SushiSwap Nedir? SushiSwap Nasıl Kullanılır?
2020 yılında takma adıyla Chef Nomi tarafından geliştirilen SushiSwap nedir? SushiSwap, kullanıcıların kripto varlıklarını alıp satabilecekleri bir platformu işletmek için bir kullanıcı ağını teşvik etmeyi amaçlayan Ethereum üzerinde çalışan bir yazılımdır. Şimdi gelin SushiSwap’a daha yakından bakalım. SushiSwap Nedir? SushiSwap’ın Tarihi Geçmişi Nasıldır? SushiSwap Nasıl Çalışır? SushiSwap Nasıl Kullanılır?
SushiSwap Nedir?
SushiSwap Nedir? SushiSwap, çeşitli tokenleri takas etmenize ve diğer finans hizmetlerine katılmanıza izin veren Ethereum tabanlı merkezi olmayan bir borsadır (DEX). Merkezi bir otoritesi veya aracıları yoktur. Bunun yerine, işlemleri tamamlamak için diğer kullanıcılar tarafından sağlanan akıllı sözleşmelere (veya süreçleri otomatikleştiren kodlara) ve likiditeye dayanır. SushiSwap, Binance Smart Chain tabanlı PancakeSwap‘in yanı sıra Ethereum üzerinde de çalışan Uniswap‘a benzer.
Uniswap ve Balancer gibi platformlara benzer şekilde SushiSwap, bir dizi likidite havuzu kullanır. Kullanıcılar önce varlıkları akıllı sözleşmelere kilitler, ardından traderlar bu havuzlardan kripto para birimleri alıp satarak bir tokeni bir başkasıyla değiştirir.
Artan sayıda merkezi olmayan finans (DeFi) platformundan biri olan SushiSwap, kullanıcıların bir merkezi operatör yöneticisine ihtiyaç duymadan kripto para ticareti yapmalarına olanak tanır.
SushiSwap’ın Tarihi
SushiSwap, Ağustos 2020’de piyasaya sürüldü ve hızla tartışmalara yol açtı. Takma adlı yaratıcı Chef Nomi ve ortak çalışanları, Uniswap’tan açık kaynak kodunu kopyaladı (veya çatalladı), ancak önemli bir değişiklik yaptı: kullanıcıların satın alıp gelecekte söz sahibi olmak için kazanabilecekleri bir yönetim simgesi olan SUSHI’yi eklediler.
Bu kayda değer değişiklikle birlikte SushiSwap, Uniswap’ı ezmek ve en popüler Ethereum DEX olarak tahtını almak istedi. Yaratıcılar, teşvikler yoluyla Uniswap’tan likiditeyi boşaltmak için bir “vampir madenciliği” planı tasarladılar: kullanıcıların Uniswap likidite havuzu (LP) tokenleri karşılığında SUSHI sağladılar. Bu LP tokenleri daha sonra Uniswap likidite havuzlarına konulan orijinal varlıklarla değiş tokuş edilecek ve böylece bunun yerine SushiSwap için likidite yaratılacaktır.
And there are probably hundreds of other people that I did not mention here, but well deserve an apology from me.
— Chef Nomi #SushiSwap (@NomiChef) September 11, 2020
Vampir madenciliği kampanyası tamamlanmadan önce yeni bir bükülme geldi: Şef Nomi, DEX’in Ethereum geliştirici fonlarından Uniswap’ta yaklaşık 14 milyon dolar değerinde SUSHI nakde çevirdi. SUSHI’nin fiyatı düştü ve Nomi, yeni kurulan SushiSwap topluluğunu dolandırdıklarını veya “halı çektiklerini” düşünen kullanıcılar tarafından saldırıya uğradı.
SushiSwap Nasıl Çalışır?
Uniswap gibi, SushiSwap da işlemleri tamamlamak için akıllı sözleşmeleri kullanan otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) sistemi üzerine kuruludur. Tokenler, diğer kullanıcılar tarafından likidite havuzları aracılığıyla sağlanır. Diğer SushiSwap kullanıcıları, takasları tamamlamak için gereken fonları sağlayan bu havuzlara token çiftleri halinde fonlarını kilitler. Bu kullanıcılar daha sonra, verim çiftçiliği adı verilen bir süreç olan esnaf tarafından oluşturulan küçük bir ücret yüzdesi ile ödüllendirilir.
Token takaslarının ötesinde, SushiSwap, SUSHI tokenlerini ağda paylaştırma ve ödüller kazanma, ayrıca ödünç verme hizmetlerine katılma ve MISO hizmeti aracılığıyla yeni sunulan token DeFi startup’larını satın alma gibi diğer DeFi özelliklerini sunar.
SushiSwap Nasıl Kullanılır?
Diğer DEX’lerde olduğu gibi, SushiSwap’ı kullanmak için MetaMask, WalletConnect veya Lattice gibi bir kripto cüzdanına ihtiyacınız olacak. Ayrıca, merkezi Coinbase borsasında hesap gerektirmeyen Coinbase Cüzdan ile de çalışıyor. Merkezi borsalardan farklı olarak SushiSwap, bir hesap açmanızı veya kimlik bilgilerini vermenizi istemez; yalnızca bir cüzdana ihtiyacınız vardır. Ancak, SushiSwap’ta fiat para birimiyle kripto satın almak için banka kartı veya banka hesabı kullanamazsınız.
Bir cüzdan ile giriş yaptıktan sonra, SushiSwap’taki “Takas” özelliğine gidin ve cüzdanınızda hangi kripto para birimini (Ethereum gibi) takas etmek istediğinizi ve hangi tokenle takas etmek istediğinizi seçin. SushiSwap, herkesin bir ticaret çifti oluşturmasına ve bir likidite havuzu oluşturmasına izin verir. Bu nedenle çok çeşitli Ethereum tabanlı tokenleri ve Ethereum’da kullanım için paketlenmiş diğer kripto paraları destekler.
Hangi tokenleri takas edeceğinizi seçtikten sonra, takas etmek istediğiniz token miktarını girin ve SushiSwap size karşılığında ne kadar token alacağınızı söyleyecektir. Döviz kurundan memnunsanız, işlemi gerçekleştirmek için gökkuşağı rengindeki Swap düğmesine tıklayın. İşlemin tamamlanması birkaç dakika sürebilir, ancak başarılı bir şekilde gerçekleşirse, yeni tokenler cüzdanınızda görünecektir.
SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.