Cardano (ADA) Nedir? ADA’yı Nereden Satın Alabilirsiniz?
Piyasaya girmesiyle çok hızlı bir ivme yakalayan Cardano (ADA) Nedir? Özetle Cardano, halka açık bir blok zinciri platformudur. Açık kaynak kodludur ve merkezi değildir, ortak bir payın kanıtı kullanılarak elde edilmiştir. Dahili kripto para birimi ADA ile eşler arası işlemleri kolaylaştırabilir. Şimdi gelin detayları inceleyelim! Cardano (ADA) Nedir? Cardano Nasıl Kuruldu? ADA Tokeni, Cardano Geliştirme Aşamaları ve Cardano (ADA)’yı Nereden Satın Alabilirsiniz? Tüm soruların cevapları bu makalemizde.
Cardano (ADA) Nedir?
Cardano (ADA) Nedir? Cardano, iş kanıtı (PoW) ağlarına daha verimli bir alternatif olarak tasarlanmış üçüncü nesil, merkezi olmayan bir hisse kanıtı (PoS) blok zinciri platformudur. Ethereum gibi PoW ağlarında ölçeklenebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve sürdürülebilirlik, artan maliyetlerin altyapı yükü, enerji kullanımı ve yavaş işlem süreleri ile sınırlıdır.
Proof-of-work (PoW) blok zinciri Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson, bu zorlukların blok zincir ağları üzerindeki etkilerini anladı ve 2015 yılında Cardano’yu ve birincil kripto para birimi olan ADA’yı geliştirmeye başladı.
Cardano platformu Ouroboros konsensüs protokolü üzerinde çalışır. Cardano tarafından kuruluş aşamasında oluşturulan Ouroboros, yalnızca güvenli olduğu kanıtlanan değil, aynı zamanda bilimsel akademik araştırmalarla ilk bilgilendirilen ilk PoS protokolüdür. Cardano yol haritasındaki her bir geliştirme aşaması veya dönemi, her ikisinin de kullanım uygulamalarının gelecekteki yönleriyle ilgili kilometre taşlarına doğru ilerleme sağlamak ve bunlara ulaşmak için, meslektaşlar tarafından gözden geçirilmiş içgörüleri kanıta dayalı yöntemlerle birleştiren araştırmaya dayalı çerçeve tarafından sabitlenir.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- Cardano, çok varlıklı bir defter ve doğrulanabilir akıllı sözleşmelerle merkezi olmayan bir uygulama (DApp) geliştirme platformu olmayı hedefleyen bir blok zinciri platformudur.
- Cardano beş aşamada inşa ediliyor: temel, ademi merkeziyetçilik, akıllı sözleşmeler, ölçeklendirme ve yönetişim.
- Cardano, hisse kanıtı Ouroboros konsensüs protokolüne göre çalışır ve gelişmeler, bilimsel akademik araştırmalar tarafından bilgilendirilir.
- Cardano’nun birincil kripto para birimine “ADA” denir.
- Cardano gözetimi merkezi değildir ve The Cardano Foundation, IOHK ve EMURGO tarafından paylaşılır.
Cardano Nasıl Kuruldu?
Ethereum’un kurucu ortağı Charles Hoskinson, 2015 yılında Cardano’nun geliştirilmesine başladı ve 2017’de platformu başlattı. Cardano, kendisini Ethereum’a bir alternatif olarak konumlandırdı. Her iki platform da akıllı sözleşmeler gibi benzer uygulamalar için kullanılır ve bağlantılı ve merkezi olmayan bir sistem oluşturma hedeflerine sahiptir. Cardano, kendisini Ethereum’un güncellenmiş bir versiyonu olarak görüyor ve Ethereum’un ikinci nesil kimlik bilgileri üzerinden kendisini üçüncü nesil bir platform olarak ilan etti.
Cardano’nun ana uygulamaları kimlik yönetimi ve izlenebilirliktir. Önceki uygulama, birden çok kaynaktan veri toplanmasını gerektiren süreçleri kolaylaştırmak ve basitleştirmek için kullanılabilir. İkinci uygulama, bir ürünün üretim süreçlerini kaynaktan bitmiş ürünlere kadar izlemek, denetlemek ve potansiyel olarak sahte ürün pazarını ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
Cardano protokol ekosisteminin denetimi merkezi değildir ve sorumluluklar Cardano’nun ortakları olan Cardano Foundation, IOHK ve EMURGO tarafından paylaşılır. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Cardano Vakfı, Cardano markasının birincil gözetim ve denetiminden sorumlu yasal koruyucudur. Vakıf, protokolün küresel sahnede görünürlüğünü ilerletir, kullanım senaryosu fırsatları geliştirir ve politika yapıcılar, düzenleyiciler ve akademi ile bağlantı kurar.
ADA Tokeni
ADA, Cardano blok zincirinin yerel simgesidir ve dünya genelinde eşler arası transferler yapmak için kullanılabilir. Toplam 45 milyar token arzının %57,6’sı, ekosistemin 62,2 milyon dolarlık fon sağladığı bir İlk Para Teklifi (ICO) aracılığıyla yatırımcılara dağıtıldı.
Haziran 2021 itibariyle, ADA tokeni, yılın başından bu yana %1000’in üzerinde değer kazandı. Değer transferi ve ticaretin yanı sıra, ağ katılımcıları belirteci, stake etme ve platformun yönetişim sistemlerinde yer almak için de kullanabilirler. ADA pay sahipleri, ağın mevcut durumunu kaydeden düğümler olarak işlev gördüklerinden doğrulayıcı olarak da kabul edilir.
Belirteç ödülleri genellikle iki şekilde kazanılır: ya diğer doğrulayıcılar tarafından işletilen bir pay havuzuna pay devrederek (genellikle küçük paylar için) ya da bir pay havuzu çalıştırarak. Cardano’da stake etme, ADA stake etmeyi oldukça karlı hale getirebilecek döngüsel bir temelde çalışır. Kullanıcılar her dönemde (her beş günde bir) teşvik edilir ve platform, tüm bahislerde yıllık %4,5 faiz oranı sunar.
Cardano Geliştirme Aşamaları
Cardano, ağı çok varlıklı bir defter ve doğrulanabilir akıllı sözleşmelerle merkezi olmayan bir uygulama (DApp) geliştirme platformuna dönüştürme hedefine ulaşmak için beş aşamada inşa ediliyor. Beş aşama şunlardır:
- Vakıf (Byron dönemi)
- Ademi merkeziyetçilik (Shelley dönemi)
- Akıllı Sözleşmeler (Goguen dönemi)
- Ölçekleme (Basho dönemi)
- Yönetişim (Voltaire dönemi)
Cardano (ADA)’yı Nereden Satın Alabilirsiniz?
Cardano (ADA)’yu aşağıdaki kripto para borsalarından satın alabilirsiniz;
- Binance
- Coinbase Exchange
- KuCoin
- Huobi Global
- Kraken
- Gate.io
- Bithumb
SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.