Kripto RehberNedir?

Monero (XMR) Nedir? Monero (XMR) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Çoğumuz kripto para deyince aklımıza ilk olarak Bitcoin gelir. Ancak, özellikle gizlilik odaklı özellikleri nedeniyle yüksek düzeyde popülerlik ve kabul görmüş başka bir para birimi daha var. Buna Monero (XMR) denir. Peki Monero (XMR) Nedir? Monero ve Bitcoin’in Farkı Nedir? Monero, Gizliliği Nasıl Artırır? Monero Madenciliği Nasıl Yapılır? Monero (XMR)’yu Nereden Satın Alabilirsiniz? Tüm soruların cevapları bu makalemizde!

Monero (XMR) Nedir?

Monero (XMR) Nedir? Monero (XMR), 2014 yılında piyasaya sürülen açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Konsept üzerine inşa edilmiş ve faaliyet göstermektedir. 

Monero’nun blok zinciri kasıtlı olarak opak olacak şekilde yapılandırılmıştır. Göndericilerin ve alıcıların kimliği ve her işlemin miktarı gibi işlem ayrıntılarını, katılımcıların kullandığı adresleri gizleyerek anonim hale getirir.

Anonimliğin yanı sıra, Monero için madencilik süreci eşitlikçi bir konsepte dayanıyor. Bu, tüm insanların eşit olduğu ve eşit fırsatları hak ettiği ilkesidir. Geliştiricileri, Monero’yu piyasaya sürdüklerinde kendileri için herhangi bir hisse tutmadılar. Ancak sanal para birimini daha da geliştirmek için katkılardan ve topluluk desteğinden yararlandılar.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Monero, 2014 yılında piyasaya sürülen açık kaynaklı, gizlilik odaklı bir kripto para birimidir.
  • Blok zinciri, katılımcıların kullandığı adresleri gizleyerek işlem ayrıntılarını ve her işlemin miktarını anonim hale getiren opaktır.
  • Yatırımcılar kendi CPU’larını kullanarak Monero madenciliği yapabilirler, bu da özel donanım için ödeme yapmaları gerekmediği anlamına gelir.
  • Gizlilik özellikleri, Monero’nun karanlık ağda kullanımının yanı sıra yasa dışı faaliyetler için kullanımını kolaylaştırır.

Monero ve Bitcoin’in Farkı Nedir?

Bitcoin piyasadaki en popüler kripto para birimidir. Sözde ad adreslerini kullanarak katılımcının kimliğini korumaya çalışan bir protokol üzerinde çalışır. Bu takma adlar, rastgele oluşturulmuş alfabe ve sayı kombinasyonlarıdır. 

Ancak bu yaklaşım, hem Bitcoin adresleri hem de işlemler blok zincirine kaydedildiğinden ve bunları halka açık erişime açtığından sınırlı gizlilik sunar. Sahte adresler bile tamamen özel değildir. Bir katılımcı tarafından zaman içinde gerçekleştirilen birkaç işlem aynı adrese bağlanabilir. Bu da başkalarının bir adres sahibinin eğilimleri ve kimliklerinden haberdar olmasına olanak tanır. 

Monero’nun Bitcoin’e göre bir başka avantajı da takas edilebilirliktir. Bu, iki para biriminin aralarında hiçbir fark olmaksızın karşılıklı olarak ikame edilebileceği anlamına gelir. İki tane 1 dolarlık banknot değer olarak eşit olsa da, her biri benzersiz bir seri numarası taşıdığı için takas edilemez. Buna karşılık, aynı kalitede iki tane bir ons altın külçesi, her ikisi de aynı değere sahip olduğu ve herhangi bir ayırt edici özellik taşımadığı için değiştirilebilirdir. Bu benzetmeyi kullanarak, bir Bitcoin 1 dolarlık banknottur, Monero ise o altın parçasıdır.

Her Bitcoin’in işlem geçmişi blok zincirine kaydedilir. Dolandırıcılık, kumar veya hırsızlık gibi belirli olaylarla bağlantılı olabilecek ve bu tür birimlerin bulunduğu hesapları bloke etmenin, askıya almanın veya kapatmanın yolunu açan Bitcoin birimlerinin belirlenmesine olanak tanır.

Monero’nun izlenebilir olmayan bir işlem geçmişi vardır. Bu da katılımcılara, tutulan birimlerinin başkaları tarafından reddedilme veya kara listeye alınma riskini taşımadıkları çok daha güvenli bir ağ sunar.

Monero, Gizliliği Nasıl Artırır?

Monero, halka imzaları ve gizli adresler kavramlarını kullanarak gizlilik endişelerini hafifletir. Halka imzaları, gönderenin kimliğini bir gruptaki diğer katılımcılardan gizlemesini sağlar. Halka imzalar, grubun bir üyesinin anonim dijital imzalarıdır, ancak hangi üyenin bir işlemi imzaladığını göstermezler.

Bir halka imzası oluşturmak için Monero platformu, göndericinin hesap anahtarlarının bir kombinasyonunu kullanır ve bunu blok zincirindeki ortak anahtarlarla birleştirir. Bu, onu özel olduğu kadar benzersiz kılar. Karmaşık imzayı üretmek için grup üyelerinden hangisinin anahtarlarının kullanıldığını belirlemek hesaplama açısından imkansız olduğundan, gönderenin kimliğini gizler.

Gizli adresler, tek seferlik kullanım için rastgele oluşturulmuştur. Bu adresler, alıcı adına her işlem için oluşturulduğundan ek gizlilik ekler. Bu gizli adreslerin kullanılması, bir işlemin gerçek hedef adresinin gizlenmesini sağlar ve alıcı katılımcının kimliğini gizler.

Ring Gizli İşlemleri veya RingCT, bir işlemin miktarını gizlemeyi de sağlar. Göndericilerin ve alıcıların kimliklerini gizlemede başarı elde ettikten sonra, RingCT işlevi Ocak 2017’de tanıtıldı ve Monero ağında yürütülen tüm işlemler için zorunlu hale getirildi.

Monero Madenciliği Nasıl Yapılır?

Monero, Windows, macOS, Linux, Android ve FreeBSD dahil olmak üzere tüm önde gelen işletim sistemi platformlarında çalışır. Para birimi, bireylerin madencilik havuzlarına katılarak faaliyetleri için ödüllendirildiği veya bireysel olarak kripto para çıkarabilecekleri bir madencilik sürecini destekler.

Monero madenciliği standart bir bilgisayarda gerçekleştirilebilir ve uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) gibi herhangi bir özel donanıma ihtiyaç duymaz. ASIC, Bitcoin gibi kripto para birimlerini çıkarmak için yaygın olarak kullanılan maliyetli bir donanım biçimidir. Bunun yerine, para birimini çıkarmak için kendi bilgisayarınızın CPU veya GPU’sunu kullanabilirsiniz. Kullanılabilecek donanımların tam listesi Monero web sitesinde mevcuttur. Kullanıcılar ayrıca bir geliştirici ücretine mal olabilecek belirli yazılımları da yükleyebilir.

Şirketin web sitesine göre, Monero iş kanıtı (PoW) madenciliğine güveniyor. Bu, Monero gibi belirli kripto para birimlerine güvenlik sağlayan bir algoritmadır. Bu sistem, arzı çarpıtabilen ve gerçekte mevcut olandan çok daha fazlası olduğunu gösteren çifte harcamayı çevreleyen sorunları önler.

Monero (XMR)’yu Nereden Satın Alabilirsiniz?

Monero (XMR) satın almak için aşağıdaki kripto para borsalarını kullanabilirsiniz;

  • Binance
  • Gate.io
  • KuCoin
  • Huobi Global
  • Kraken
  • Bitfinex

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir