAD ve TrueHKD yer alıyor.

Mevcut Fiyat: 1,0004$
Piyasa Değeri: 1,375,192,177$

Lansman Tarihi: Ocak 2018
Kurucu: TrueCoin LLC
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: TUSD Web Sitesi

Dai (DAI)

DAI, yukarıda bahsedilen stablecoinlerden farklıdır. Değeri 1:1 ABD Doları’na sabitlenmiş olsa da temel farkı merkezi olmamasıdır.

DAI, merkezi bir otorite veya merkezi bir şirket tarafından yönetilmiyor. Bunun yerine DAI, merkezi olmayan bir MKR token sahipleri topluluğu tarafından yönetiliyor. Bu sahipler, DAI stablecoinin arkasındaki akıllı sözleşme olan Maker Protocol’ünün kontrolü altındadır.

Bu, birçok anlamda fayda sağlar. Şirketin, stablecoin arzını kontrol etme endişesi DIA’da yaşanmıyor. Aynı zamanda değişmez, sansüre dayanıklı ve tasarımı gereği tamamen şeffaftır.

Ayrıca Maker, kripto para birimleri ve blok zinciri tabanlı teknoloji söz konusu olduğunda ortaya çıkan alanlardan birinde çalışıyor: merkezi olmayan finans (DeFi).

DAI gibi merkezi olmayan sabit paraların ana tehdidi akıllı sözleşmeyi hacklemektir. Böyle bir senaryoda, DAI’lerin fiziksel yedeği yoktur.

Mevcut Fiyat: 1,0012 $
Piyasa Değeri: 4,924,669,492 $

Lansman Tarihi: Aralık 2017
Kurucu: Maker Ecosystem Growth Holdings, Inc.
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: Maker DAO Web Sitesi

Gemini Dolar (GUSD)

Gemini Doları (GUSD), düzenlenen ilk sabit para olarak lanse edildi. Tyler ve Cameron Winklevoss’a ait olan Gemini, Trust Company tarafından kuruldu.

Ünlü Gemini, aynı zamanda New York Bankacılık Kanunu uyarınca nitelikli bir saklama görevlisi olarak faaliyet gösterir. Ve ayrıca New York Eyaleti tarafından lisanslanan Gemini kripto para borsasının da sahipleridir.

1:1 ABD Dolarına sabitlenmiş ERC-20 tabanlı GUSD kripto para birimi, State Street Bank ve Trust Company’de tutulan fiat para birimini de destekliyor.

Resmi web sitesine göre, USD mevduat bakiyesi, sabitlenmeyi garanti etmek için kayıtlı bir kamu muhasebe firması tarafından her ay incelenmektedir. Tüm raporlar web sitesinde yayınlanır. Ve aynı zamanda çevrimiçi olarak görüntülenebilir.

Fiyatı: 1.0068 $
Lansman Tarihi:
 Eylül 2018
Kurucu: Gemini Trust Company LLC
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: GUSD Web Sitesi

Binance USD (BUSD)

Binance USD (BUSD), önde gelen kripto borsası Binance ve Paxos arasındaki ortaklıktan kaynaklanan bir sabit paradır. Mali Hizmetler New York Eyalet Departmanından (NYDFS) alınan onayla kurulmuştur ve 2019 yılından bu yana ticaret için uygun hale getirilmiştir.

Fiyatı: 1.003 $
Lansman Tarihi:
 Eylül 2019
Kurucu: Binance, Paxos
Blockchain: Ethereum
Daha fazla bilgi için: BUSD Web Sitesi

Stablecoinler Dünyayı Nasıl Etkileyecek?

Stablecoinler, dijital, programlanabilirlik ve blok zinciri tabanlı yapıları nedeniyle bir dizi farklı fayda sağlar. Sabitlikleri ve sabitlikleri nedeniyle güvenli olmalarının yanı sıra, diğer avantajlardan bazıları şunlardır:

Sınırsız Ödemeler

Stablecoinler de tıpkı Bitcoin gibi ülkeler, bankalar veya herhangi bir aracı türü gözetmeksizin internet üzerinden gönderilir. İşlemler doğrudan ve değişmezdir. Blok zincirinde yürütüldükleri için engellenemez veya sansürlenemezler.

Düşük Ücretler

Aracıların olmaması ve sabit paraların eşler arası doğası gereği, işlemleri geleneksel fon işlemlerinden çok daha ucuza getiriyor.

Sizden anında belirli bir ücret ve komisyon alan normal banka havaleleri veya kredi kartı ödemelerinin aksine, stablecoinlerle gerçekleştirilen işlemler, minimum maliyetle gerçekleşir.

Daha Hızlı İşlemler

Blockchain tabanlı işlemler, geleneksel işlemlere kıyasla çok daha hızlıdır. Bunun nedenleri doğrulamalar ve kara para aklamayla mücadele (AML) süreçleridir. Ancak belki de en önemli özelliği aracıların ve bekleme sürelerinin olmamasıdır. İşlem başladıktan sonra fonların, alıcının hesabına ulaşması genellikle dakikalar içinde gerçekleşir.

Şeffaflık

Stablecoin işlemleri, halka açık blok zincirlerinde gerçekleşir. Kullanıcılar, başlatıp başlatmadıklarına bakılmaksızın her işlemi izleyebilirler. Bu, geleneksel ödemelerle mümkün değildir ve birçok insanın aradığı ve fazlasıyla ihtiyaç duyulan şeffaflığı sağlar.

Oynaklık Yok

Stabilcoinler adından da anlaşılacağı gibi oynak değildir. Bu, para gönderirken ve alırken Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine güvenli alternatifler arayanlar için önemli bir avantajdır.

Stabilcoinlerin Eksileri

Tabii ki, mevcut şekil ve formlarında sabit paralar da bazı dezavantajlara sahiptir.

Merkezileştirme

Stabilcoinlerin çoğunluğu bireysel bir organizasyona aittir. Bu, stablecoin’in kendi başına merkezi olmamasına rağmen, ihraçını ve basılan arzını kontrol eden tek bir varlığa ait olduğu anlamına geliyor.

Bu, kripto para birimlerinin doğasının tamamen karşı göstergesidir çünkü temelde bankaların şu anda sahip olduklarına benzer başka bir yetki biçimi yaratır. Ancak, tüm sabit paralar merkezileştirilmemiştir (yukarıda belirtildiği gibi DAI).

Geleneksel Finansal Piyasalara Bağlı

Kripto para birimlerinin arkasındaki ana fikirlerden biri, geleneksel finansal piyasaların sahip olduğu zorluklarla başa çıkmaktır. Stablecoinler genellikle fiat para birimlerine sabittirler, bu da değerlerini küresel ekonominin mevcut durumuna bağlı hale getirir. Bununla birlikte FIAT para birimlerinin sahip olduğu enflasyona tabidir.

Düzenlenmemiş

Alandaki düzenleme eksikliği, tüm kripto para birimlerinin ilgili olduğu bir şeydir. Stabilcoinler bir istisna değildir. Bu nedenle, amaçlanan şey haline gelmeleri ve bir işlem aracı olarak işlev görmeleri için uzun bir yol var.

Sonuç

Kararlı madeni paraların kripto alanında bir yeri olması gerektiğine şüphe yok. Fiat ve kriptonun gerçek dünyası arasında bir köprünün yanı sıra yatırımcıların ve traderların kripto piyasalarının büyük oynaklığından geçici olarak kaçmaları için bir depolama yeri sağlarlar.

Yine de, kripto kullanıcılarının sabit paralara çok bağımlı olduklarından ve onların yokluğu veya potansiyel olarak Tether veya diğer önde gelen stablecoinlerin çökmesinin, kripto alanına herhangi bir hack olayının veya FUD hikayesinin verebileceğinden çok daha fazla zarar verebileceğinden endişe etmek gerekir. .

Sonuç olarak, eğer stablecoinler kripto alanında bir odak noktası olarak kalacaksa, onları çalıştırmanın en iyi yolu, hala büyük öneme sahip olan ademi merkeziyetçilik ve sansür direncine izin veren düzenleyici uyumlu bir çerçeve altında olmasıdır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan ve Twitter‘dan takip edip soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir