Kripto RehberNedir?

Helium Coin Nedir? HNT’nin Piyasa Değeri ve Toplam Arzı Ne Kadardır?

2021 yılının son günlerinde ön plana çıkan Helium coin ile tanışmaya ne dersiniz? Belki de 2022 yılına damga vuracak varlıkların başında geliyor. Kullandığı altyapı sayesinde dikkat çeken HNT, Türk yatırımcıları tarafından da araştırılıyor. Şimdi detaylı ve basit bir şekilde Helium coin nedir sorusunu anlatalım.

Helium Coin Nedir?

Kripto piyasalarında HNT kısaltmasıyla da kullanılan Helium coin, ilk olarak 2013 yılında ortaya çıktı. Yaklaşık 10 senelik bir serüveni olsa da piyasaya girmesi zaman aldı. Projeyi geliştiren ekip ve kurucusu piyasaya giriş için 6 yıl sonrasını tercih etti. Sürekli gelişmekte olan proje, kendini tamamladıktan sonra 2020 yılında piyasaya giriş yaptı. Coinmarketcap verilerine göre 2019 yılında bir fiil markette yer aldı.

Merkeziyetsiz blok zincirine sahip olan kripto para birimi aynı zamanda IoT, yani nesnelerin interneti tabanını bulunduruyor. IoT teknolojisini kullanan pek çok aygıt için tasarlanmış bir ağ yapısını bünyesinde barındırıyor.

HNT’nin asıl amacı kablosuz bir teknoloji sunmak. Çoğu yapı kablo gerektirmiyor. Ancak dijitalleşmenin tamamına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Yeni nesil teknolojilerle beraber temassız bir hizmet vermek istiyor.

Helium coini kim kurdu?

HNT, üç farklı kurucu ortakla ortaya çıktı. Amir Haleem, Shawn Fannig ve Sea Carey adlı kişiler beraber projenin baş mimarı olarak biliniyor. 2013 yılında 3 kişi ile beraber kurulum gerçekleşti. Ekip daha sonrasında ise büyüyerek bugünlere geldi.

4 Mart HNT/USDT fiyat grafiği

HNT piyasa değeri ve toplam arzı ne kadar?

Helium coin piyasa değeri 3,5 milyar doların üzerinde. 2022 yılı 5 Ocak Çarşamba günü 4,71 milyar dolar değere ulaştı. En yüksek değeri ise 2021 yılında yakaladı. 5 milyar doları geçti. Kripto para biriminin toplam arzı ise 223 milyon adet. Dolaşımda ise 112 milyon adet bulunuyor.

Maksimum arzı fazla olmayan HNT, ortalama bir token sayısına sahip. Yazıyı yazdığımız esnada 22 dolardan işlem görüyor. Coinmarketcap verilerine göre tüm zamanlar zirvesini 2021 yılında 55 dolar ile yaptı.

Helium neden farklı?

HNT, IoT teknolojisine fazlasıyla önem veriyor. İsmi henüz yeni duyulmaya başlandığında ekip sürekli geliştirme peşindeydi. 2013 yılında yaptığı atılım sayesinde proje farkını ortaya koydu. Aynı zamanda Metaverse, Web3 gibi kavramların öne çıkmasıyla HNT’nin değeri daha çok anlaşılıyor.

Helium madenciliği

HNT, madencilik olayına biraz daha farklı bakıyor. Helium ağ üzerinde kablosuz bir şekilde HNT ağını doğrulamak üzerine kuruludur. Blok zincirinde yaklaşık olarak 30 blok çıkarıyor.

HNT madenciliğinde her ay üretim ile beraber 5 milyon token çıkarılıyor. 60 saniyede 30 blok ortaya çıkıyor.  Madencilik bağlantıyı güçlendirme ve geliştirme odaklı yapılıyor. Madencilik faaliyeti yürüten kullanıcılara ödül karşılığı HNT veriliyor.

HNT Nasıl Çalışır?

Helium, madencilik prensibine dayanan bir çalışma şekli bulunuyor. Helium coin ağı, düğümlerin sunduğu bağlantı kalitesi değişkenlerini hesaplar. Bu hesaplanan HoneyBadger BFT protokolünü temel alan yeni bir konsensüs algoritması kullanıyor. Kapsama ispatı (proof-of-coverage) adı verilen kodlama yapısını kullanılıyor.

HNT Nereden, Nasıl Alınır?

Helium coin alabilmek için birçok borsa bulunuyor. On beşin üzerinde borsada farklı pariteler üzerinde alışveriş yapılabilir. Binance, Coinmarketcap, KuCoin, FTX, Bybit gibi önemli borsalarda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir