Kripto RehberNedir?

Bitcoin Nedir? Bitcoin Mining Nasıl Yapılır?

Bitcoin (BTC) sadece ilk kripto para birimi değil, aynı zamanda bugün var olan 15.000’den fazla kripto para birimi arasında en iyi bilinen kripto paradır. Detaylarla Bitcoin nedir, nasıl çalışır, Bitcoin mining nedir ve nasıl çalışır ve Bitcoin’e dair bilmeniz gerekenleri derledik. Hadi Bitcoin’in nasıl çalıştığına daha yakından bakalım.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin nedir? Bitcoin, banka gibi bir aracı olmadan doğrudan satın alabileceğiniz, satabileceğiniz ve değiştirebileceğiniz merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto, başlangıçta “güven yerine kriptografik kanıtlara dayalı bir elektronik ödeme sistemi” ihtiyacını tanımladı.

Şimdiye kadar yapılmış her Bitcoin işlemi, herkesin erişebileceği bir halka açık defterde bulunur. Bu da işlemleri tersine çevirmeyi ve taklit etmeyi zorlaştırır. Bu tasarım gereğidir: Merkezi olmayan doğasının özü, Bitcoin’ler hükümet veya herhangi bir yayınlayan kurum tarafından desteklenmez ve sistemin kalbinde pişirilen kanıtın yanı sıra değerlerini garanti edecek hiçbir şey yoktur.

Dijital finansal hizmet şirketi Holyheld‘in kurucu ortağı ve CEO’su Anton Mozgovoy, “Bunun paraya değer olmasının nedeni, insanlar olarak onun altınla aynı değere sahip olduğuna karar vermemizdir” diyor.

2009’daki halka arzından bu yana, Bitcoin’in değeri önemli ölçüde arttı. Bir zamanlar token başına 150 doların altında satılmasına rağmen, 15 Mart 2022 itibariyle bir Bitcoin şimdi 38.000 doların üzerinde bir fiyata satılıyor. Arzı 21 milyon tokenle sınırlı olduğu için, özellikle daha büyük kurumsal yatırımcılar, piyasa oynaklığına ve enflasyona karşı korunmak için onu bir tür dijital altın olarak görmeye başladığından, çoğu kişi fiyatının yalnızca zaman geçtikçe artmaya devam etmesini bekliyor.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin, blockchain adı verilen dağıtılmış bir dijital kayıt üzerine kuruludur. Adından da anlaşılacağı gibi, blok zinciri, tarih ve saat, toplam değer, alıcı ve satıcı dahil olmak üzere her işlem hakkında bilgi içeren blok adı verilen birimlerden ve her değişim için benzersiz bir tanımlayıcı koddan oluşan bağlantılı bir veri gövdesidir. Girişler, dijital bir blok zinciri oluşturarak kronolojik sırayla dizilir.

Blockchain merkezi değildir, yani herhangi bir kuruluş tarafından kontrol edilemez. Afrika kripto para borsası Quidax‘ın CEO’su ve kurucu ortağı Buchi Okoro, “Herkesin üzerinde çalışabileceği bir Google Dokümanı gibi. Kimsenin sahibi değil, ancak bağlantısı olan herkes ona katkıda bulunabilir. Ve farklı kişiler onu güncelledikçe, kopyanız da güncellenir.” diyor.

Herhangi birinin blok zincirini düzenleyebileceği fikri kulağa riskli gelse de, aslında Bitcoin’i güvenilir yapan şey budur. Bitcoin blok zincirine bir işlem bloğunun eklenmesi için, tüm Bitcoin sahiplerinin çoğunluğu tarafından doğrulanmalıdır ve kullanıcıların cüzdanlarını ve işlemlerini tanımak için kullanılan benzersiz kodların doğru şifreleme modeline uyması gerekir.

Bu kodlar uzun, rastgele sayılardır ve hileli olarak üretilmesini inanılmaz derecede zorlaştırır. Aslında, Crypto Aquarium’dan Bryan Lotti‘ye göre, Bitcoin cüzdanınızın anahtar kodunu tahmin eden bir dolandırıcı, birisinin Powerball piyangosunu arka arkaya dokuz kez kazanmasıyla kabaca aynı şansa sahip. Her işlem için gerekli olan bu istatistiksel rastgelelik blok zinciri doğrulama kodları, herkesin hileli Bitcoin işlemleri yapma riskini büyük ölçüde azaltır.

Mining Nedir

Bitcoin Madenciliği Nasıl Çalışır?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin blok zincirine yeni işlemler ekleme sürecidir. Bu zor bir iş. Bitcoin madenciliği yapmayı seçen kişiler, işlemleri doğrulayan matematiksel bulmacaları çözmek için bilgisayarları bir yarışta dağıtarak, iş kanıtı (PoW) adı verilen bir süreç kullanırlar.

Madencileri, bulmacaları çözmek ve genel sistemi desteklemek için yarışmaya devam etmeye ikna etmek için Bitcoin kodu madencileri yeni Bitcoin’lerle ödüllendiriyor. Okoro, “Bu şekilde yeni paralar yaratılıyor” ve blok zincirine yeni işlemler ekleniyor, diyor.

İlk günlerde, ortalama bir kişinin Bitcoin madenciliği yapması mümkündü, ancak artık durum böyle değil. Bitcoin kodu, bulmacalarını çözmeyi zamanla daha zor hale getirmek için yazılmıştır ve giderek daha fazla bilgi işlem kaynağı gerektirir. Bugün, Bitcoin madenciliği, başarılı olmak için güçlü bilgisayarlar ve büyük miktarlarda ucuz elektriğe erişim gerektirir.

Bitcoin madenciliği de eskisinden daha az ödeme yapıyor ve artan hesaplama ve elektrik maliyetlerini telafi etmeyi daha da zorlaştırıyor. Bir kripto varlık yönetimi şirketi olan BlockFi‘nin kurucu ortağı Flori Marquez, “2009’da, bu teknoloji ilk ortaya çıktığında, bugünkünden çok daha fazla miktarda Bitcoin alıyordunuz.  İşlemler giderek artıyor. Bu yüzden her bir ödül için aldığınız miktar giderek azalıyor.” diyor. 2140 yılına kadar, tüm Bitcoin’lerin dolaşıma gireceği tahmin ediliyor. Bu da madenciliğin yeni kripto para çıkarmayacağı ve madencilerin bunun yerine işlem ücretlerine güvenmek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.

Bitcoin Nasıl Kullanılır

İnsanlar genellikle Bitcoin’i alternatif bir yatırım olarak kullanır ve hisse senedi ve tahvil dışında bir portföyün çeşitlendirilmesine yardımcı olur. Bitcoin’i alışveriş yapmak için de kullanabilirsiniz. Ancak kripto para birimini kabul eden satıcıların sayısı hala sınırlıdır.

Bitcoin’i kabul eden büyük şirketler arasında Microsoft, PayPal ve Whole Foods sayılabilir. Bazı küçük yerel perakendecilerin veya belirli web sitelerinin Bitcoin aldığını da görebilirsiniz, ancak biraz araştırma yapmanız gerekecek.

Kripto hesabınıza bir banka kartı bağlamanıza izin veren bir hizmet de kullanabilirsiniz. Yani Bitcoin’i kredi kartı kullandığınız şekilde de kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda Bitcoin’inizi anında dolara çeviren bir finansal sağlayıcıyı da içerir. 

Montgomery, “Bitcoin, insanların bir hükümet tarafından desteklenen bir para birimine güvenmeden değer depolaması için bir fırsat sunuyor. İnsanlara en kötü durum senaryosuna karşı korunma seçeneği sunuyor. Venezuela, Arjantin, Zimbabve gibi ülkelerde Bitcoin muazzam bir yükseliş kazanıyor.” diyor.

Bitcoin Nasıl Satın Alınır

Çoğu insan Bitcoin’i kripto para borsaları aracılığıyla satın alır. Borsalar, kripto para birimi satın almanıza, satmanıza ve tutmanıza izin verir. Bir hesap oluşturmak, bir aracılık hesabı açmaya benzer; kimliğinizi doğrulamanız ve banka hesabı veya banka kartı gibi bir tür finansman kaynağı sağlamanız gerekir.

Başlıca borsalar Binance, Coinbase, Kraken ve Gemini, Gate.io‘dur. Ayrıca Robinhood gibi bir çevrimiçi komisyoncudan Bitcoin satın alabilirsiniz.

Bitcoin’inizi satın aldığınızdan yerden bağımsız olarak, onu saklamak için bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız olacak. Bu, sıcak cüzdan veya soğuk cüzdan olarak adlandırılan bir şey olabilir. Sıcak bir cüzdan (çevrimiçi cüzdan olarak da adlandırılır), bir borsa veya sağlayıcı tarafından bulutta saklanır. Çevrimiçi cüzdan sağlayıcıları arasında Exodus, Electrum ve Mycelium bulunur. Soğuk cüzdan (veya mobil cüzdan), Bitcoin’i depolamak için kullanılan ve İnternet’e bağlı olmayan çevrimdışı bir cihazdır. Bazı mobil cüzdan seçenekleri arasında Trezor ve Ledger bulunur.

Bitcoin satın almakla ilgili birkaç önemli not: Bitcoin pahalı olsa da bazı borsalarda kesirli Bitcoin satın alabilirsiniz. Ayrıca, genellikle kripto işlem tutarınızın küçük yüzdeleri olan ancak küçük satın alımlarda gerçekten birikebilen ücretlere de dikkat etmeniz gerekecek. Son olarak, Bitcoin alımlarının görünüşte diğer birçok hisse senedi alımları gibi anlık olmadığını unutmayın. Bitcoin işlemlerinin madenciler tarafından doğrulanması gerektiği için Bitcoin alımınızı hesabınızda görmeniz en az 10-20 dakikanızı alabilir.

Bitcoin-BTC-destek direnç seviyeleri ne

Bitcoin’e Nasıl Yatırım Yapılır?

Hisse senedi gibi, Bitcoin’i bir yatırım olarak satın alabilir ve tutabilirsiniz. Bitcoin’inizi nerede tutmayı seçerseniz seçin, insanların nasıl yatırım yapacaklarına ilişkin felsefeleri değişiklik gösterir: Bazıları uzun vadeli satın alır ve tutar, bazıları alır ve bir fiyat yükselişinden sonra satmayı amaçlar ve bazıları da fiyatının düşeceği üzerine bahse girer. Bitcoin’in fiyatı zaman içinde büyük fiyat dalgalanmaları yaşadı, yalnızca 2020’de 5.165 $’a kadar düştü ve 28.990 $’a kadar yükseldi.

Marquez, “Bazı yerlerde insanlar bir şeyleri ödemek için Bitcoin kullanıyor olabilir, ancak gerçek şu ki, bir süre için nispeten hızlı bir şekilde değeri artacak gibi görünen bir varlık. Öyleyse neden gelecek yıl bugünkü değerinden çok daha değerli olacak bir şeyi satasınız ki? Onu elinde tutanların çoğu uzun vadeli yatırımcılar.” diyor.

Bitcoin Almalı mıyım?

Genel olarak, birçok finans uzmanı, müşterilerinin kripto para birimi satın alma arzusunu destekler. Ancak müşteriler ilgi göstermedikçe bunu önermezler. Sertifikalı bir finansal planlamacı olan Ian Harvey, “Bizim için en büyük endişe, birinin kriptoya yatırım yapmak istemesi ve seçtiği yatırımın başarılı olmaması ve ardından birdenbire çocuklarını üniversiteye gönderememesidir.” diyor.

Kripto para biriminin spekülatif doğası, bazı planlamacıların, müşterilerin “yan” yatırımları için onu önermesine neden oluyor. Dallas’taki CFP’den Scott Hammel, “Bazıları buna Vegas hesabı diyor” diyor. “Bunu gerçek uzun vadeli bakış açımızdan uzak tutalım, portföyünüzün çok büyük bir parçası olmadığından emin olun.”

Gerçek anlamda, Bitcoin tek bir hisse senedi gibidir ve danışmanlar portföyünüzün önemli bir bölümünü herhangi bir şirkete koymanızı önermezler. Planlayıcılar, tutkuluysanız, Bitcoin’e en fazla %1 ila %10’dan fazlasını koymamanızı önerir. Hammel, “Tek bir hisse senedi olsaydı, portföyünüzün önemli bir bölümünü asla ona tahsis etmezdiniz” diyor.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir