DApp Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Öncelikle, açılımı Decentralized application olan dApp’in anlamı “Merkezi Olmayan Uygulamalar”dır. Peki dApp nedir? Basitçe, Merkezi olmayan uygulamalar, tekelci şirketlerin gücünü ortadan kaldıran eşler arası hizmetlerden oluşan yeni bir dijital ekonomidir. Tıpkı kripto para biriminin merkezi olmayan para olması gibi, Dapp’ler de merkezi olmayan uygulamalardır. Merkezi Olmayan Uygulamalar (dApp) Nedir? dApp’lerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Merkezi ve Merkezi Olmayan Uygulama Arasındaki Fark Nedir? Şimdi gelin dApp’e daha yakından bakalım!
Merkezi Olmayan Uygulamalar (dApp) Nedir?
dApp Nedir? Merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler), tek bir bilgisayar yerine bir blok zinciri veya eşler arası (P2P) bilgisayar ağında var olan ve çalışan dijital uygulamalar veya programlardır. DApp’ler tek bir otoritenin görüş ve denetiminin dışındadır. Genellikle Ethereum platformunda oluşturulan DApp’ler oyun, finans ve sosyal medya dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için geliştirilebilir.
Uber veya Twitter gibi standart bir web uygulaması, bir kuruluşun sahibi olduğu ve işlettiği bir bilgisayar sisteminde çalışır ve kuruluşa, uygulama ve çalışmaları üzerinde tam yetki verir. Bir tarafta birden fazla kullanıcı olabilir. Ancak arka taraf, tek bir kuruluş tarafından kontrol edilir.
DApp’ler bir P2P ağında veya bir blok zinciri ağında çalışabilir. Örneğin, BitTorrent, Tor ve Popcorn Time bir P2P ağının parçası olan bilgisayarlarda çalışan ve birden fazla katılımcının içerik tükettiği, içeriği beslediği veya tohumladığı ya da her iki işlevi aynı anda gerçekleştirdiği uygulamalardır.
Kripto para birimleri bağlamında, dApp’ler halka açık, açık kaynaklı, merkezi olmayan bir ortamda bir blok zinciri ağı üzerinde çalışır ve herhangi bir tek otorite tarafından kontrol ve müdahaleden muaftır. Örneğin, bir geliştirici Twitter benzeri bir dApp oluşturabilir ve bunu herhangi bir kullanıcının mesaj yayınlayabileceği bir blok zincirine koyabilir. Bir kez yayınlandıktan sonra, uygulama yaratıcıları dahil hiç kimse mesajları silemez.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- “dApps” veya “dapps” olarak da bilinen merkezi olmayan uygulamalar, tek bir bilgisayara güvenmek yerine blok zinciri bilgisayar ağında çalışan dijital uygulamalardır.
- DApp’ler merkezi olmadığı için, tek bir otoritenin kontrolünden ve müdahalesinden muaftırlar.
- DApp’lerin faydaları, kullanıcı gizliliğinin korunmasını, sansür eksikliğini ve geliştirme esnekliğini içerir.
- Dezavantajlar arasında, potansiyel ölçeklendirme yetersizliği, bir kullanıcı arabirimi geliştirmedeki zorluklar ve kod değişiklikleri yapmadaki zorluklar yer alır.
dApp’lerin Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları
DApp’lerin avantajlarının çoğu, programın kullanıcı gizliliğini koruma yeteneği etrafında toplanır. Merkezi olmayan uygulamalarla, kullanıcıların uygulamanın sağladığı işlevi kullanmak için kişisel bilgilerini göndermeleri gerekmez. DApp’ler, merkezi bir otoriteye güvenmeye gerek kalmadan iki anonim taraf arasındaki işlemi tamamlamak için akıllı sözleşmeler kullanır.
İfade özgürlüğü ile ilgilenen savunucular, dApp’lerin alternatif sosyal medya platformları olarak geliştirilebileceğini belirtiyor. Merkezi olmayan bir sosyal medya platformu sansüre karşı dirençli olacaktır. Çünkü blok zincirindeki hiçbir katılımcı mesajları silemez veya mesajların gönderilmesini engelleyemez.
Ethereum, yeni dApp’ler oluşturmak için esnek bir platformdur ve geliştiricilerin çabalarını dijital uygulamalar için yenilikçi kullanımlar bulmaya odaklamaları için gereken altyapıyı sağlar. Bu, bankacılık ve finans, oyun, sosyal medya ve çevrimiçi alışveriş dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde dApp’lerin hızlı bir şekilde dağıtılmasını sağlayabilir.
Dezavantajları
dApp’lerin kullanımı hala erken aşamalardadır. Bu nedenle deneyseldir ve belirli sorunlara ve bilinmeyenlere açıktır. Özellikle bir uygulamanın önemli hesaplamalar gerektirmesi ve bir ağı aşırı yüklemesi ve ağ tıkanıklığına neden olması durumunda, uygulamaların etkili bir şekilde ölçeklenip ölçeklenemeyeceğine dair sorular halen mevcuttur.
Kullanıcı dostu bir ara yüz geliştirme yeteneği başka bir endişe kaynağıdır. Geleneksel merkezi kurumlar tarafından geliştirilen uygulamaların çoğu kullanıcısı, onları uygulamayı kullanmaya ve uygulamayla etkileşime girmeye teşvik eden bir kullanım kolaylığı beklentisine sahiptir. İnsanların dApp’lere geçişini sağlamak, geliştiricilerin zaten popüler ve yerleşik programlara rakip olan bir son kullanıcı deneyimi ve performans düzeyi oluşturmasını gerektirecektir.
Kod değişiklikleri yapmanın zorluğu, dApp’lerin başka bir sınırlamasıdır. Bir dApp dağıtıldıktan sonra, geliştirmeler yapmak veya hataları veya güvenlik risklerini düzeltmek için büyük olasılıkla sürekli değişikliklere ihtiyaç duyacaktır. Ethereum’a göre, blok zincirinde yayınlanan veri ve kodun değiştirilmesi zor olduğu için geliştiricilerin dApp’lerde gerekli güncellemeleri yapması zor olabilir.
Ethereum dApp’leri nedir?
Bunlar, Ethereum platformu kullanılarak desteklenen ve geliştirilen merkezi olmayan uygulamalardır. Ethereum dApp’leri, mantıkları için akıllı sözleşmeler kullanır. Ethereum ağında konuşlandırılırlar ve veri depolama için platformun blok zincirini kullanırlar.
Merkezi ve Merkezi Olmayan Uygulama Arasındaki Fark Nedir?
Merkezi bir uygulama tek bir şirkete aittir. Merkezi bir uygulama için uygulama yazılımı, şirket tarafından kontrol edilen bir veya daha fazla sunucuda bulunur. Bir kullanıcı olarak, uygulamanın bir kopyasını indirerek ve ardından şirketin sunucusundan ileri geri veri gönderip alarak uygulamayla etkileşime girebilirsiniz.
Merkezi olmayan bir uygulama (dApp), bir blok zinciri veya eşler arası (P2P) bilgisayar ağında çalışır. Kullanıcıların merkezi bir otoriteye güvenmek yerine doğrudan birbirleriyle işlem yapmalarını sağlar. Bir dApp kullanıcısı, programın kaynak kodunu indirip kullanması için geliştiriciye bir miktar kripto para ödeyecektir. Kaynak kodu, kullanıcıların kişisel bilgilerini açıklamadan işlemleri tamamlamasına olanak tanıyan akıllı bir sözleşme olarak bilinir.
Merkezi ve Merkezi Olmayan Uygulama Örnekleri Nelerdir?
Merkezi uygulamaların iyi bilinen örnekleri Twitter, Facebook, Instagram ve Netflix’tir. Bankalar ve diğer finans kurumları, müşterilerinin hesaplarına çevrimiçi olarak erişmesine izin vermek için merkezi uygulamaları kullanır.
Twitter’a alternatif bir sosyal ağ olan Peepeth, merkezi olmayan uygulamaya bir örnektir. Cryptokitties , kullanıcıların sanal kedileri alıp satmasına izin veren bir dApp oyunudur. MakerDAO, istikrarlı para DAI’yi destekleyen merkezi olmayan bir kredi hizmetidir ve kullanıcıların teminatlı borç pozisyonu (CDP) açmasına olanak tanır.
SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır.
Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.