UST Gibi Stablecoin’ler Daha Hareketsiz Tokenlere Sabitlenmeli
Huobi Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan “Luna yangınından neler öğrenebiliriz?” isimli rapora göre, Luna fiyatında yaşanan sert düşüşün tetiklediği kripto para piyasasındaki depremden çıkarılacak bir ders varsa, o da stablecoin’lerin daha az dalgalanmaya sahip tokenler tarafından desteklenmesi gerektiği.
5 Mayıs’ta 87$ olarak fiyatlandırılan Luna’nın 13 Mayıs’ta 0,0005$ seviyesine çakılması, Terra’nın yaygın olarak kullanılan stablecoin’i UST’nin de 1:1 USD sabit değerinden 0,03:1 USD oranına düşmesine sebep oldu. Düşüş tüm kripto para piyasa değerini etkilemenin yanı sıra seri Bitcoin satışlarına da sebep oldu ve diğer stablecoin’leri de etkiledi.
Rapora göre krizin başlangıcı koordineli bir “Soros türü” saldırıya dayanıyor; saldırgan merkezi borsalardan UST’ye karşı açığa satış yaparak Luna ve beraberinde Bitcoin’in fiyatını düşürdü. Bu sebeple Terra zincirinin ve Luna’yı yöneten kuruluş LFG’nin (Luna Foundation Guard) varlık portföyleri de likidasyona uğradı. Sonuç olarak, tüm Terra zinciri likidite krizine maruz kaldı; Luna’nın piyasa değeri UST’yi destekleyemez hale gelince de Luna için tamamen likidite kaybı meydana geldi.
Gelecekte stablecoin’ler ve varlıklar arasındaki destek dengesini daha iyi yönetmek ve korumak için teminatların kripto piyasasında yaşanan sistematik risklerden zarar görmeyecek, daha az dalgalanmalar yaşayan tokenlerle dengelenmesi gerek. Örneğin kaldıraçlı işlem açılan Bitcoin’lerle teminat olarak USDT veya USDC gibi varlıklar borç olarak alınabilir, piyasada likidite krizi yaşandığında kısa pozisyonlarla uzun pozisyonlar açılarak sigorta olarak ayrılabilir.
Merkezileşme, varlıkların yeniden dengelenmesine ve gelecekteki koordineli saldırılara karşı yardımcı olsa da bu durum kripto sektöründe merkeziyetsizleşmenin öncülüğünü zedelemiyor.
Raporun yazarı Huobi Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Dave Chan varlık yöneticilerinin, yatırım fonu brokerlerinin ve risk yatırımcılarının kripto sektöründe ne kadar etkili olduklarını açıklıyor. Sektör merkezsizleşme hedefini kovalarken, Luna’da gördüğümüz gibi arz esnekliğine karşı koordineli ve merkezi saldırılara karşı koyabilecek merkezi bir etkene ihtiyaç var.
Chan, “Merkezi takımın, merkeziyetsiz dünyayı korumak için Luna piyasa değerini yükseltmesiyle daha fazla teminat ve risk çeşitlendirmesi gerçekleştirilebilir. Bu, maksimum arza sahip tokenler için de geçerli. Bunun sebebi, dolaşımdaki arz piyasada sınırlı olduğu zaman, birkaç zengin kişi piyasada kalan sirkülasyon likiditesini manipüle etmek için koordine olarak strateji uygulayabilir. Maksimum sınırlı arza sahip zincirler, bu Luna likidite krizine benzer saldırılara karşı kendilerini korumalı ve risklerin fakında olmalılar. Ne olursa olsun, merkezi olmayan stablecoin’ler tüm kripto para ekosisteminin gelişmesi için hayati önem taşıyor” yorumunda bulundu.
Raporun tamamını indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.