Kripto RehberNasıl Yapılır?Nedir?

RSI İndikatörü (Göreceli Güç Endeksi) Nedir? Nasıl Yorumlanır?

RSI nedir, Göreceli Güç Endeksi nasıl hesaplanır, tradingview gibi grafik okuma araçlarında avantajları nelerdir, RSI indikatörü piyasa yönünü tayin etmede tek başına yeterli midir? Yazımızda tüm bu sorulara cevap bulmaya çalıştık, keyifli okumalar.

Teknik analiz esas olarak, gelecekteki eğilimleri ve fiyat hareketlerini tahmin etmenin bir yolu olarak önceki piyasa olaylarını inceleme uygulamasıdır. Gelenekselden borsalardan kripto para piyasalarına kadar, çoğu trader bu analizleri gerçekleştirmek için özel araçlara güvenir ve RSI bunlardan biridir.

RSI İndikatörü Nedir?

RSI nedir? J. Welles Wilder tarafından geliştirilen RSI indikatörü, 1978 tarihli New Concepts in Technical Trading Systems kitabında ve Commodities dergisinin (şimdi Futures dergisi) Haziran 1978 sayısında yayınlandı. RSI, günümüzde, yön tayin etmek için kullanılan en popüler osilatör indekslerinden biri haline gelmiştir.

RSI en genel olarak 0 ile 100 arasında bir ölçekte ölçülen 14 günlük bir zaman bandında kullanılır. Yüksek ve düşük seviyeler sırasıyla 70 ve 30 olarak işaretlenir. Bu sınırları yatırımınızı takip ettiğiniz grafik okuma araçlarından (örneğin; tradingview) değiştirebilirsiniz. 

RSI, kısa veya daha uzun zaman dilimleri, dönüşümlü olarak daha kısa veya daha uzun görünümler için kullanır. 

Yüksek ve düşük seviyeler (80 ve 20 veya 90 ve 10) daha az sıklıkla meydana gelir ancak daha güçlü bir momentuma işaret eder.

RSI Nasıl Yorumlanır?

RSI (Göreceli Güç Endeksi) yorumlamak oldukça basitmiş gibi görünse de, “hacim” gibi diğer büyük indikatörlerden destek alınmalı, piyasa takip edilmelidir.

Kripto paraların çoğunluğu merkeziyetsiz (DeFİ) sistem olduğundan, bir haber varlığın seyir yönünü büyük ölçüde değiştirebilir. DeFi ile ilgili bilgi almak için linke tıklayıp, yazımızı okuyabilirsiniz.

RSI 70’in üzerine çıktığında güçlü alım, 30’un altına indiğinde güçlü satış olduğu yorumlanabilir.

Göreceli Güç Endeksi (kısaltma RSI), hisse senetlerinin teknik analizi alanında en yaygın olarak kullanılan momentum osilatörlerinden biridir.

Welles Wilder tarafından Haziran 1978’de tanıtıldı ve hesaplanması Teknik Ticaret Sisteminde Yeni Kavramlar kitabında ayrıntılı olarak açıklandı. Momentum osilatörü, bir menkul kıymetin fiyat hareketlerinin hızını ve büyüklüğünü ölçer. 

RSI, önceden belirlenmiş bir süre boyunca, gücü ve zayıflığı hakkında çıkarımlar yapmak için bir menkul kıymetin ortalama kazançlarının ve ortalama kayıplarının büyüklüğünü karşılaştırır.

RSI Başarısızlık Salınımları

Buna destek ve direnç penetrasyonları veya kırılmaları da denir. Başarısızlık dalgalanmaları, yaklaşan piyasa dönüşlerinin göstergeleridir.

RSI 70 işaretine dokunur, aşırı alım bölgesinin eşiği daha sonra 60’a düşer.

Buna başarısızlık noktası denir. 

Tekrar hareket eder ancak önceki en yüksek seviye olan 70’ten daha az yükselir, bu nedenle bir başarısızlık salınımı yaratır. Daha sonra oradaki başarısızlık noktasının altına düşerek düşüş eğilimi yaratır. Yatırımcının güvenlikte kısa pozisyon alması için bir sinyal görevi görür.

RSI aşırı satım bölgesinin eşiği olan 30 işaretine dokunuyor ve ardından başarısızlık noktası olan 40’a çıkıyor. 

Daha sonra tekrar düşer, ancak düşüş önceki 30 değerinden daha düşüktür.

Ayrıca, RSI daha da yükseğe çıkmak için başarısızlık noktasını geçer ve böylece bir yükseliş başarısızlığı salınımı yaratır. Bir tüccarın güvenlikte uzun bir pozisyon alması için bir sinyal görevi görür.

Iraksama (Uyumsuzluk)

RSI NEGATİF UYUMSUZLUK

Bir kripto para varlığının veya menkul kıymetin fiyatı ve RSI farklı davrandığında ayrışma meydana gelir. Güvenlik fiyatı düşüyor veya sabitse ancak RSI artıyorsa, bu bir ayrışma işaretidir. Benzer şekilde, güvenlik fiyatı RSI tarafından arttığında veya sabit kaldığında, bu bir ayrışma işaretidir. Bu, yakın bir piyasa düzeltmesinin güçlü bir göstergesidir.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmak için sizler için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerin bulunduğu “kripto rehber” kategorisine linke tıklayarak göz atabilirsiniz!

RSI Nasıl Hesaplanır?

RSI = 100 – (100/1+RS)

RS (Göreceli Güç) = X günlük kapanışların ortalaması / X günlük düşüşlü kapanışların ortalaması formülü kullanılarak hesaplanır.

Wilder, piyasada hala en yaygın kullanılan RSI olan, 14 günlük RSI’yı kullandı. 

Bununla birlikte, bir analist, aynı şeyi hesaplamak için, kendi analizleri ve varlığın durumu doğrultusunda gün sayısına karar vermekte özgürdür.

Örneğin, 14 günlük bir işlem döneminde, bir varlığın 9 günde pozitif getiri ve 5 günde negatif getiri sağladığını varsayalım. Bu durumda, Göreceli Güç Endeksi aşağıdaki gibi hesaplanır.

  1. 9 yukarı günün her birinde mutlak kazancı hesaplayın. Her günün mutlak kazancını ekleyin ve 14’e bölün. Bu, ortalama kapanış rakamını verecektir.
  2. 5 günün her birinde mutlak kaybı hesaplayın. Her günün mutlak kaybını ekleyin ve 14’e bölün. Bu, ortalama aşağı kapanış rakamını verecektir.
  3. Ortalama yukarı kapanışları veya kazançları ortalama aşağı kapanışlara veya kayıplara bölmek bize Göreceli Gücü verir.
  4. Rakam, 0 ile 100 arasında olmasını sağlamak için yukarıdaki formül kullanılarak daha da normalleştirir

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir