Kripto RehberNedir?

Halving Nedir? Bitcoin Halving Fiyatları Nasıl Etkiler?

Madencilik üretiminde kullanılan bir terim olan Halving kelime olarak yarılanma anlamına gelmektedir. Özetle, madencilik ile üretilen kripto para birimlerinde (Bitcoin, Litecoin, Cardano, Ethereum Classic vs.) madencilik üretiminde blok başına düşen ödülün belirli aralıklarla yarıya düşürülmesidir. Şimdi gelin detaylı bir şekilde halving nedir, Bitcoin Halving Nedir, kripto paraların fiyatlarını nasıl etkiler ve halving neden önemlidir, bitcoin halving bitcoin ağını nasıl etkiler gibi kritik soruları inceleyelim!

Halving Nedir?

Halving Nedir? Madencilik, kripto para birimlerinin üretilmesini sağlamasıyla birlikte blockchain sistemindeki transferlerin onaylanması için de gereklidir. Madenciliğin bitmesi veya işlemlerin yavaşlaması sistemin kullanılabilirliğinin etkilenmesine yol açacaktır.

Madencilik ile üretilen tüm kripto para birimlerinde üretilecek birim adedi belirlenmiştir. Belirlenen miktarın üzerinde birim üretilememektedir. Bu şekilde kripto para biriminin fiyatlandırılmasında temel unsur olan arz-talep dengesi korunmuş, enflasyonun önüne geçilmiştir.

Bitcoin (BTC) Halving Nedir?

Bitcoin Halving Nedir? Bitcoinler ve diğer kripto para birimleri, madencilik adı verilen bir süreçle oluşturulur. Madenciler, Bitcoin blok zincirinde gerçekleşen işlemleri doğrulamak için önemli bir hesaplama gücü kullanır. Kimliği doğrulandıktan sonra, bu işlemler blok zincirine bloklar olarak eklenir ve madenci belirli bir sayıda Bitcoin ile ödüllendirilir. Bu daha sonra piyasadaki toplam Bitcoin arzına eklenir.

Madenciliğin ödülü, yani bir madencinin başarılı bir kimlik doğrulaması için kazandığı Bitcoin sayısı belirlenir. Ancak, her dört yılda bir bu ödül yarıya indirilir yani halving yapılır. Böylece, Bitcoin piyasaya sürüldüğü zaman bir madenci, bir bloku başarıyla işlemenin ödülü olarak 50 Bitcoin kazanıyordu. İlk halvingin (yarılanmanın) ardından bu, 25’e düşürüldü, ardından 12.5’a indirildi ve şu anda 2020’deki son yarılanma sonucunda 6.25’te sabitlendi. Bir sonraki yarılanma (halving) 2024’te gerçekleşecek.

Bitcoin’in yaratıcısı takma adıyla Satoshi Nakamoto üretilebilecek Bitcoin sayısına yapay bir sınır koydu. Bu sınır 21 milyon Bitcoin ve 2140 yılı civarında ulaşılacak. Bu noktaya gelindiğinde madenciler artık Bitcoin ile ödüllendirilmeyecek. Bunun yerine, ödüller, kredi kartı şirketlerinin şu anda işlemler için ücret alışına benzer şekilde işlem ücretleri şeklinde ödüllere dönüşecek.

Bununla birlikte, daha fazla Bitcoin madenciliği yapılamayacak olan o noktaya kadar, yatırımcıların her bir yarılanma (halving) olayına dikkatle bakmaları gerekiyor. Bunun nedeni, Bitcoin arzının, Bitcoin talebi ile birlikte kripto para biriminin fiyatını belirleyen en önemli faktörlerden biri olmasıdır.

bitcoin analysis

Bitcoin Halving Fiyatı Nasıl Etkiler?

Bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimleri, fiyatı belirleyebilecek merkezi bir ihraççıya veya düzenleyiciye sahip değildir. Bunun yerine fiyat, Bitcoin arz ve talebinin piyasa etkileşimi tarafından belirlenir.

Her halving olayının ardından, kimliği doğrulanmış işlem başına önceki Bitcoin sayısının yalnızca yarısının serbest bırakılacağı bilgisine karşılık olarak Bitcoin fiyatı yükseldi.

Kasım 2012’deki ilk yarılanma, Bitcoin fiyatının bir yıl içinde 12 dolardan 1.150 dolara yükselmesini sağladı. Bu, yaklaşık %9,500’lük bir katma değerdir. Temmuz 2016’daki ikinci halving’in ardından, Bitcoin’in fiyatı bir buçuk yılda 650 dolardan yaklaşık 20.000 dolara yükseldi ve yaklaşık %3.000’lik bir değer kazandı.

Üçüncü yarılanma, Mayıs 2020’de gerçekleşen en son yarılanmaydı. Fiyat, Bitcoin başına yaklaşık 8.500 dolardan, yaklaşık bir yıl içinde neredeyse 50.000 dolara yükseldi. Bu nedenle, 2024’teki bir sonraki halving etkinliğinin, tüm halving etkinlikleri gibi Bitcoin’in fiyatını artırması bekleniyor.

Bitcoin Yarılanması Bitcoin Ağını Nasıl Etkiler?

Bitcoin yarılanması büyük bir olay olduğundan, Bitcoin ağına dahil olan çeşitli taraflar üzerinde büyük bir etkisi vardır. İşte Bitcoin halving’in paydaşları ve bitcoin ağını nasıl etkilediğine dair açıklamalar!

Yatırımcılar: Yarıya indirmek, genellikle azalan arz ve artan talep nedeniyle kripto para birimi fiyatlarının artmasıyla sonuçlanır. Bu da yatırımcılar için iyi bir haber olduğu anlamına gelir. Kripto para biriminin blok zincirindeki ticari faaliyeti, halving beklentisiyle artar. Bununla birlikte, fiyat artışlarının hızı, her bir fiyat yarılanmasının lojistiğine ve koşullarına göre farklılık gösterir.

Madenciler: Madenciliğin Bitcoin ekosistemi üzerindeki etkisi karmaşıktır. Bir yandan, azalan bir bitcoin arzı, talebi ve fiyatları artırır. Ancak daha az ödül, bireysel madencilerin veya küçük madencilik ekiplerinin Bitcoin ekosisteminde hayatta kalmasını zorlaştırabilir. Çünkü büyük madencilik organizasyonlarıyla rekabet etmeyi zor bulabilirler. Araştırmaya göre, Bitcoin’in madencilik kapasitesi fiyatına karşı döngüseldir. Bu nedenle, kripto para biriminin fiyatı arttığında, ekosistemindeki madencilerin sayısı azalır ve bunun tersi de geçerlidir. Halving olayı, fiyat artışı ile karakterize edilir ve madenciler ağından çıktığı için Bitcoin ağına %51 saldırı olasılığını artırabilir ve böylece daha az güvenli hale gelebilir.

Diğer bir bakış açısıyla ödül her dört yılda bir yarıya inecekse, madencilerin Bitcoin madenciliği için giderek daha düşük teşviklere sahip olacağı düşünülebilir. Ancak bu, Bitcoin fiyatındaki artışı hesaba katılmamış bir düşüncedir. 2012’deki ilk yarılanmadan hemen önce, 50 Bitcoin ödülünün değeri yaklaşık 600 dolardı. Şu anda yürürlükte olan 6.25 Bitcoin ödülü, bir madenciye 320.000 dolardan fazla kazandıracak. Madencilik şimdi her zamankinden daha kârlı.

Kripto para piyasasında hakimiyetinizi artırmanız için hazırladığımız, bilmeniz gereken kripto paralar ve terimlerinin bulunduğu “kripto rehber” kategori linkine tıklayarak göz atabilirsiniz!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Telegram‘dan, Instagram‘dan, Facebook‘tan ve Twitter‘dan takip edip, soru sorabilirsiniz. Sizlerle iletişim kurmaktan keyif duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir