Kripto RehberNedir?

Boğa Piyasası Nedir? En İyi Nasıl Yararlanılır?

Kripto paraların hayatımıza girmesiyle ilk öğrendiğimiz kavramlardan biridir. Peki nedir bu boğa piyasası? Özellikleri nelerdir? Diğer bir adıyla boğa sezonundan nasıl yararlanırız? Geçmişten boğa sezonu örnekleri ve boğa piyasasına dair merak edilen tüm detaylar…

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası (bullish market), fiyatların yükseldiği bir finans piyasası durumudur. Bu terim genellikle hisse senedi piyasasında kullanılır. Fakat bu kavramı, Forex, bono, emtia, gayrimenkul ve kripto para dahil herhangi bir finans piyasasında kullanmak da mümkündür. Bunun yanı sıra boğa piyasası, Bitcoin, Ethereum ya da BNB gibi belirli varlıkları ifade ederken de kullanılır. Hizmet tokenleri, gizlilik tokenleri ya da biotek hisse senetleri gibi sektörler için bile kullanılabilir.

Hisse fiyatları alım satım sırasında sürekli olarak yükselip düştüğünden, “boğa piyasası” terimi genellikle hisse fiyatlarının büyük bir kısmının yükseldiği uzun dönemler için ayrılmıştır. Boğa piyasalarının aylar hatta yıllar bile sürme ihtimali vardır.

Boğa piyasasının yaygın olarak kabul edilen tanımı, hisse senedi fiyatlarının her birinin % 20’lik iki düşüşünün ardından %20 artmasıdır. Traderlar, boğa piyasalarından kâr elde etmek için çeşitli stratejiler kullanırlar.

Boğa piyasaları, iyimserlik, güven ve güçlü sonuçların uzun süre devam etme beklentileri ile karakterize edilir. Piyasadaki eğilimlerin ne zaman değişebileceğini tutarlı bir şekilde tahmin etmek zordur. Zorluğun bir kısmı, psikolojik etkilerin ve spekülasyonların bazen piyasalarda büyük bir rol oynayabilmesidir.

Boğa piyasasını tanımlamak için kullanılan belirli ve evrensel bir ölçü yoktur. Bununla birlikte, belki de bir boğa piyasasının en yaygın tanımı, hisse senedi fiyatlarının genellikle % 20’lik bir düşüşün ardından ve ikinci bir %20’lik düşüşten önce %20’lik bir yükseliş durumudur. Boğa piyasalarını tahmin etmek zor olduğundan, analistler genellikle bu fenomeni ancak gerçekleştikten sonra fark edebilirler. Yakın tarihte kayda değer bir boğa piyasası 2003 ile 2007 arasındaki dönemdi. Bu süre zarfında, S&P 500 önceki düşüşünün ardından önemli bir farkla arttı; 2008 mali krizinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, boğa piyasası koşusundan sonra tekrar büyük düşüşler meydana geldi.

Boğa Piyasasının Özellikleri

Boğa piyasaları genellikle ekonomi güçlendiğinde veya zaten güçlü olduğunda gerçekleşir. Güçlü gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve işsizlikteki bir düşüş ile paralel olma eğilimindedirler. Ve genellikle şirket kârlarındaki artışla aynı zamana denk gelirler. Yatırımcı güveni de bir boğa piyasası dönemi boyunca yükselme eğiliminde olacaktır. Hisse senetlerine yönelik genel talep, piyasanın genel tonuyla birlikte olumlu olacaktır. Ayrıca, boğa piyasaları sırasında halka arz faaliyet miktarında genel bir artış olacaktır.

Özellikle, yukarıdaki faktörlerden bazıları diğerlerinden daha kolay ölçülebilir. Şirket kârları ve işsizlik ölçülebilir olsa da, piyasa yorumlarının genel tonunu ölçmek daha zordur. Menkul kıymetler için arz ve talep tahterevalli gibi olur: talep güçlü olurken arz zayıf olacaktır. Yatırımcılar menkul kıymet satın almaya istekli olurken, çok azı satmaya istekli olacaktır. Bu sezonda yatırımcılar kar elde etmek için hisse senedi piyasasında yer almaya daha isteklidir.

Boğa Piyasasından Nasıl Yararlanırız?

Boğa piyasasından yararlanmak isteyen yatırımcılar, yükselen fiyatlardan yararlanmak için erken satın alıp zirveye ulaştığında satmalıdırlar. Dip ve zirvenin ne zaman gerçekleşeceğini belirlemek zor olsa da, kayıpların çoğu minimum düzeyde ve genellikle geçici olacaktır. Aşağıda, yatırımcıların boğa piyasası dönemlerinde kullandıkları birkaç önemli stratejiyi keşfedeceğiz . Ancak, mevcut haliyle piyasanın durumunu değerlendirmek zor olduğundan, bu stratejiler de en azından bir dereceye kadar risk içermektedir.

Satın Al ve Beklet

Yatırımlardaki en temel stratejilerden biri, belirli hisseyi satın alma ve onu daha sonraki bir tarihte satma potansiyeline sahip olma sürecidir. Bu strateji mutlaka yatırımcının güvenini gerektirir: fiyatının artmasını beklemiyorsanız neden bir menkul kıymete tutunursunuz? Bu nedenle, boğa piyasalarıyla birlikte gelen iyimserlik, al ve tut yaklaşımını beslemeye yardımcı oluyor.

Artanı Al ve Tut

Artanı satın al ve beklet, basit satın al ve tut stratejisinin bir varyasyonudur. Ek risk içeren bu yaklaşımının arkasındaki öncül, bir yatırımcının fiyatı artmaya devam ettiği sürece belirli bir menkul kıymeti elindeki hisselere eklemeye devam etmesidir. Varlıkları artırmanın yaygın bir yöntemi, bir yatırımcının, önceden belirlenmiş bir miktardaki hisse senedi fiyatındaki her artış için sabit miktarda ek hisse satın almasıdır.

Düzeltme Eklemeleri

Düzelme, bir menkul kıymetin fiyatının genel eğilimin tersine döndüğü kısa dönemdir. Boğa piyasası sırasında bile, hisse senedi fiyatlarının yalnızca yükselmesi olası değildir. Bunun yerine, genel eğilim yukarı doğru devam etse bile, küçük düşüşlerin meydana geldiği daha kısa dönemler olması muhtemeldir. Bazı yatırımcılar, bir boğa piyasası içindeki geri çekilmeleri izler. Ve bu dönemlerde satın almak için hareket eder. Bu stratejinin ardındaki düşünce, boğa piyasasının devam ettiğini varsayarsak, söz konusu menkul kıymetin fiyatının hızla geri yükseleceği ve yatırımcıya geriye dönük olarak indirimli bir satın alma fiyatı sağlayacağıdır.

Boğa Piyasası Örnekleri

Modern Amerikan tarihindeki en üretken boğa piyasası, 1982’de stagflasyon döneminin sonunda başladı. Ve 2000’deki dotcom çöküşü sırasında sona erdi. Bu seküler boğa piyasası sırasında- uzun yıllar süren boğa piyasasını ifade eden bir terimdir – Dow Jones Endüstriyel Ortalaması (DJIA), yıllık ortalama %16.8 getiri elde etti. 

Teknoloji ağırlıklı bir borsa olan NASDAQ, 1995 ile 2000 yılları arasında değerini beş kat artırarak 1.000’den 5.000’in üzerine çıktı. 1982-2000 boğa piyasasını uzun bir ayı piyasası izledi. 2000’den 2009’a kadar, piyasa temel oluşturmak için mücadele etti ve yıllık ortalama %6,2 zarar sağladı. Ancak 2009 yılında, on yıldan uzun süren boğa piyasası koşusunun başlangıcını gördü. Analistler, son boğa piyasasının 9 Mart 2009’da başladığına ve temel olarak teknoloji stoklarındaki yükselişin öncülük ettiğine inanıyorlar.

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir