Kripto RehberNedir?

White Paper Nedir? İçeriğinde Neler Vardır?

Bir yatırımcı, iş adamı veya geliştirici olarak blockchain alanıyla ilgileniyorsanız, kaçınamayacağınız şey white paper’lardır (beyaz kağıt). Her hafta yeni bir blok zinciri veya kripto para birimi white paper’ları çıkıyor. Kelime anlamı beyaz kağıt ya da teknik inceleme olarak tanımlanır. Peki bu çok konuşulan white paper nedir, white paper’ın içeriğinde neler vardır? Gelin birlikte detaylara bakalım.

Basitçe white paper nedir? White paper yeni bir blok zinciri projesi veya kripto para birimi oluşturmanın önemli bir parçası olarak bilinir hale geldi. Yatırımcılar, iş adamları ve geliştiriciler, projenin hangi sorunu çözdüğünü ve bunu nasıl yaptığını açıklayan bir belge görmeyi bekler.

Bir white paper’ın nasıl okunacağını öğrenmek, kriptoya dahil olan herkes için kritik bir görevdir. Detaylarla white paper nedir?

White Paper Nedir?

Her kripto para, onunla ilgili tüm bilgilerin saklandığı bir “white paper“a sahiptir. Bir white paper, bir kripto projesinin iki ana yönüne ışık tutar; amacı ve arkasındaki teknoloji. Kripto para biriminin geçmiş performansını ve diğer verilerini içerir. White paper (teknik inceleme) ayrıca bir kripto paranın kendisini, diğerlerinden ayırt etmesine yardımcı olur.

White paper aynı zamanda bir kripto projesine meşruiyet ve profesyonel bir görünüm kazandırır. Ayrıntılı bir white paper cesaret vericidir, kötü hazırlanmış bir white paper ise iticidir. White paper, temel olarak, bir yatırımcının bu projeyi diğerlerine göre kim, ne, ne zaman ve neden seçmesi gerektiğini içeren bir tekliftir. 

En net White Paper Bitcoin’inki olmaya devam ediyor. Makale 2008 yılında, Bitcoin‘i geliştirdiği kabul edilen Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. Ocak 2009’da piyasaya sürülen en eski kripto para birimi olan Bitcoin’i geliştirmenin arkasındaki vizyonu özetledi.

White Paper’da Neler Var?

White Paper, bir ürün veya hizmetin kullanım durumunu araştıran belgelerdir. Üstelik, teknik uygulamalarla sınırlı değiller ve white paper’ın ne olduğu konusunda herhangi bir kural yok. Herkes bir tane yayınlayabilir. Nihayetinde, bir sorunu ve bir çözümü açıklamakla ilgili oldukları kadar pazarlamayla da ilgili hale geldiler.

Bir kripto para birimi white paper’ının meşruiyetini belirlemek için sormanız gereken birkaç önemli soru var:

1. Bu proje ne işe yarıyor?

İlk soru oldukça basit olmalıdır. Ancak çoğu zaman White Paper‘ların kafa karıştırıcı olduğunu göreceksiniz. Tipik kripto para birimi teknik incelemesinde bulduğunuz buzzwords, teknik jargon ve uydurma isimlerin kombinasyonunu deşifre etmek genellikle zordur.

Projenin ne yaptığından emin değilseniz, olası iki sonuç vardır. Ya proje o kadar gelişmiş ki, anlamadan önce daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacak ya da proje gerçekten hiçbir şey yapmıyor.

2. Nasıl çalışır?

Bir projenin neyi başarmayı hedeflediğini öğrendikten sonra sıradaki soru “Nasıl?”

İyi bir kripto para birimi white paper’ı, teknolojinin nasıl çalışacağını açıklamalıdır. White paper’ın sonunda, projenin hangi sorunu çözdüğünü ve bunu nasıl yaptığını ifade edemiyorsanız, white paper kötü bir iş çıkarmış demektir. Aslında, iyi ifade edilmiş bir white paper, iyi düşünülmüş bir projenin işaretidir.

3. Bu projeye neden ihtiyacımız var?

Projeyi gerçek dünya bağlamında incelemeniz çok önemlidir. Bu ürünü gerçekte kim kullanacak ve bu çözüm neden şu anda sahip oldukları her şeyden daha iyi? Kripto para birimi white paper’ı, bu projeye kimin ihtiyaç duyduğuna ve neden ihtiyaç duyduğuna sağlam bir cevap veriyorsa, o zaman iyi bir fikre sahipsiniz.

4. Bunu neden blok zincirinde yapıyorsunuz?

Her projenin blok zinciri üzerine inşa edilmesi gerekmez. En iyi White Paper’lar, çözümlerinin neden blok zincirine ihtiyaç duyduğu konusunda dürüst olacaktır. Birçok proje, blok zincirini yalnızca token üretimi ve bazı akıllı sözleşmeler yönetimi için kullanacaklarını özgürce kabul ediyor ve bu sorun değil.

Nihayetinde, bir kripto para birimi white paper’ını okumak, neyi arayacağınızı bilmek ve ardından içgüdülerinize güvenmekle ilgilidir. White paper’lar henüz piyasaya sürülmemiş şirketlerden geliyor, bu yüzden pek çok bilinmeyen olması şart. Bir projeye yatırım yapmaya karar verirseniz, sağlam yatırım felsefesini takip edin ve kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir