Kripto RehberNedir?

Kripto Para Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kripto parayı şimdiye kadar hemen hemen herkes duymuştur. Ancak çoğu insan hala bunun ne olduğunu tam anlamıyla bilmiyor. Kripto para bir dijital para biçiminden daha fazlasıdır ve bunun altında yatan teknoloji, finans sektörünü ve diğer birçok endüstriyi dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, kripto para birimi hakkında bilgi edinmek için zaman ayırmaya değer. Öncelikle kripto para nedir? Özetle, kripto para, mal ve hizmet satın almak için bir değişim aracı olarak çalışmak üzere tasarlanmış dijital bir para birimidir. Şimdi gelin kripto para dünyasına daha yakından bakalım.

Kripto para nedir?

Kripto para nedir? Kripto para, işlemleri doğrulamak ve yeni para birimleri oluşturmak için merkez bankalarına veya güvenilir üçüncü taraflara dayanmayan dijital bir para birimidir. Bunun yerine, blockchain adı verilen halka açık bir defterdeki işlemleri onaylamak için kriptografi kullanır .

Bu tanım şu anda düpedüz şifreli görünebilir. Ancak bu genel bakışın sonunda, kriptoyu anlamak için bir şifre çözme anahtarına ihtiyacınız olmayacak.

Her biri değişen değerlere sahip dolaşımda olan binlerce farklı kripto para birimi vardır. İlk kripto para birimi Bitcoin (BTC), 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir programcı tarafından geliştirilmiştir.

Nakamoto, “Bir Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı 2008 tarihli bir white paper‘da, blok zincirinin ilk tanımını sunar. Blockchain, herhangi bir merkez bankası veya güvenilir üçüncü tarafın katılımı olmadan kripto para biriminin, devlet tarafından verilen (fiat) para birimleri gibi çalışmasını sağlayan teknolojidir.

Blockchain, özellikle dijital nakitle ilişkili “çifte harcama sorununu” çözüyor. Dijital bilgi kolayca kopyalanabildiğinden, dijital para, bir para biriminin “kopyalanmasını” veya başka bir şekilde birden fazla kez harcanmasını güvenilir bir şekilde önleyen bir mekanizma gerektirir.

Kolektif bir varlık olarak küresel finansal sistem, tarihsel olarak parasal işlemlerin meşruiyetini sağlamaktan sorumlu olmuştur.

Kripto para biriminin geçerliliği, dünyanın merkez bankalarının herhangi bir müdahalesi olmaksızın kurulur ve korunur. Bunun yerine, kripto para birimi işlemlerinin defterleri halka açık tutulur. Blockchain teknolojisi tarafından doğrulanan işlemler değişmezdir, yani değiştirilemezler. Bu, bilgisayar korsanlarının sahte işlem kayıtları oluşturmasını önler ve kullanıcılar arasında güven oluşturur.

Kaç tane kripto para vardır?

Mevcut binlerce kripto para birimi ve şu anda geçersiz olan binlerce kripto para birimi var. CoinMarketCap‘e göre, 2022 Mart ayı itibariyle 18.087 kripto para birimi var ve sürekli olarak yeni tokenlar piyasaya çıkmaya devam ediyor.

Bu kadar çok kripto para biriminin olmasının nedeni, kripto para oluşturmanın son derece kolay olmasıdır. Ethereum‘un (ETH) blok zinciri, kullanıcıların blok zincirine kod bitleri yazmasına izin vererek, esasen herkesin Ethereum ağını kullanan yeni bir jeton başlatmasına izin verir. Böylece geliştiriciler her şeyi sıfırdan oluşturmak yerine önceden var olan altyapıyı kullanabilirler.

Kripto para birimi nasıl çalışır?

Bir kripto para birimi işlemi yapmak için, o dijital para birimi için bir cüzdana ihtiyacınız var . Bir kripto para cüzdanı aslında herhangi bir para birimi tutmaz; sadece blok zincirindeki fonlarınız için bir adres sağlar. Bir kripto para cüzdanı ayrıca güvenli işlemleri tamamlamanızı sağlayan özel ve genel anahtarlar içerir.

Bir kripto para birimi değişimi kullanarak kripto para birimi satın alabilir veya satabilirsiniz. Hem fiat hem de kripto para birimlerinde mevduat tutabilen borsalar, kripto para birimi işlemlerini tamamlamak için alıcı ve satıcıların uygun bakiyelerini kredilendirir ve borçlandırır. Bir ürün veya hizmet gibi bir şey satın almak için kripto para birimini de kullanabilirsiniz.

Her kripto para satın aldığınızda veya bir satın alma işlemini tamamlamak için kullandığınızda, cüzdan adresinizden satıcının cüzdan adresine belirli bir kripto para biriminin hareketine izin vermiş olursunuz. Kripto para birimi işlemi, özel anahtarınızla şifrelenir ve blok zincirine gönderilir.

Kripto para ağının madencileri, işlemi şifrelemek için özel anahtarınızın kullanıldığını doğrulamak için genel anahtarınıza erişir. İşleminizi içeren blok onaylandıktan sonra, defter hem sizin hem de satıcının adresi için yeni kripto para bakiyelerini gösterecek şekilde güncellenir. Tüm bu süreç yazılım tarafından yürütülmektedir.

Neden blockchain olarak adlandırılıyor?

Blok, bir kripto para birimi ağındaki işlem verilerinin bir koleksiyonudur. Temel olarak, A kişisinin bu miktarda kripto para birimini B kişisine gönderdiğini, X Kişisinin Y Kişisinden bu kadar kripto para birimi aldığını vb. belirtir.

Bir blok, kendisinden hemen önce gelen bloğa bir referans içerir. Bloklar, önceki bloklara referanslar yoluyla birbirine bağlanan bir zincir oluşturur. Defterdeki bir bloğu değiştirmek için, bir bilgisayar korsanının onu takip eden tüm blok zincirini yeniden oluşturması gerekir, çünkü bunu yapmaması kripto para birimi ağı tarafından kabul edilmeyecek bir geçersiz referanslar zinciri oluşturacaktır.

Bloklar, kripto para birimi ağının bloğun geçerliliğini doğrulamasını sağlayan ek bilgileri içerir. Dağıtılmış fikir birliği oluşturmanın iş kanıtı (PoW) yöntemi, blok zincirine blok eklemek için yüksek bilgi işlem gücü kullanan kripto para birimi madencilerine dayanır. Bilgi işlem gücü, çözümlerinin doğru olduğu kolayca doğrulanan matematik problemleri gibi karmaşık bulmacaları çözer. Madenciler genellikle kripto para birimi ve işlem ücretleri ile ödüllendirilir.

Blok bulmacasına geçerli bir çözüm hesaplayan bir madenci olmadan blok zincirine yeni bloklar eklenemez. Her işlemde blok zinciri uzar ve yeni bir blok eklemek için gereken bilgi işlem gücü miktarı artar. Blok zinciri, tasarımı gereği, giderek daha fazla kurcalanmaya karşı korumalı hale geliyor; Bugün bir bilgisayar korsanı, işlemleri başarılı bir şekilde değiştirmek için kripto para ağındaki bilgi işlem gücünün çoğunluğuna eşdeğer bir bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyacaktır.

Bir blok zincirine eklemek için dağıtılmış fikir birliği oluşturmanın başka bir yöntemi, hisse kanıtı(PoS) olarak bilinir. Proof-of-stake yöntemi, büyük miktarlarda bilgi işlem gücü gerektirmek yerine, en zengin veya en eski hisseye sahip kripto para birimi sahiplerinin işlemleri doğrulayarak bloklar oluşturmasını sağlar.

Paydaşlar yarı rastgele seçilir. En zengin bireylerin sahte işlemler oluşturmasını veya blok zinciri üzerinde çok fazla güç kullanmasını önlemek için ek mekanizmalar mevcuttur.

Kripto neden bu kadar popüler?

  • Artan fayda: Kripto paralar ve blockchain teknolojisi için yeni kullanımlar her zaman gelişiyor. Yeni merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamalarından blok zinciri oyunlarına  ve takas edilemeyen tokenlere kadar sektör sürekli gelişiyor. Ek olarak, daha fazla perakendeci ve hizmet sağlayıcı ödeme olarak kripto para birimini kabul ediyor.
  • Cazip yatırım: Bir varlık sınıfı olarak kripto para biriminin değeri son beş yılda fırladı. O zaman, niş bir konudan ana akım medyada çok fazla ses almaya kaydı. Birçok kişi, büyük getiriler elde etmek için yatırım yapmayı çekici bir varlık sınıfı olarak görüyor.
  • Fütürizm: Birçok insan kripto para biriminin paranın geleceği olduğuna inanıyor. Gerçekten de, çeşitli sektörlerdeki birçok işletme, operasyonları iyileştirmek için blok zincir teknolojisini kullanmanın yollarını geliştiriyor. Hala kripto para biriminin ilk günlerinde olabiliriz.

En büyük kripto para birimleri

Bunlar en büyük beş kripto para birimidir:

RütbeMadeni Para AdıPiyasa değeri
1Bitcoin (BTC)796 milyar dolar
2Ethereum (ETH)328 milyar dolar
3Tether (USDT)80 milyar dolar
4Binance Coin (BNB)65 milyar dolar
5USD Coin (USDC)52 milyar dolar
Coinmarketcap.com 9 Mart 2022 verileri

En değerli kripto para birimlerinin listesi, tıpkı en değerli halka açık şirketlerin listesi gibi sürekli değişmektedir. Ancak kripto para birimleri mavi çipli hisse senetlerinden daha değişken olma eğiliminde olduğundan, kripto para birimlerinin değer sıralaması hızla değişebilir. Yine de listenin başındaki birkaç kripto birimi genelde aynıdır.

Bitcoin, açık ara en değerli kripto para birimidir. Orijinal kripto para birimi olarak, en güçlü benimseme oranına ve geniş bir madenci ağına sahiptir. Bu faktörler, bu listenin başında kalmasını sağlar.

Ethereum’un Etheri, ikinci en büyük kripto para birimidir ve sürekli olarak böyle devam etmiştir. Ethereum, Ether’in yanı sıra diğer kripto para birimleri için bir platform görevi görür ve diğer belirteç oluşturuculara merkezi olmayan uygulamalar sunmak, Ether’in sürekli olarak diğer belirteçlerden daha yüksek değerde kalmasını sağlar. Çoğu kripto para birimi, Ethereum tarafından sağlanan merkezi olmayan uygulamalara güvenir.

Kripto para birimlerinin avantajları ve dezavantajları

Kripto para birimini kullanmanın geleneksel finansa göre birkaç büyük avantajı vardır. İşte avantajları:

  • Hız: Bir kripto para birimi işleminin onaylanması birkaç dakika kadar kısa sürebilir. Onaylandıktan sonra, alan taraf parayı uygun gördüğü şekilde harcayabilir. Geleneksel finansta, bir transferin netleşmesi en az bir gün sürer.
  • Daha düşük ücretler: Çoğu durumda, kripto para birimini kullanmanın maliyeti, geleneksel finansal kurumları kullanmaktan önemli ölçüde daha düşüktür. Örneğin, kripto para birimini depolamak için herhangi bir ücret yoktur. Oysa birçok banka aylık ücret alır. Uluslararası birine para göndermenin maliyeti, geleneksel uluslararası havale hizmetlerine kıyasla son derece düşüktür.
  • Giriş engeli yoktur: Geleneksel finanstan farklı olarak, bitcoin kullanmak için geçerli bir kimliğe sahip olmanıza veya bir bankaya gitmenize gerek yoktur. Kredi kontrolü yok. Sağlamanız gereken müşterinizi tanıyın bilgisi yok. Bu, dünyadaki milyonlarca banka hesabı olmayan insan için son derece çekici olabilir.
  • Güvenlik: Kripto paralar, internetteki işlemler için nakit tutmaktan veya banka kartı kullanmaktan çok daha güvenlidir. Bir bilgisayar korsanı, cüzdanınızda tutulan bitcoin’i çalmak için özel anahtarınıza ihtiyaç duyar. Ayrıca, kripto para birimi işlemleri genellikle anonimdir.

Kripto para tutmanın bazı dezavantajları da vardır. Onlar da şunlardır:

  • Sigorta yoktur: Kripto para biriminde tutulan fonların sigortası yoktur. ABD’de bir banka hesabına yatırılan fonlar genellikle FDIC aracılığıyla sigortalanır. Banka paranızı kaybederse, hesap sahibi başına 250.000$’a kadar sigortalanırsınız. Ancak kripto paralarda böyle bir işlem şu an için yapılamaz.
  • İşlemlere itiraz etmenin yolu yoktur: Birine yanlışlıkla çok fazla şey gönderirseniz veya karşılığında almanız gereken şeyi almazsanız, bir işleme itiraz etmenin veya geri almanın bir yolu yoktur. Blok zincirinde onaylanan tüm işlemler sonuçlandırılır. Paranızı geri almanın tek yolu, karşı tarafın parayı size göndermeyi kabul etmesidir.
  • Fonlara erişimi kaybetmek kolaydır: Özel anahtarınızı kaybederseniz, artık paranıza erişiminiz olmaz. Özel anahtar, işlemleri imzalamak ve bunları blok zincirine yazmak için gereklidir. Özel anahtarınızı birden çok yerde yedeklediğinizden emin olun.
  • Yüksek oynaklık: Birçok kripto para biriminin değerleri son derece değişkendir. Bu, para biriminin oynaklığına uyum sağlamak için perakende fiyatlarının dalgalanması gerekeceğinden, mal ve hizmetler için bir ödeme aracı olarak kullanılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca, fiyatın herhangi bir günde %10’dan fazla kolayca sallanabilmesi, bir yatırımcı olarak kötüdür.

Kripto para madenciliği nasıl yapılır?

Madencilik kripto para birimi, blok zincirindeki işlemleri doğrulamak için bilgi işlem gücünüzü kullanma sürecidir. Bir bloğu doğruladığınızda, bir ödül alırsınız ve işlem yapan taraflardan bir miktar ücret alırsınız.

Kripto para madenciliği yapmaya başlamak için, sürece adayabileceğiniz bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Madencilikten kazandığınızdan daha fazlasını elektriğe harcamadığınızdan emin olmak için enerji açısından verimli işlemcilere sahip bir bilgisayarınızın olması gerekir.

Çoğu kripto para birimini çıkarmak için gerçekten yalnızca iki uygun işlemci seçeneği vardır: GPU‘lar veya ASIC‘ler. GPU, tipik olarak oyun bilgisayarlarında veya grafik işleme için kullanılan üst düzey bilgisayarlarda bulunan bir grafik işleme birimidir. ASIC, uygulamaya özel entegre devre anlamına gelir. Belirli bir kripto para biriminin madenciliğini yapmak için özel olarak tasarlanmış bir çiptir.

ASIC‘lerin avantajı, çok daha verimli olmalarıdır. Dezavantajı, bunları kullanarak madencilik yapabileceğiniz şeylerde çok daha az esnek olmaları ve GPU‘lardan daha pahalı olmalarıdır.

Donanıma sahip olduğunuzda, sadece bir kripto para cüzdanı ve bazı madencilik yazılımları kurma meselesi. Madencilik bilgisayarınızı, çok fazla ısı üreteceğinden, evinizin serin ve iyi havalandırılan bir bölümünde sakladığınızdan emin olun. Ve bütün gün madencilik (mining) yapmak için internete bağlı tuttuğunuzdan emin olun.

Her şey ayarlandıktan sonra, oldukça pratik bir işlemdir. Ancak, madenciliğini yaptığınız kripto para birimlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Fiyatta keskin bir düşüş, operasyonu kârsız hale getirebilir.

Kripto para birimleri iyi bir yatırım mı?

Kripto para birimleri yatırım olarak basitçe “iyi” veya “kötü” değildir. Kripto para birimleri, çeşitlendirilmiş bir varlık portföyüne uygun olabilir. Ancak paranızın çoğunu veya tamamını kripto para birimi kadar değişken bir varlık sınıfına koymanın portföyünüze iyi hizmet etmesi pek olası değildir.

Kripto para birimlerinin yeniliği, risklerini kolayca anlaşılmaz hale getirir. Bu da kripto para birimi değerlerinin diğer varlıkların değerleriyle nasıl ilişkili olduğuna dair yetersiz bir anlayışa dönüşür. Diğer varlıkların fiyatları değiştiğinde kripto para fiyatlarının nasıl dalgalanacağını güvenle tahmin etmek için yeterli geçmiş veri mevcut değil. Bu görünürlük eksikliği, istediğiniz risk seviyesini aşmadan, getirileri en üst düzeye çıkaran dengeli bir portföy oluşturmanın önünde bir engel oluşturur.

Geçmiş verilerin eksikliğine rağmen, kurumsal yatırımcılar, bankalar ve şirket CEO’ları dahil olmak üzere birçok yatırımcı, kripto para biriminin herkesin portföyünün bir parçası olması gerektiğini iddia ediyor. Kripto para biri nedir, nasıl çalışır ve fiat para birimine göre hangi değeri sağlayabilir? Bunların cevaplarını anlamak, kripto para birimine para yatırmadan önce önemli bir ilk adımdır.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir