Kripto RehberNedir?

ERC-20 Nedir? Nasıl Çalışır?

Popüler kripto para birimi ve blok zinciri sistemi Ethereum, satın alınabilen, satılabilen veya alınıp satılabilen belirteçlerin kullanımına dayanmaktadır. Ethereum 2015 yılında piyasaya sürüldü ve o zamandan beri kripto para biriminin popülaritesinin arkasındaki itici güçlerden biri haline geldi. Ethereum sisteminde tokenler, borç senetleri ve hatta gerçek dünyadaki somut nesneler gibi çeşitli dijital varlıkları temsil eder. Esasen, Ethereum belirteçleri, Ethereum blok zincirini kullanan akıllı sözleşmelerdir. Şimdi gelelim ERC-20 belirtecine. ERC-20 nedir? ERC-20’nin kodlama fonksiyonları nelerdir? İşte ERC-20’ye dair bilmeniz gerekenler!

ERC-20 Nedir?

ERC-20 Nedir? En önemli Ethereum tokenlerinden biri ERC-20 olarak bilinir. ERC-20 teknik standart olarak ortaya çıkmıştır; Belirteç uygulaması için Ethereum blok zincirindeki tüm akıllı sözleşmeler için kullanılır ve tüm Ethereum tabanlı belirteçlerin uyması gereken kuralların bir listesini sağlar.

ERC-20, bazı açılardan Bitcoin, Litecoin ve diğer herhangi bir kripto para birimine benzer; ERC-20 tokenleri, değeri olan ve gönderilip alınabilen blok zinciri tabanlı varlıklardır. Birincil fark, kendi blok zincirlerinde çalışmak yerine, ERC-20 tokenlerinin Ethereum ağında yayınlanmasıdır.

ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR

  • Ethereum olarak bilinen popüler kripto para birimi ve blok zinciri sistemi, satın alınabilen, satılabilen veya alınıp satılabilen belirteçlerin kullanımına dayanmaktadır.
  • En önemli tokenlerden biri, token uygulaması için Ethereum blok zincirindeki tüm akıllı sözleşmeler için kullanılan teknik standart olarak ortaya çıkan ERC-20 olarak adlandırılır.
  • Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP) ve OMG Network (OMG) dahil olmak üzere birçok tanınmış dijital para birimi ERC-20 standardını kullanır.

ERC-20 Nasıl Çalışır?

ERC-20, sadece Ethereum ağında çalışan ve başka ağlarda işlev göstermeyen bir sistemdir. Daha kolay, hızlı ve güvenli bir yatırım ekosistemi yaratmayı amaçlar. Tek tip bir teknoloji söz konusu olduğu için platforma dahil olan tokenlerin takip edilebilirliği daha kolaydır ve işlemlerin de hızını arttıran bir etkiye sahiptir. Farklı sistemlerde yeni bir token dahil olduğunda tüm düzen yeniden uyarlanmak zorunda kalır ve işlemler uzun sürer. ERC-20 bunu ortadan kaldırmak için standartlarını baştan belirlediğinden dolayı, ekosisteme dahil olan tokenler, kolayca uyum sağlayarak, hızla çalışmaya başlar.

ERC-20 Ortak Bir Kural Listesi Tanımlar

24 Mart 2022 itibariyle, Ethereum’un ana ağında yaklaşık 508.074 ERC-20 uyumlu token bulunuyor. ERC-20 hayati öneme sahiptir; tüm Ethereum belirteçlerinin uyması gereken ortak bir kurallar listesi tanımlar. Bu kurallardan bazıları, tokenlerin nasıl aktarılabileceğini, işlemlerin nasıl onaylandığını, kullanıcıların bir token hakkındaki verilere nasıl erişebileceğini ve tokenlerin arzını içerir.

Sonuç olarak, bu özel belirteç, her türden geliştiriciye, daha büyük Ethereum sisteminde yeni belirteçlerin nasıl çalışacağını doğru bir şekilde tahmin etme yetkisi verir. Bu, geliştiriciler için belirlenen görevi basitleştirir; belirteç kurallara uyduğu sürece, her yeni projenin her yeni belirteç yayınlandığında yeniden yapılması gerekmeyeceğini bilerek çalışmalarına devam edebilirler. Bu uyum da gereklidir; Ethereum’da yayınlanan birçok farklı token arasında uyumluluk sağlar.

Neyse ki, token geliştiricilerinin büyük çoğunluğu ERC-20 kurallarına uygundur. Bu da Ethereum ilk token teklifleri aracılığıyla piyasaya sürülen tokenlerin çoğunun ERC-20 uyumlu olduğu anlamına geliyor.

Maker (MKR), Basic Attention Token (BAT), Augur (REP) ve OmiseGO (OMG) dahil olmak üzere birçok tanınmış dijital para birimi ERC-20 standardını kullanır. ERC-20 tokeni olarak verilen herhangi bir dijital para birimini satın almayı planlıyorsanız, bu tokenlerle uyumlu bir cüzdanınız da olmalıdır. Neyse ki, ERC-20 tokenleri çok popüler olduğu için cüzdanlar için birçok farklı seçenek var.

ERC-20 Belirtecinin Altı Farklı Kodlama Fonksiyonu

ERC-20, Ethereum sistemindeki diğer belirteçlerin yararına altı farklı uygulama kodlama işlevi tanımlar. 

ERC-20 belirteçleri için uygulama kodlaması açısından altı temel kodlama işlevi şunlardır:

  1. Toplam arz
  2. Denge
  3. Ödenek
  4. Aktarım
  5. Onay
  6. Transfer

Bu kod işlevleri, özellikle dolaşımdaki token miktarının belirlenmesinde, bakiyelerin depolanması ve iade edilmesinde, transfer ve para çekme taleplerinin yapılmasında ve onay verilmesinde ve otomatik transferlerin kabul edilmesinde kullanıcı/token uygulaması için ayrılmazdır.

Birlikte ele alındığında, bu işlevler ve sinyaller seti, farklı türlerdeki Ethereum belirteçlerinin, Ethereum sistemi içindeki herhangi bir yerde aynı şekilde performans göstermesini sağlar. Bu nedenle, ether para birimini destekleyen neredeyse tüm dijital cüzdanlar, ERC-20 uyumlu tokenleri de destekler.

SORUMLULUK REDDİ: Bu web sitesinde verilen yazılar haber amaçlı bilgilendirme yazılarıdır. Bu web sitesinde verilen bilgiler yatırım tavsiyesi, finansal tavsiye veya ticaret tavsiyesi teşkil etmez. Coinanalist, herhangi bir kripto para birimi satın almanızı tavsiye etmez. Okuyucular, coinler hakkında kendi araştırmalarını yapmalı ve herhangi bir yatırım öncesinde mali danışmanlarına danışmalıdır. 

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir