Kripto RehberNedir?

Stop Loss Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bir yatırımdaki riskinizi sınırlandırmak için bir çıkış planına ihtiyacınız var. Ve bir yatırım aleyhinize olduğunda, bir stop-loss emri bu planın çok önemli bir parçasıdır. Stop loss nedir? Basitçe, Stop-loss emri, bir kripto para belirli bir fiyata ulaştığında belirli bir kripto parayı almak veya satmak için verilen emirdir. Peki stop loss nedir, stop loss emrinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Gelin birlikte detaylara bakalım.

Stop Loss Nedir?

Stop Loss Nedir? Traderlar ve yatırımcılar tarafından kayıpları sınırlamak ve riske maruz kalmayı azaltmak için kullanılan bir araçtır. Yatırımcı, yatırımının fiyatını, zarar edecek seviyelere gelirse mevcut pozisyonunda çıkmak için bir emir girer. Stop loss emrini kullanarak, piyasanın, yatırımcının aleyhine hareket etmesi durumunda ticaretteki riskini belirli bir miktarla sınırlar.

Örneğin, hisse başına 25$’lık bir hisse senedi satın alan trader, hisselerini satmak için bir stop loss emri girebilir. Ve ticaretini hisse başına 20$’dan kapatabilir. Yatırım üzerindeki riskini, hisse başına maksimum 5 dolar kayıpla etkin bir şekilde sınırlar. Hisse senedi fiyatı hisse başına 20$’a düşerse, emir otomatik olarak yerine getirilecektir. Ve alım satım kapatılacaktır. Stop-loss emirleri, bir trader’ın pozisyonuna karşı ani ve önemli bir fiyat hareketi olması durumunda özellikle yardımcı olabilir.

Özetle Stop Loss Nedir:

  • Stop loss emri, bir hisse senedinin stop fiyatı olarak bilinen belirli bir fiyata ulaştığında alınacağını veya satılacağını belirtir.
  • Stop fiyatına ulaşıldığında, stop emri bir piyasa emri olur ve bir sonraki uygun fırsatta gerçekleştirilir.
  • Bir kripto paranın fiyatı düştüğünde yatırımcı, kayıplarını önlemek için çoğu durumda stop loss emrini kullanır.

Stop Loss Emirlerini Anlamak

Traderlar veya yatırımcılar, karlarını korumak için bir stop loss emri kullanmayı seçebilirler. Hisse senedi piyasa emri haline geldiğinden düşmeye devam ederse emrin gerçekleşmeme riskini ortadan kaldırır. 

Stop loss’un bir olumsuz yönü, bir hisse senedinin aniden stop fiyatının altına düşmesidir. Emir tetiklenecek ve hisse senedi, stop loss seviyenizin keskin bir şekilde altında işlem görse bile, hisse bir sonraki uygun fiyattan satılacaktır.

Satış durdurma emri, bir müşterinin, belirli bir durdurma fiyatının altına inmesi durumunda bir aracının bir menkul kıymet satmasını talep etmesi anlamına gelir. Alış durdurma emrinde, durdurma fiyatı mevcut piyasa fiyatının üzerinde belirlenir. Yatırımcılar, stop-loss emrinin etkinliğini, onu takip eden bir stop ile birleştirerek daha da artırabilirler.

Stop Loss Emrinin Avantajları

Stop-loss emrinin en önemli faydası, uygulanmasının hiçbir maliyeti olmamasıdır. Normal komisyonunuz ancak stop loss fiyatına ulaştığında ve kripto paranın satılması gerektiğinde tahsil edilir. 

Stop loss emrinin ek bir yararı, karar vermenin herhangi bir duygusal etkiden bağımsız olmasına izin vermesidir. İnsanlar hisse senetlerine “aşık olma” eğilimindedir. Örneğin, bir hisse senedine bir şans daha verirlerse, geri geleceğine dair yanlış inancı sürdürebilirler. Gerçekte, bu gecikme yalnızca kayıpların artmasına neden olabilir.

Ne tür bir yatırımcı olursanız olun, neden bir hisse senedine sahip olduğunuzu kolayca tespit edebilmelisiniz. Stratejiniz ne olursa olsun, planladığınız strateji ancak stratejinize bağlı kalırsanız işe yarar. Dolayısıyla, sıkı bir al ve tut (HODL) yatırımcısıysanız, zararı durdur emirleriniz neredeyse işe yaramaz olacaktır.

Stop loss emrinin bir avantajı da, bir kripto paranın günlük olarak nasıl performans gösterdiğini izlemek zorunda olmamanızdır. Bu kolaylık özellikle tatildeyken veya hisse senetlerinizi uzun süre izlemenizi engelleyen bir durumda oldukça kullanışlıdır.

Günün sonunda başarılı bir yatırımcı olacaksanız stratejinize güvenmeniz gerekir. Bu, planınızı sürdürmek anlamına gelir. Stop loss emirlerinin avantajı, yolda kalmanıza ve muhakemenizin duygularla bulanıklaşmasını önlemenize yardımcı olmalarıdır.

Son olarak, stop loss emirlerinin borsada para kazanacağınızı garanti etmediğini anlamalısınız. Yine de akıllı yatırım kararları vermek zorundasınız. Bunu yapmazsanız, kayıplarınızı artırabilirsiniz. Ve stop loss’u kullanmazsanız kayıplarınızın miktarı da artacaktır.

Stop Loss Emirlerinin Dezavantajları

Ana dezavantaj, bir kripto para fiyatındaki kısa vadeli bir dalgalanmanın stop fiyatını etkinleştirebilmesidir. Asıl olay, bir kripto paranın günden güne dalgalanmasına izin verirken aynı zamanda mümkün olduğunca fazla aşağı yönlü riski önleyen bir stop-loss yüzdesi seçmektir. Bir haftada %10 veya daha fazla dalgalanma geçmişi olan bir hisse senedine %5 stop-loss emri vermek iyi bir strateji olmayabilir. Zararı durdur (stop loss) emrinizin yürütülmesinden elde edilen komisyonda büyük olasılıkla sadece para kaybedersiniz.

Durakların yerleştirilmesi gereken seviye için kesin kurallar yoktur. Tamamen sizin bireysel yatırım tarzınıza bağlıdır. Aktif bir trader %5 seviyesini kullanabilirken, uzun vadeli bir yatırımcı %15 veya daha fazlasını seçebilir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise stop fiyatınıza ulaştığınızda stop emrinizin piyasa emrine dönüşmesidir. Yani sattığınız fiyat, stop fiyatından çok farklı olabilir. Bu gerçek, özellikle hisse senedi fiyatlarının hızla değişebildiği hızlı hareket eden bir piyasada geçerlidir. 

Sonuç

Stop loss emri basit bir araçtır, ancak birçok yatırımcı onu etkin bir şekilde kullanamaz. İster aşırı kayıpları önlemek, ister kârları kilitlemek olsun neredeyse tüm yatırım stillerinde bu araçtan yararlanabilirsiniz. Stop loss’u bir sigorta poliçesi olarak düşünün. Bunu asla kullanmak zorunda kalmayacağınızı umarsınız. Ancak ihtiyacınız olduğunda bir korumaya sahip olduğunuzu bilmek iyidir.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir