Kripto RehberNedir?

Dijital Para Nedir, Nasıl Kullanılır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dijital ekonomi genişlemeye devam ederken, dijital paranın kullanımı da hızla artıyor. Dijital paralar gündemde yer aldıkça bu konuyu bilmek önemlidir. Dijital para nedir, nasıl kullanılır, dijital para birimlerinin türleri nelerdir başlıklarını sizler için derledik. Dijital para nedir? Özetle dijital para, kağıt faturalar veya madeni paralar gibi fiziksel para kullanılmadan mal ve hizmetler için değiştirilen elektronik biçimdeki paradır.

Teknoloji büyüyor ve gelişiyor. Sonuç olarak, dijital para birimleri sürekli olarak fiziksel paranın yerini alıyor. İşte dijital para nedir, dijital para türleri ve dijital para biriminin avantaj ve dezavantajları hakkında bilmeniz gerekenler.

Dijital para nedir?

Teknoloji ilerledikçe dijital para birimi de gelişiyor. Dijital paranın önceki biçimi, banka hesapları arasında elektronik nakit alışverişi veya kredi kullanan bir elektronik ödemeydi. Bu hala (çoğunlukla banka veya kredi kartıyla) bankadan bankaya elektronik havaleler, çevrimiçi bir ödeme sistemi veya kullanıcının ödeme bilgilerini taşıyan bir akıllı telefonun kullanımı ile gerçekleşir.

Dijital para günümüzde fiat para biriminin hareketini kolaylaştırıyor (ABD doları, Kanada doları veya Euro gibi bir hükümet tarafından verilen ve desteklenen para). Ancak dijital para birimi artık kripto para birimlerini de içeriyor. Bitcoin (BTC) orijinal kripto para birimidir ve internette bir değişim aracı olarak özel olarak geliştirilmiştir.

2009’da yaratılmasından bu yana, Bitcoin bazı yatırımcılar tarafından bir değer deposu olarak kabul edildi. Bitcoin’den sonra dijital ekonomide ve gerçek dünyada çeşitli kullanımlar için binlerce kripto para geliştirildi.

Fiat para birimi ihraç eden birçok hükümet, halihazırda var olan geleneksel paranın bir çeşidi olarak kendi dijital para birimini geliştirmeyi de düşünüyor.

Dijital parayı anlamak

Dijital biçimde para (banka hesabınızda duran dolar gibi) bir tür dijital para birimidir. Ancak kripto para birimi ile aynı değildir. Bunun nedeni, dijital biçimdeki paranın, para çekme işlemi sırasında fiziksel paraya (örneğin bir ATM aracılığıyla) dönüştürülebilmesidir. Dijital biçimdeki geleneksel para, fiziksel satıcılarda ve çevrimiçi olarak kartla elektronik ödemeleri kolaylaştırmak için kullanılabilir. Ancak bununla gerçek bir dijital para birimi olarak oluşturulan para arasında bazı farklılıklar vardır.

Mevcut haliyle para – bankadaki mevduatın dijital biçimleri de dahil olmak üzere – bir merkez bankası tarafından yaratılır ve dağıtılır. ABD Hazinesi tarafından basılan ve Federal Rezerv tarafından dağıtılan ABD dolarını düşünün. Merkezi bir süreçte, her notanın benzersiz olduğundan emin olmak için genellikle bir seri numarası sistemi kullanılır. Banka ortakları, ekonomiye nakit dağıtmak için kullanılır.

Bununla birlikte, kripto para birimleri gibi bir dijital para birimi, işlemleri işlemek için bir bilgi işlem düğümleri ağı oluşturmak için bir elektronik defter sistemini kullanır. Kriptografi genellikle kullanıcı kimliklerini ve işlem ayrıntılarını anonim hale getirmek için kullanılır. Dijital bir para birimi ayrıca banka ve finans kurumu aracılarını atlayabilir ve doğrudan kullanıcılara sağlanabilir.  

IRS, “bir değişim aracı, bir hesap birimi ve/veya bir değer deposu olarak işlev görüyorsa” dijital para birimini “sanal para birimi” olarak tanımlar. IRS, Bitcoin’i ABD doları ile kolayca değiştirilebildiği için bir tür “dönüştürülebilir sanal para birimi” olarak tanımlar. Bu bağlamda, IRS’ye göre sanal para alım ve satımları vergiye tabi olayları tetikleyecektir.  

Dijital para türleri

Şu anda geliştirilmekte olan veya dolaşımda olan üç temel dijital para birimi türü vardır:

Merkez bankası dijital para birimleri: Giderek artan sayıda para veren hükümetler, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) olarak bilinen fiat para birimlerinin dijital versiyonlarını yayınlamayı düşünüyor.

Örneğin Çin, sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak ve mevcut dijital ödeme kanallarını atlatmak için dijital para birimini (e-CNY) test ediyor. Çinli e-ticaret devi JD.com 2021’in sonlarında müşterilerden e-CNY ödemelerini kabul etmeye başladı. ABD Federal Rezervi de dijital para birimini inceliyor ve kendi CBDC‘si için çalışmalarını sürdürüyor. İsviçre gibi diğer ülkeler, CBDC’lerin ekonomi üzerindeki etkisini incelemeye devam ediyor, ancak şu anda bunları uygulamaya yönelik planlar mevcut değil.

Kripto para birimleri: Kripto para birimleri, bir merkez bankasından veya devlet kurumundan bağımsız özel taraflarca geliştirilir. Kriptolar, kripto işlemlerini kaydeden bir dijital defter sistemi olan blockchain teknolojisini kullanır. Çoğu kripto para birimi, dijital para birimini kurcalamaya karşı dayanıklı ve ağı daha güvenli hale getirmek için kriptografiyi de kullanır.

En büyük iki kripto para birimi Bitcoin ve Ethereum‘dur. Büyüyen bir şirket listesi ya blok zinciri ve kripto geliştirme üzerinde çalışıyor ya da operasyonlarında kripto para birimleri kullanıyor. CBDC’lerin aksine, kripto para birimleri merkezi değildir, yani para birimini vermekten veya değiştirmekten sorumlu tek bir taraf yoktur.

Stabil paralar: Stabil paralar bir tür kripto para birimidir ve blok zinciri teknolojisi ve kriptografiden yararlanır. Bununla birlikte, sabit paralar (stabil paralar) ile geleneksel kripto para birimleri arasındaki temel fark, sabit paraların ABD doları veya altın gibi bir rezerv varlık tarafından desteklenmesi ve geleneksel kriptolar gibi değerlerinde dalgalanma olmayacak şekilde tasarlanmasıdır. Bunun yerine, kendilerini destekleyen varlığın değerini takip edecekler.

Tether (USDT) şu anda en büyük sabit paralardan biridir. Meta Platforms (eski adıyla Facebook) aynı zamanda Diem adında bir sabit para projesi geliştiriyordu. Ancak son zamanlarda kripto varlıklarını 2022’de kendi sabit parasını piyasaya sürmeyi amaçlayan Silvergate Capital bankasına sattı.

Dijital para biriminin avantajları ve dezavantajları

Dijital para nedir ve türleri nelerdir başlıklarının ardından dijital paranın avantaj ve dezavantajlarına göz atalım. Tüm teknolojilerde olduğu gibi, dijital para birimleri de geleneksel parayla ilgili bazı sorunları çözmektedir. Ve tabii ki avantajları ve dezavantajları var.

Dijital para birimlerinin artıları

  • Dijital para birimi işlem sürelerini hızlandırır. Modern finansal altyapı, karmaşık bir katılımcı ağından oluşur. Bazı durumlarda, tamamen merkezi olmayan bir dijital defter sisteminde olduğu gibi, iki taraf herhangi bir banka veya finans kurumu aracısı olmadan doğrudan iş yapabilir. Bu, geleneksel olarak günler hatta haftalar sürebilen ödeme yerleşim sürelerini önler.
  • Dijital para birimi maliyetleri azaltabilir. Aracıların bir kısmının veya tamamının ortadan kaldırılmasıyla, dijital ödemelerle ilişkili işlem ücretleri büyük ölçüde azaltılabilir. Bu, özellikle paranın sınır ötesi hareketiyle ilişkili yüksek maliyetler için geçerlidir.
  • Fiziksel paranın güvenlik sorunları vardır. Hırsızlık, sahtecilik ve bankada fiziksel depolama ihtiyacı dijital para birimi ile azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir.
  • Bazı dijital para birimleri (kripto para birimleri gibi) para politikasını ademi merkezileştirmeyi amaçlar ve daha önce bir merkez bankasının finans kurumu ortakları tarafından idare edilen para biriminin dağıtımına insanları dahil edebilir.
  • Dijital para teknolojisi, muhasebe ve diğer kayıt tutma işlemlerini otomatik hale getirerek ihraççılar, traderlar ve günlük kullanıcılar için zaman ve harcama tasarrufu sağlar.

Dijital para birimlerinin eksileri

  • Bir bilgi işlem teknolojisi olduğu için dijital para birimi, bilgisayar korsanlığı ve diğer siber suçlara karşı bağışıklığı yoktur. Bir ekonomi, dijital para birimini benimserse, finansal istikrar ve ulusal güvenlik bir siber güvenlik riski haline gelebilir.
  • Nakit anonimdir, ancak dijital işlemler izlenebilir. Çoğu dijital para birimi, kullanıcı kimliğini anonimleştirmeye çalışırken, işlemler iz bırakır.
  • Dijital para birimi, geleneksel işlem maliyetlerini azaltır, ancak kendine özgü bir dizi gider taşır. Siber güvenlik maliyetleri bunlardan biridir. Örneğin birçok kripto para kullanıcısı, dijital varlıklarını internet bağlantısı kesilebilen bir donanım parçası olan kripto cüzdanında (soğuk depolama olarak bilinir) saklamayı tercih eder. Blockchain tabanlı ödemeler, bilgi işlem işlemleriyle ilgili ücretleri de ödemek zorundadır. 
  • Dijital para birimi, finansal istikrarı sağlamaya çalışan düzenleyiciler ve politika yapıcılar için yeni zorluklar sunuyor.

Dijital para biriminin geleceği

Dijital para birimleri hala gelişimin ilk günlerinde. Çeşitli şirketlerin onlarla yeni hizmetler ve ürünler oluşturmaya ilgi duymaları ve yatırımcıların kriptoları giderek bir yatırım varlık sınıfı olarak görmeleri nedeniyle kripto para birimi değerleri son yıllarda fırladı. Fiat para birimi yaratan ve destekleyen merkez bankaları, kendi dijital para birimlerini çıkarmaya başlarlarsa manzarayı da değiştirebilir.

Dijital para birimlerinin ve bunları kullanan diğer dijital varlıkların geleceği değişiyor. Ancak teknolojinin sürekli genişlemesi, elektronik para ve ödeme biçimlerinin yaygınlaşması için iyiye işaret ediyor. Bu gelişmeye kripto para birimleri, sabit paralar ve bunların yaratılması ve kullanılmasına dahil olan şirket hisseleri aracılığıyla yatırım yapmak mümkündür. Bu nedenle yatırımcıların keşfetmesi heyecan verici bir alandır. Dijital para birimi hareketine yatırım yapmayı seçerseniz, çeşitlendirmeyi ve uzun vadeye odaklanmayı unutmayın.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir